Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj Radko,
mně před lety babička darovala byt, pamatuji si, že právník sepsal darovací smlouvu, kterou jsme obě podepsaly v jeho přítomnosti. On ji stvrdil podpisem a razítkem (ale stačí, když ji necháte ověřit na úřadě- je to mnohem levnější). Tuto smlouvu a odhad jsem nesla na katastr. Zapsali mě jako novu majitelku asi za dva měsíce. Ale tato doba záleží na městě. V Praze to trvá dlouho, jinde daleko kratší dobu.
Bohužel víc už si nepamatuju- je to už tak šest let. Öd 1.1. proběhly nějaké změny- možná, že ani daň darovací platit nebudeš… A nebudeš potřebovat ten odhad. Zkusila bych zavolat nebo zajít na katastr a na finančák, tam by ti měli vše vysvětlit.
P.
Co s etyce papirovani, ymlsim, ze by to nemelo byt nci sloziteho, sepsat smlouvu, nejlepe u notare, at je vse OK, podle te se to zapise na katastr. Nevim jak je to s FU, kdyz se meni platce dane z nemovitosti, jetsli s etam musis jit nahlasit…asi jo, ale to ti rekne urcite i ten notar. A dan darovaci se v prvni skupine (tedy ve vasem pripade, pokud je to z matky na dceru) neplati.
Holky, moc dekuji za odpovedi! Na netu jsem nasla smlouvu, jen doplnit udaje, overit pred notarem atd.
Diky za info, s tou dani jsem to tak pochopila, ale jak rikam, nebyla jsem si jista, protoze tohle jde proste uplne mimo me
![]()
Diky, diky.
Radka
Jestli je to pořád stejné nevím, ale před 4-mi roky mi tatínek věnoval pozemek. Samozřejmě jsme sepisovali smlouvu-notář nebo právník, poté zápis do katastru trval přes měsíc a darovací daň příímá se platí 1%. Přišla mi složenka z FÚ.
Radko, holky radí správně. Sepsat smlouvu, buď u notáře (vysolili jsme 8 tis.) nebo si ji můžeš napsat i sama, ale musíš mít úředně uvěřené podpisy (stačí na matrice, je to levnější). Pak to dát na katastr, se všemi náležitostmi, v určitém počtu kopií (na zápis jsme čekali 3 týdny). A potom podat na FÚ daňové přiznání. K tomu byl třeba udělat znalecký posudek nemovitosti, od kterého se odvíjela daň. Ale v tomhle jsou teď nějaké změny, netuším jaké. A následující rok nezapomenout na přiznání k dani z nemovitosti. My jsme zapomněli, ale FÚ se kupodivu připomněl sám v předstihu, poslali mi poštou i tiskopis.
Ahoj, moje kamarádka je na podpoře a její rodiče jí darovali peníze na nájem a aukci bytu celkem 22 000 kč. Musí odvádět z daru daň? Díky za odpověď
Darovací daň přešla dle nového občanského zákoníku od 1. 1. 2014 pod daň z příjmu, čili 15 % (dříve 7-40% podle hodnoty majetku) - dnes tedy na menších darech lidé u daně prodělají, na větších vydělají.
Ale některé skupiny jsou od darovací daně osvobozeny, takže zakladatelka bude také, viz: http://www.advokat-zlinsko.cz/…arovac%C3%AD
Takže u notáře sepsat smlouvu, pak zápis do katastru (průměrně to trvá tak měsíc). Co se daní týká, stačí podat daň. přiznání normálně až do 1. 4. 2015, jako daň z příjmů, protože pod ní právě ta darovací přešla. Ale poptej se, jestli vůbec tohle někam budeš uvádět (do neúplatných příjmů) nebo vůbec ne.
My teď taky začli řešit podobnou věc, ale mnohem složitější - jeden člověk, o kterého se staráme, nám chce dát dar, ovšem my jsme ve III. skupině a tam už to bývá složitější. Musíme se pokusit pak doložit společnou domácnost (kvůli osvobození daně), ale každý Fú prý se k tomu staví jinak a chce jiné „důkazy“
Byla jsem se ptát i na našem finančáku a co my jsme vyfasovali za referenta, opravdu příšernost - nic neví a ještě je drzý a arogantní ![]()
Také prý pozor na to, jak bude darovací smlouva vypadat. Prý hodně notářů a advokátů jede ještě podle starých vzorů, jenže od 1. 1. 2014 tam je potřeba udělat některé úpravy, jinak může být darovací smlouva napadnutelná
. Ale já jako laik nevím, na co vlastně tedy dávat pozor.. ![]()
Holky, vtírnu se sem s dotazem. Táta mi loni daroval peníze a teď jsme se odhodli, že to dáme na papír. Musíme antidatovat smlouvu či to můžeme sepsat dle aktuálních platných zákonů nebo dle loňských?
@Jana.49 píše:
Ahoj, moje kamarádka je na podpoře a její rodiče jí darovali peníze na nájem a aukci bytu celkem 22 000 kč. Musí odvádět z daru daň? Díky za odpověď
@Evulina píše:
Takže u notáře sepsat smlouvu, pak zápis do katastru (průměrně to trvá tak měsíc).
Zápis do katastru? Zápis čeho? Peněžitý dar se do katastru nezapisuje.
@elen-ka píše:
Holky, vtírnu se sem s dotazem. Táta mi loni daroval peníze a teď jsme se odhodli, že to dáme na papír. Musíme antidatovat smlouvu či to můžeme sepsat dle aktuálních platných zákonů nebo dle loňských?
To máš úplně jedno. Berňáky to nezajímá, protože to bylo od daně osvobozeno loni a je od daně osvobozeno i letos. Myslím, že se to ani nemusí uvádět v daňovém přiznání.
@elen-ka Mne napadlo (posuď sama, jestli ten nápad splňuje účel, proč to chcete hodit na papír), že byste taky mohli napsat na papír skutečnost: Tedy vzájemně si potvrdit a podepsat, že loni jste uzavřeli ústní darovací smlouvu, peníze byly předány a letos jste se rozhodli si vzájemně potvrdit tuto loňskou smlouvu písemně.
Příspěvek upraven 14.05.14 v 15:08
@eumedon píše:
Zápis do katastru? Zápis čeho? Peněžitý dar se do katastru nezapisuje.
Jé já reagovala jen na zakladatelčin příspěvek!
Ahojky holky,
prosím o radu ty, které mají v tomto nějakou zkušenost či nějaké informace.
Jak je to s darovací daní, když rodiče mě darují zahradní domek (chatu) Co vše tomu předchází? Jak dlouho trvá přepis do katastru, je potřeba notáře, atp.? Na netu jsem našla, že snad od 1.1.2009 došlo ke změnám, ale tohle je pro mě španělská vesnice
Vzhledem k tomu, že to potřebujem jako změnu zástavy na překlenovák (tzn. prodáváme byt a místo vyplácení překlenováku si finance necháme, ale musíme zastavit jinou nemovitost, která, ale musí být již psaná na mě, takže bych chtěla vědět jak cca dlouho vše trvá.)
Také pokud máte někdo s touto změnou zkušenosti, budu jen ráda za vaše info. V pondělí mám schůzku s poradcem ČMSS, ale chtěla bych vědět jak to vypadá i v realitě.
Díky všem za rady a odpovědi!
Radka