Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky chci se zeptat, máme s manželem 2 děti. Já byla na rodičáku a od ledna už nastupuju do práce. Manžel má děti napsané na sebe, má výplatu okolo 30.000 čistého, já budu mít okolo 10,000 čistého. Mám si nechat napsat děti na sebe, nevíte kolik to dělá na jedno dítě. Nebo je lepší aby je měl napsané manžel. Vůbec se v tom nevyznám. Děkuju všem a přeju krásné Vánoce.
@-Sára Vždy je lepší, aby to měl ten, kdo má větší výplatu.
Je lepší, aby měl manžel. U Tebe hrozí, že budeš mít daně nulové nebo jen malé, a tak by se ty děti ani „neodečetly“ (i když teď je možná ne sleva, ale bonus, tak bys to možná dostala přeplaceno - nevím přesně, furt se to mění).
Každopádně obecně: vždycky by všechny slevy měl mít ten, co má větší příjem (i slevu na hypotéku, za dary, pokud dáváte charitě, atd.).
Určitě ten co má větší příjem. já letos pracovala až od srpna a předtím půlrok student. vdaná jsem rok a půl a studenta si uplatní rozhodně manžel.
@-Sára teď je to tuším 1117 Kč na dítě, daňová úleva, ale když máš daně malé, doplácí se to formou bonusu, takže teď je to jedno, jestli ty nebo manžel.
Přesně tak, je to jedno. Sleva na dítě jde do bonusu, tj. ty peníze dostanete, ať je příjem jakýkoliv.
@-Sára Pokud nemáte 5 dětí a více, tak je úplně jedno, kdo je bude uplatňovat.
@j.a.n.i1 píše:
@-Sára Pokud nemáte 5 dětí a více, tak je úplně jedno, kdo je bude uplatňovat.
Jojo, přesně tak.
A co je danový bonus-že ty peníze budu mít měsíčně navíc, a v ročním zučtovaní nebudu mít nic
manželovi to chodili v ročním zučtování. Kdybych si je napsala na sebe já tak mám nízký příjem tak bych to měla jakoby měsíčně + 1150 na jedno dítě ![]()
@Hanula1212 Když už si tady - pokud by oba rodiče měli celkem nízké příjmy - mohou si ty děti rozdělit?
@-Sára To jestli ti to bude chodit měsíčně nebo ročně nezáleží na výši příjmu, ale ne tom jak požádáš. A ano.
@-Sára No, pokud bys měla plat alespoň 4000,– (bez toho paragrafu), tak se bonus normálně uplatní.
@j.a.n.i1 plat budu mít okolo 10.000 čistého, manžel má 30.000 tak mě by se ty 2,000 k výplatě hodili, jen nevím jestli pak manžel nebudu mít ty daně vysoké.
S dovolením se vtírnu s dotazem ![]()
V únoru budu chtít požádat o uplatnění slevy na dani za letošní rok, zatím si je já a ni manžel neuplatňujeme)
A mám 2 dotazy:
Vím, že příjem musí být alespoň 48tis za rok, to splním, ale bere se to opravdu jen těch 48tis nebo tam musí být i podmínka že každý měsíc musely být ty 4tis? protože ze začátku jsem měla na výplatu jen třeba 2tis a další měsíc 12tis. Ale celková částka mi na těch 48tis výjde.
A ještě jedna věc, v březnu jsem nastoupila na DPP, od září mi změnili smlouvu na DPČ. Budou se ty výdělky počítat u obou těch smluv? díky ![]()