Daně- slevu na dítě uplatňuje prarodič

687
24.1.22 17:20

Daně- slevu na dítě uplatňuje prarodič

Ahoj,
mám dotaz a nějak nevím, kde se poradit. Třeba některá budete mít zkušenost.
Mám dvě děti, první z již rozvedeného manželství, druhé s přítelem. Aktuálně jsem na RD, ačkoliv mi ještě z práce dopláceli dovolenou, nemám dostatečný základ na to, abych si uplatnila školkovné a prvního syna. Jeho otec si ho uplatnit nemůže- nesplňuje podmínku společně hospodařící domácnosti. Přítel též ne, nejsme svoji. V tomto případě si mohou slevu na dítě uplatnit prarodiče, moje maminka ještě pracuje (má tedy dostatečný základ) a dokonce i splňuje podmínku společné domácnosti- máme stejnou adresu, bydlí u nás v domě.
A teď dotaz- teoreticky pokud bych uplatňovala já, tak si do přiznání jako první dítě napíšu toho mladšího (na toho uplatňuje přítel ve výši na 1. dítě- jeho to je 1.), a staršího jako druhého s trochu vyšší slevou (ostatně já dvě děti mám, tak proč bych to tak neřadila).
Jenže jak to je, když bude uplatňovat babička? Může si babička uplatnit slevu ve výši na 2. dítě? Nebo ho musí zadat jako 1.?
Shodou okolností naší babičce letos moc nepomůže ani účetní v práci, protože chodila pomáhat do očkovacího centra a tak měla chvilku druhý příjem a musí si daňovko udělat sama :think:.
Tak třeba budete vědět některá… díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1702
24.1.22 22:39

Nevím, jestli jsem ti přesně porozuměla - ale pokud nechcete slevu na 2 děti uplatnit souhrnně (což je výhodnější), tak jsou dvě děti posuzovány jako dvakrát první dítě. Nejde uplatnit sleva na druhé dítě, aniž by tentýž daňový poplatník uplatnil slevu na první dítě (ani tě to nepustí do těch kolonek); to, kolikáté je to dítě v rodině, nehraje roli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
25.1.22 08:02

@listento je to složitý, vím. Každopádně ano, asi porozuměla, děkuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
25.1.22 20:33
@listento píše:
Nevím, jestli jsem ti přesně porozuměla - ale pokud nechcete slevu na 2 děti uplatnit souhrnně (což je výhodnější), tak jsou dvě děti posuzovány jako dvakrát první dítě. Nejde uplatnit sleva na druhé dítě, aniž by tentýž daňový poplatník uplatnil slevu na první dítě (ani tě to nepustí do těch kolonek); to, kolikáté je to dítě v rodině, nehraje roli.

To je naprostý nesmysl. Posuzují se děti v domácnosti, nikoli u koho jsou uplatňované.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
25.1.22 21:20
@Hanula1212 píše:
To je naprostý nesmysl. Posuzují se děti v domácnosti, nikoli u koho jsou uplatňované.

Při vyšším počtu dětí se někdy může stát, že jeden rodič nemá tak vysoký příjem, aby si mohl uplatnit všech 5 a více dětí. Má třeba zkrácený úvazek. Pokud si ty zbývající děti uplatňuje druhý rodič, účetní říkala, že ta částka bude jako na první a druhé dítě, ne jako na páté a šesté třeba, prostě nižší, od začátku.

Takže si myslím, že má pravdu. Pokud si jedno dítě uplatňuje rodič a druhé prarodič, bude to dvakrát první dítě, ne první a druhé dítě.

Vždy je lepší, když všechny děti uplatňuje jeden rodič, výsledná částka je vyšší, ale vždy to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
25.1.22 22:59

@Pears206 pokud má rodič aspoň polovinu minimální mzdy ( v případě ročního uplatnění šestinásobek min. mzdy) pak si klidně může uplatnit všech 6. A nebo si může uplatnit 1., 3., 6. A druhý rodič 2.4.a 5. Je to jen na nich. Pokud je více dětí v domácnosti, posuzují se dohromady ( par. 35c odst. 1 zákona o daních z příjmů). Já se daněma živím více než 20 let, takže si troufnu tvrdit, že to znám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová