Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Enny, já se obávám, že s ní nikdo nebude jednat tak ani tak - resp. jednat s ní někdo třeba může, ale peníze nedostane… ale uvidíme, jestli se zakladatelka ozve s výsledkem, samotnou by mne to zajímalo…
Mě taky-ot-právě se učím Obč.zákoník-tam jsem to našla(ale osobně si myslím,že ty peníze zpět nedostane- určitě ne pokud to nebude chtít matks jeho syna
)Ale zase si tu situaci umím představit- je mi zakladatelky líto,ale její bratr to bohužel udělal svéprávný- jedině soud by to mohl prověřit a pak jednou dar je prostě dar,no ![]()
Já si to neumím představit, musí to být hrozná situace… mám sestru a že by se mělo toto stát… hrůza…
Co studuješ, jestli se smím zeptat? ![]()
Práva(ne v Plzni
) § 38
(1) Neplatný je právní úkon, pokud ten, kdo jej učinil, nemá způsobilost k právním úkonům.
(2) Rovněž je neplatný právní úkon osoby jednající v duševní poruše, která ji činí k tomuto právnímu úkonu neschopnou.
To je to ustanovení Obč. zákona- ael je to relativně neplatné- tj. o platnosti rozhoduje soud- tzn. určitě měl duševní poruchu,když se pokusil spáchat sebevraždu,ale je na soudu,jak to posoudí(vzhledem k tomu,že by se brali pak peníze malému dítěti,které se jich už od táty asi jinak nedočká,já sama kdybych byla soudce,nevím,jak bych to posoudila,ale zakladatelka se ptá,tak se snažím pomoct
)Jen si myslím,že ten soud by pro ní byly další výdaje ![]()
Ahojky tak jsem tam byla.Peníze můžeme vytáhnout jelikož je tam napsaný bratr jako zákonný zástupce (zástupce s penězi může manipulovat).Jen to bude trošku trvat.Děkuji ,,Dámi" za vaší pomoc.
enny3 píše:
Práva(ne v Plzni) § 38
(1) Neplatný je právní úkon, pokud ten, kdo jej učinil, nemá způsobilost k právním úkonům.
(2) Rovněž je neplatný právní úkon osoby jednající v duševní poruše, která ji činí k tomuto právnímu úkonu neschopnou.
To je to ustanovení Obč. zákona- ael je to relativně neplatné- tj. o platnosti rozhoduje soud- tzn. určitě měl duševní poruchu,když se pokusil spáchat sebevraždu,ale je na soudu,jak to posoudí(vzhledem k tomu,že by se brali pak peníze malému dítěti,které se jich už od táty asi jinak nedočká,já sama kdybych byla soudce,nevím,jak bych to posoudila,ale zakladatelka se ptá,tak se snažím pomoct)Jen si myslím,že ten soud by pro ní byly další výdaje
Myslím si, že malému neplatíme malé alimenty 2000kč měsíčně.A ke všemu mu kupujem oblečení.
Jasně,nezlob se hned ![]()
Pak je to jasné- já si myslela,že je tím zástupcem matka syna- pak je to jasné!To je dobře,alespoň ti to pomůže- ještě mi řekni- ty jsi bratrův zástupce nebo je způsobilý???(Jen kvůli mě- studuju práva-díky)
Já se opravdu nezlobím jen jsem ti to napsala.
abys o tom věděla.
Bratr je svéprávný. ![]()