Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Katrin Díky, je dobré „slyšet naživo“ názor odborníka.
Mimo jiné když už jsi tady, přemýšlela jsem darovat kostní dřeň, pak do toho vlezlo miminko, tak jsem si nic nestihla zjistit. Je to pro dárce náročné? Popřípadě nemáš nějaký informační link o tomto, o němž bys řekla že je nejlepší, pokud nemáš čas to rozebírat sama? Veronika
Ahoj, mohu doporučit naše internetové stránky Nadace pro transplantaci kostní dřeně http://www.kostnidren.cz/, kde si myslím, že je vše poměrně dobře vysvětlené. Pro začátek to pro dárce obnáší jen odběr několika zkumavek krve, která se vyšetří a uloží. Další odběry a ev. darování pak bude záviset na shodě tvých tkáňových znaku s nemocným člověkem. Krvetvorné buňky se odebírají dvěma způsoby a vše je taktéž i s obrázky na našich stránkách. Čau Katrin.
Ahoj holky,
pokud bude u nás při porodu vše probíhat v pohodě, tak já do dárcovství pupečníkové krve určitě jdu (ale ne do toho pro vlastní potřebu). Už mám k tomu v Podolí vyplněné formuláře:O)
Jaa
Ahoj těhule,
mám kamarádku v Kapce Naděje a od ní vím,že se nemůže pupečníká krev odebrat každé mamině.Pupečník musí být delší a musí v něm byt aspoň 3 deci krve.Ale jestli o tom chcete vědět víc napište rovnou do Kapky,www.kapkanadeje.cz.pa Jitka
Ahoj. Uvažovala jsem o dárcovství pupečníkové krve (jsem zasloužilá dárkyně) ale nikde jsem nečetla, že po mononukleoze jsem vyloučená. Jak to, když krev dávat mohu? Je v tom tak velký rozdíl?