Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, opět prosím o tipy na dárek pro roční holčičku.
Nejsme úplně zastánci plastových hraček(o to víc těch „zpívajících“)
Hodně si prohlížíme knížky(miluje ty knihy s plstí).stavíme kostičky, kočárek už jsme pořídíli, pěnové puzzle už máme, panenky látkové máme, počítadlo.
Přemášlela jsem nad suchým bazénkem, plyšovým houpadlem ale bojím se, že to bude akorát další doplněk do obývaku.
Děkuji
Zkusila bych xylofon.
Potřebuješ něco, co bude fungovat hned po rozbalení- takže bazének dítko neocení, protože se to musí rozbalit a sestavit.
Takže chceš něco co je zajímavé na hmat, nebo dělá zvuk, nebo se dá hned sníst - teda pokud chceš aby to vyvolalo radostnou reakci. Prostě fakt úplně první signální.
Už by mohly fungovat kostky, nebo takové to zastrkávání tvarů, případně zatloukačka. Ale do té bude bušit
, to je skoro jak bubínek.
Naše holky hodně od toho roku jezdily doma na odrážedle, měly takové autíčko, co mělo čtyři kola, takže mělo větší stabilitu, ještě to nebyla klasická motorka. Pak je bavila dřevěná zatloukačka, pak různé dráhy, kde je něco pouštělo dolů, třeba autíčka…
Ja bych byla pro Duplo, syn ho taky dostal k prvním Vánocům, to mu nebyl ani ten rok, neuměl to hned sám stavět, ale hrozně ho bavilo bourat to co sem postavila já
jinak mi napadá třeba něco na vaření, dětské nádobí a jídlo, to u nás taky mělo úspěch. Odrážedlo. Sáňky.
My jsme dceři loni koupili dřevěnou kuchyňku. Byl jí rok a 2 měsíce. Byla nadšená, hraje si s ní pořád, celý rok je opravdu v kurzu. Mame ji postavenou z boku kuchyňské linky, vaříme spolu ![]()
Trihorse kulickova draha a ellis design houpacka/skluzavka/prolizka/schovka. U nas obe veci top.
Syn na Vánoce, kdy mu byl necelý rok, měl největší radost z balicího papíru ![]()
Pak měl úspěch ještě interaktivní hrací stoleček.
@Ou píše:
Zkusila bych xylofon.Potřebuješ něco, co bude fungovat hned po rozbalení- takže bazének dítko neocení, protože se to musí rozbalit a sestavit.
Takže chceš něco co je zajímavé na hmat, nebo dělá zvuk, nebo se dá hned sníst - teda pokud chceš aby to vyvolalo radostnou reakci. Prostě fakt úplně první signální.
Už by mohly fungovat kostky, nebo takové to zastrkávání tvarů, případně zatloukačka. Ale do té bude bušit, to je skoro jak bubínek.
Ano, xylofon mám v plánu koupit vnučce, o vánocích jí bude 11 měsíců a miluje cokoli, co dělá randál ![]()
V roce slavil úspěch activity board. A taková kuličková dráha co se do ní hážou míčky a na druhý straně je to vyplivne.
@jednoslunicko píše:
Ano, xylofon mám v plánu koupit vnučce, o vánocích jí bude 11 měsíců a miluje cokoli, co dělá randál
Jestli mají rodiče vnučky hudební sluch, moc se přimlouvám za koupení hudebních nástrojů v obchodě s hudebními nástroji a ne v hračkárně. 90% xylofonů prodávaných v hračkářství nezvládne čistě ani ty ovčáky čtveráky, a když k tomu chce člověk zpívat, ale hraný tón je úplně někde jinde, tak je to fakt frustrace.
To samé platí třeba pro foukací harmoniky, dcera si kdysi vybrala v hračkářství foukací harmoniku s oblíbenými hrdiny - no neufoukla jsem ji skoro ani já, dcera brečela, že to nehraje (nebo tedy hraje, ale po tom, co do toho foukne víc, než když sfoukává svíčky na dortu, a max. jeden tón na jeden nádech). V hudebninách jsme potom koupily plastovou foukací harmoniku, kde na jeden nádech přejede čtyřikrát přes všechny tóny tam a zpátky, obrovská radost
Potom jsem tu samou musela kupovat čtyřem dětem z příbuzenstva, protože se jim to hrozně líbilo.
Taky jsem kupovala tuto sadu a pořád je všechno funkční, když mám příbuzné s dětmi na chalupě, tak si to děti rozeberou a připravují pro nás představení. I to roční dítě si tam vzalo takový náramek s rolničkami, a bylo nadšené, protože to vydávalo jasný a čistý zvuk.
Bohužel je to tak, ze ty hnusne zvukové a hudební hračky děti miluji úplně nejvíc. Starší syn to neměl, protože to nemám rada, pro mladšího jsem jich dostala plnej vak od kamarádky a s čím myslis, ze si hraje nejvic? No s tím, co “něco dela”
pak ma rad zatloukacku, vkladacku a kelímky.
Se zatloukackou si mimochodem vyhrál i straší syn s kamarádkou (oba školáci), kteří do toho dvě hodiny tloukli tak, až tam nadelali tím kladívkem vrypy. Pak si s tím vyhrál i pes, co byl u nas na návštěvě, a ten zase okousal špalíčky. Takže pokud ji ještě nemáte, určitě kupte, je to pro všechny
![]()
@jednoslunicko píše:
@zrcadlo Ješiiiš - díky za typ, to je přesně ono!![]()
Jestli myslíš tu sadu, tak u 11m dítěte bych byla hodně opatrná, jestli dává věci do pusy. Moje děti třeba vůbec nedávaly věci do pusy, tak jsem se nemusela bát, ale třeba u toho dřevěného nástroje do ruky s mnoha plíšky jsou ty plíšky přeci jen ostré, takže u takového toho žužlavého dítěte bych měla strach, aby si nerozřízlo dáseň (vybrala bych z té sady jen něco).