Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ano, prispela bych ve vysi, v jake bych jinak kupovala darek. Je to oslavencovo prani, navic nesobecke, libi se mi ten napad.
Záleží o co by šlo. Pokud by šlo o takové ty narozeninové sbírky na FB, tak ty ignoruju. Ale pokud by chtěl někdo přispět na něco známého, rozumného a ne někde v Americe, tak klidně.
Ano, bez ohledu na to, co by to bylo. Pokud je mi oslavenec natolik blízký, že mu chci dát dárek, přispěju, na co si přeje. Je to jeho dárek. Pokud by tedy nechtěl přispívat třeba na munici pro Írán.
Ano. Přispívali jsme takto na přání oslavence do sbírky na podporu Ukrajiny.
To záleží, co chce oslavenec podpořit. Nepodpořila bych něco, s čím nesouhlasím.
Určitě přispěla - teda pokud by to nešlo zásadně proti mému přesvědčení - např. podpora nějaké sekty, politické strany apod.).
Předpokládám však, že půjde o dobrou věc, tak přispěju ráda a potěší mě, že nemusím přemýšlet nad dárkem. ![]()
@andrasteia píše: Více
Asi ne, je to takový manipulativní, přispívám si na co chci já, co kdybych s tím vůbec nesouzněla? Většina sbírek je stejně kontraproduktivních, když se to netýká katastrof a sbírek na léčení… Těch potřebných sbírek je ale taky mraky. Musela bych se tedy rozhodnout sama, bez návodu oslavence
. Zároveň by to pro něj nebyl dárek, protože by to s ním nesouviselo. A dárky dávám podle svého uvážení, ať si oslavenec lanaří lidi bez ohledu na svoje narozky.
Ano, pokud nejde proti mému přesvědčení, není důvod nesplnit přání. Už jsem takhle plnila prosbu kamarádky, která má na Ukrajině sestřenice, jestli bychom místo jedné domluvené večeře venku nešly na večeři k ní a ušetřené peníze neposlaly organizaci, která dojednávala pomoc a případně i potratové pilulky Ukrajinkam znasilnenym rusákama. Bylo to to otřesné první tažení a já věděla, že její sestřenice jsou lékařky a ví moc dobře, co je třeba. Vybraly jsme tenkrát fakt hodně a dojaly ji k slzám, a o tom darování je, udělat druhému radost. Nevidím důvod, proč kupovat něco, či nechce, a přání nerespektovat. To je jak přát si na svatbě peníze a dostat povlečení a hodiny s jelenama.
@Takyjedna píše: Více
Ty dáváš dárky podle sebe a ne podle přání oslavence? ![]()
No, takhle jsem taky dostávala od jednoho příbuzného vždycky bonboniéru, která mi nikdy nechutnala, říkali jsme mu to všichni, ale byla nejdražší a on to nezapomněl nikdy zmínit. Nesnášela jsem to celé dětství. Ale tak dával dárek podle „svého“ uvážení.
@zrcadlo Tak je snad rozdil darovat penize nebo vecny dar (kdyz chce penize, dam penize misto hodin s jelenama) a prispivanim na sbirku, se kterou nesouhlasim, ktera je proti memu presvedceni a hodnotam.
Přispěli byste jako dárek na dobročinný účel, pokud by o to oslavenec požádal, protože nechce věčné dary, ale ocení podpoření určitého projektu?