Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, milé dámy!
V srpnu mě čekají dvě svatby, na které jdu jako host. Na mnoha svatbách jsem za svůj život nebyla, a proto bych byla ráda, kdybyste mi mohly ze svých zkušeností poradit. Nechci si udělat ostudu, hlavně když ani jedna z těch svateb není přímo v mé rodině a bude tam pro mě spousta neznámých lidí - jdu spíše jako doprovod přítele, pro kterého jsou ale ženich a nevěsta nejbližší rodina/nejbližší přátelé, takže tam budu asi docela dost vidět.
S jednou z těch svateb si moc starosti nedělám, má to být svatba v takovém “venkovském/lučním” stylu, kde bude i obřad venku, a vím, že tam můžu mít nějaké lehké letní šaty třeba i s holými zády, a k tomu letní sandálky.
Ale druhá svatba bude s obřadem v kostele a tam už si tak jistá s výběrem oblečení nejsem. Jsem z věřící rodiny, i když sama už do kostela nechodím, a tak vím o nějakých pravidlech oblékání se tam. Zajímalo by mě ale, jak moc se to z vašich zkušeností na letních svatbách dodržuje. Osobně je mi jedno, co kdo má na sobě, sama mám také ráda extravagantnější věci a určitě se ve svém věku v létě nějak moc nezahaluji, ale samozřejmě chci být slušně oblečená. Moje představa je, že bych ráda měla dlouhé šaty na tenší ramínka, třeba i s nějakým menším rozparkem, aby byly na léto vzdušné. Jsou podle vás šaty na ramínka do kostela přijatelné? Řeší se to ještě nějak? Nedokážu si na léto představit šaty s rukávem, protože se hodně potím a nic na to nezabírá
a opravdu nechci riskovat, že na šatech půjdou vidět mokré fleky, když samozřejmě nebudou v bílé ani v černé barvě. Nebo to mám řešit nějakým přehozem přes šaty? Co nějaký menší rozparek, může být? A boty? Plánuji mít nejspíš uzavřené lodičky, i když bych radši sandálky nebo nějaké s otevřenou špičkou - ale to si myslím, že taky do kostela nemůže být. Jaký může být výstřih, třeba i na zádech? Taky bych se ráda vyhnula silonkám - když budu mít dlouhé šaty, tak snad ani nepůjde poznat, že je nemám. Ale to je upřímně to nejmenší. Nebo to mám rovnou vzdát a vzít si dvoje oblečení - jedno na obřad a jedno na oslavu? Radši bych byla celý den v jedněch šatech, přece jen sehnat dvoje padnoucí je těžší než jedny ![]()
Zajímají mě vaše názory, klidně i protichůdné, a všechny rady a tipy ![]()
V kostele bys měla být oblečená slušně. To je za mě jediné pravidlo které by to mělo splňovat. Jestli máš rozparek nebo na ramínka. Pokud to není mešita
tak pravidla jsou. Ale v římskokatolickém kostele platí pouze slušnost
ja sama měla svatbu v kostele a žádala jsem hosty o totéž. A stejně se našla jedna holka a manželového bratrance která přišla naprosto ohavně - celá v černém, roztrhané silonky, úplně emo, sytě zelená rťěnka a kanady. Farář nic neřekne ale mě jako nevěstě to vadilo, protože mi kazila fotky. Ještě mi přišlo že tam byla z donucení - my ji určitě nenutili. Ale měla jsem sto chutí ji ze svatby vykázat.
@miamia142 No jo, ale co znamená to “slušně”? To má pro každého trochu jiný význam. Případ zmíněné slečny nemám v plánu opakovat, chci šaty sladit i do barev, které jsou uvedené v pozvánce. Bojím se spíš aby mě někdo nepomluvil pak, že jsem třeba měla rozparek nebo nezakrytá ramena
Pokud není něco extra zmíněno v pozvánce, tak klidně můžeš jít jak máš v plánu, dlouhé šaty na ramínka s přiměřeným výstřihem i otevřené boty. Tahat silonky by mne tedy nenapadlo ani omylem ![]()
@Verruli tak toho se nemusíte bát. Tohle se zas neřeší, nebo jsem to nezažila. Prostě nemělo by to být výstředné, ale já jsem věřící a chodím do kostela a tohle je za mě zcela normální. Ovšem pokud narazíte na pruda babku, vyčte vám třeba i to že šeptáte
takže si s tím nelamte hlavu. Prostě slavnostní oblečení ale žádné podmínky. Na ramínka věci tam nosím furt, a pokud vám v rozparku nepůjdou vidět kalhotky tsk je to naprosto normální.
Popravdě vzala bych si něco přes ramena, bude ti zima
Hlavně v kostele (predevsim vysvěceném) by žena měla mít zahalená ramena a kolena, muž kolena…
Příspěvek upraven 07.07.25 v 16:39
Já bych se řídila zlatým pravidlem zakrytá ramena, zakrytá kolena. Šaty na ramínka bych na obřad doplnila o šál/přehoz. Jestli to bude v nějakém starém katolickém kostele, tak tam i uprostřed léta může být poměrně chladno. Otevřené boty jsou v pohodě.
@miamia142 nejsem si jista i tim, že ty lidi moc neznam, kromě nevěsty a ženicha. Myslim, ze nejsou nějak extra věřící. Ale nechci hlavně vyčnívat - abych nevypadala moc upjatě nebo naopak neslušně
@Verruli tak bych zvolila zakryté ramena a kolena. To by mělo být úplně v pořádku.
@Yasmen je tam napsáno “slavnostní oblečení” a jsou dané barvy, do kterých se můžeme sladit, pokud budeme chtít (což mam určitě v plánu, ty barvy jsou hezké). Nic víc uvedeno není. Budoucí novomanželé jsou mladí, nechodí určitě (pravidelně) do kostela, a jsou myslím si takoví pohodáři, kteří to moc řešit nebudou. Ale přece jen je to slavnosti událost a důležitý den. Kdyžtak bych se mohla na vhodnost šatů zeptat i nevěsty, ale upřímně se mi ji nechce s tím otravovat, má určitě x jiných starostí než moje šaty.
Jako někdo kdo na letní svatbě v kostele trpěl jako zvíře: na obřad se trošku vypolstruj ![]()
Silonky a přehoz přes ramena určitě. obojí jde později odložit.
Od té kamenné podlahy jde neskutečná kosa a oddávající melou hodinu o víře, než dojde na samotný obřad. Odcházela jsem s rampouchem u nosu a náběhem k nachlazení.
@LilyJane
Dobře, ono koneckonců ani třeba úplně letní počasí nemusí vyjít, takže ten přehoz mám v plánu. Akorat co bys jako ten přehoz treba doporučila? Dřív jsem měla si všude brala sako, ale mam jen černé a to si určitě brát nechci, a k letním šatům už se mi ani saka tolik nelíbí, abych si ho kupovala v jiné barvě. A nevim, co si úplně jiného představit, aby to pořád bylo slavnostní.
V kostelech bývá zima. Vezmi si přes šaty na obřad sáčko, lehký svetřík. Na nohy lodičky, později se můžeš přezout do sandálů. Bez silonek neva, malý rozparek si myslím taky bude ok.
Byla jsem na svatbe v kostele jednou a obrad byl strasne dlouhy. Dlouho jsme stali a delalo se mi na omdleni. I presto bych ale rekla, ze saty na raminka se nehodi, ze je vhodne nemit hola ramena, kolena a velke vystrihy.