Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Obě babičky jsou rozumné, takže na dárcích pro syna se předem domluvíme, spokojenost na obou stranách. Některé ( většinou větší ) dárky ráda nechám u babiček, protože to by jsme se ve 2 plus jedna pozabíjeli
, syn tam často jezdí, takže je plně využije.
Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi. U nás se nenásilně zavedlo, že když se blíží nějaké narozky nebo vánoce, tak babičky příjdou, že dají tolik a tolik, já hračky koupím, nahlásim cenu a je to. Super věc, protože vím nejlíp, co si děcka přejí nebo co se jim bude hodit.
Druhá věc jsou švagrové. Ty se neptají a tak to i vypadá. Mám doma metrového plyšového tygra a medvěda, bubny a spoustu věcí, do kterých dcera ani syn prostě ještě nedorostli, takže jsou schované v krabici a čekají na svůj čas.
A ke šmjdům. Občas se u nás také nějaký vyskytne. Buď ho dovezu já, jakože z výletu (když někam jedu bez děcek) nebo i babička koupí. Většinou to vydrží chvílí a pak letí do koše.
Ano, občas se u nás šmejdy vyskytují, ale já nenadávám. Nechám s nimi děti pohrát do rozbití a potom letí do koše.K tomuto jsem samozdřejmě musela „dospět“, tím jak děti rostou, nehrozí, že by spolkli malé části nebo že bych se nutně obávala poškození jejich zdraví nevhodným materiálem. I se šmejdy si děti někdy dobře vyhrají, co si budeme vykládat.To právě vidím až jsou děti starší.
Navíc, hlavně jedna strana rodiny nemá tolik financí, aby mohla kupovat kvalitní věci, tak to tak prostě bereme.
Jinak jak kdy..Někdy se domlouvají, někdy koupí něco podle sebe.
Některé hračky si děti berou domů, některé zůstávají u babičky. Většinou je to po domluvě s námi a na přání dětí.
Pokud nejde ale vyloženě o dárek, narozeninový nebo vánoční, jsem i raději, když hračka zůstane u babičky, doma toho mají dost.
Tak nase babicky mi vetsinou volaji a ptaji se,co bychom pro to nase mlade radi..
Vedi,ze nemame radi veci ze stanku,samy bychom si tam nic nekoupili,takze tam malymu nic nekupuji.Vetsinu darku davaji malymu domu,ale je par darku ktere zustavaji u babicek.Jsem za to docela rada,mame spoustu hracek a malej byt.. ![]()
ahoj, taky k tématu
Pár dnů zpátky jsem koukala na stránky D-Testu na seznam nebezpečných výrobků, no samozřemě jsem tam našla dvě hračky, které syn dostal od rodiny k svátku ![]()
Pokud je to úplný šmejd a blbost, letí to za chvíli. Ale neříkám nic, občas se snažím vysvětlit, ať kupují méně a kvalitní. Mj. i proto, že nechci aby syn měl každou návštěvu spojenou s dárkem. Ale zatím se střídavým efektem, prostě se babičky občas neudrží. Toleruju to, jsem ráda, že mají o vnuka takový zájem. Výchova ke „spotřebitelské odpovědnosti“ zatím spíš bez efektu. ![]()
Hračky, kt. zůstanou u babiček, jsou podle mě taky dárky. Však i u nich musí mít s čím si hrát.
@šťastná_máma píše:
Milé maminky, podělte se o své zkušenosti, jak to máte s dárky od prarodičů. Umí babička vybrat dobrou hračku, nebo vaše dítě dostává spíše ptákoviny či nekvalitní až nebezpečné hračky z tržnice? Jak reagujete, když dostanete pro dítě věc, kterou byste nejraději viděli na dně popelnice? A ještě jedna otázka. Naše babička říká, že naší malé něco koupila. Ale pak se z toho vyklube, že si tu hračku nemůžeme vzít domů, ale má zůstat u babičky. Je to tedy dárek nebo ne? Co když to s těmi dárky jen špatně chápu já?
S mojou mamkou sa dá rozumne dohodnúť, radšej jej ukážem, čo by malá potrebovala, alebo mi namiesto darčeku dá rovno peniaze a ja kúpim, čo uznám za vhodné. Takto sa obe vyhneme nedorozumeniu.
U svokry je to trochu ťažšie. Kúpi veci, ktoré si myslí, že budeme potrebovať, bez toho, aby sa opýtala. Takto sme napríklad spotrebovávali balíky nekvalitných plienok. Minule sa rozhodla, že malej kúpi topánočky - a to má prosím malá iba päť mesiacov a kopu času
- tak sme slušne poďakovali, že ešte nie. Manželovi som vysvetlila, že bude lepšie, ak sa naozaj budú svokrovci pýtať, čo potrebujeme, ako kupovať nezmysly, ktoré nevyužijeme.
U nás taky dárky(hračky) zůstávají,ne všechny,ale většinou ano,mají je vnoučata na hraní,když jsou u nás.Doma jich i tak mají spousty.