Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé maminky, podělte se o své zkušenosti, jak to máte s dárky od prarodičů. Umí babička vybrat dobrou hračku, nebo vaše dítě dostává spíše ptákoviny či nekvalitní až nebezpečné hračky z tržnice? Jak reagujete, když dostanete pro dítě věc, kterou byste nejraději viděli na dně popelnice? A ještě jedna otázka. Naše babička říká, že naší malé něco koupila. Ale pak se z toho vyklube, že si tu hračku nemůžeme vzít domů, ale má zůstat u babičky. Je to tedy dárek nebo ne? Co když to s těmi dárky jen špatně chápu já?
Babicka to urcite mysli dobre s tim,ze chce aby hracky zustaly u ni, u nas to tak delaji obe babicky
, vhodne nevhodne,nebude se ti neco libit v nestrezene chvili to muzes nekde ¤uklidit¤ ![]()
Naše babičky se s dárky radí, takže v pohodě. Co se týká dárku, který si babička nechala u sebe, tak asi záleží na tom, jak často tam jezdíte. Pokud jednou za půl roku, tak je to trochu nonsense od babičky, ale pokud často, tak proč by tam malá nějakou hračku nemohla mít ![]()
No doufám, že mě nikdo nesežere
vím, že asi polovina maminek by to hned hodila do popelnice, co se jim nezdá, ale já si osobně myslím, že by se měl projevit dík, i když je to kravina.. Hlavně si s tím nebude hrát maminka, ale dítě, že ![]()
Tím chci, říct, že já když něco malý dostane a vidím, že i ta babička z toho má radost, že něco koupila a mě se to nelíbí tak poděkujem a prostě si to vezmem..
V životě by mě nenapadlo, ji říkat, že koupila šmejd a nebo to hned vyhazovat.. Ještě nikdy se to nestalo.. Vždycky si malý s tím pohral - většinou se to samo rozbilo a letělo to do koše..
Poděkovat a schovat (případě poslat dál, vhodit..). Pokud to jsou hračky, které se Ti nelíbí (ale nejsou vyloženě zdravotně závadné) tak je myslím ideální řešení nechat je u babičky ať si s tím hrají na návštěvě..
PS: ano myslím, že je to dárek, i když zůstane u dárce (pokud to je vyloženě věc pro to dítě a nebude ho po dobu co tam nebude využívat babi)
Jedna babička je rozumná a kupuje věci kvalitní, pěkné, nehrající a když neví, tak se zeptá, nebo mě je nechá vybrat.
Druhá babička kupuje kraviny (šílené hrající hračky, co po jednom odpoledni přestane bavit nejen syna, ale i mě), neporadí se a většina věcí zkončí opravdu na dně popelnice (nebo vytáhnu baterky). Výhodou je to, že k nám nejezdí, takže o tom neví
a naštěstí se na to ani neptá. Nemyslí to špatně, chce udělat radost, jen už zkrátka nedokáže odhadnout vhodnost hraček (je jí přes 70). I když jí řeknu, ať tohle a tohle příště nekupuje, stejně to zase koupí…málo platné ![]()
Jinak já naopak uvítám a někdy i sama navrhnu, aby si tu a tu hračku nechali doma prarodiče. Aby, když tam dojedeme, si měl malý s čím hrát a nemuseli jsme hračky pořád vozit sebou. Na tom rozhodně nic špatného není, naopak ![]()
Jedna babička se radí, takže malá dostane co si vlatně vybereme my. Druhá se neradí a koupí všechno. Od kvalitní(ale jen pár a spíš ty levné) až po úplnej klump (spíš uznává kvantitu než kvalitu), kterej schovám. Obě si ale hračky k sobě domů kupují mimo.
Ahoj, napíšu jak to fungovalo, když jsem byla dítě a jak to bude (doufám) fungovat teď s mou mamkou. Naši se domlouvali s dědou, co mi má koupit, abych nebyla přehlcená hračkami. Některé jsem dostala a vzala si je domu, jiné si nechala u něj, abych si tam měla s čím hrát (byla mi ta myšlenka vnucena). Mamka to zatím dělá stejně. Většinou se mě i ptá.
Do budoucna chceme darované hračky omezit na stavebnice (lego, duplo…)
Obe babicky se vzdy zeptaji, s vyjimkou, ze moje mati koupi to co ji reknu ze se hodi a nebo mi na to da penize, tchyne nakupuje u vietnamcu a jeste ukrutny modely a nikdy penize neda at maly neco koupime co uzname sami za vhodny.
Prababička kupuje dost hračky z tržnice, což je i pro malý dítě nebezpečný, jenže ona to neví, už si to neuvědomuje. Každopádně poděkuji a schovám na jindy-až malej bude mít rozum a budu mu to moct dát. Babičky se dost radí a nebo kupují sami, dá se říct, že rozumný hračky. Někdy si ji vezmem domů, něktrý necháme u nich, což je super. Když tam 1krát za 14dnů jedeme netáhneme kabelu hraček, malej si tam dost pohraje, protože to jsou hračky, který mu jsou vzácný a nezná je.
Pokud dostaneme od babičky něco, co se nám nelíbí-oblečení/není bezpečné-hračky, pěkně poděkujeme, dárek si vezmeme a doma uklidíme do příslušné přihrádky, kde dárek zůstane až do chvíli, kdy babičky dcera (moje švagrová) bude mít dítko a tento dárek pošleme dále, ať si jej taky užije
.
ps. dárek, který musí zůstat u babičky je taky dárek, chápu jak to myslí a proč to tak chce. Na druhou stranu jsou dárky, které jsem ráda, že zůstávají mimo barák
.
Tak u nás je to tak, že bohužel babičky ani tety se neporadí. Takže od jedné babičky jsme často dostali docela nebezpečné (ostré nebo rozpadající se) hračky a od druhé třeba už osmou panenku (i když už jsme několikrát prosili ať se poradí a nic takového nekupuje). Já jsem měkota, takže něco k tomu řeknu a nakonec poděkuju. Muži už došla trpělivost a posledně jedné babičce ostré věci vrátil (děda dostal za úkol to nějak obrousit) a druhé babičce řekl jestli si nenechala účet, že by bylo nejlepší to vyměnit (už sedmá a osmá panenka).
tak u nas je to tak, ze jedna babicka ma rozum, zepta se a nebo necha vybrat me, druha babicka nakupuje kraviny sunty, ktere konci v popelnici, nebot to proste neni pro dite natoz pro to nase… jinak jako muzu rikat nahoru a dolu at se zeptaji ne oni vyberou kravinu, ktera stejne skonci v popelnici…
U nás se s našima dohodnu, tchán kupuje hračky, které bych mít doma úplně nemusela, takže je necháváme u něj, nebo vozíme na chatu, apod. Tam se pak vždycky nějaká neokoukaná hračka hodí. Tchyně kupuje oblečení, což je super, nebo knížky a zubní kartáčky:) Pár hraček, co děti letos dostaly jsme nechaly u ní, což vedlo k poměrně zvláštní situaci na rodinné oslavě, kdy babiččin druhý vnouček řekl- a babi, doneseš mi to MOJE auto? Babička donesla a naše holka chlapečkovi sdělila- to není žádné TVOJE auto, to dostal můj brácha k narozeninám! Ale kluk tvrdil, že to je jeho, takže to byla trochu svízelná situace…ale všichni přežili:)
@Opičářka píše:
Pokud dostaneme od babičky něco, co se nám nelíbí-oblečení/není bezpečné-hračky, pěkně poděkujeme, dárek si vezmeme a doma uklidíme do příslušné přihrádky, kde dárek zůstane až do chvíli, kdy babičky dcera (moje švagrová) bude mít dítko a tento dárek pošleme dále, ať si jej taky užije.ps. dárek, který musí zůstat u babičky je taky dárek, chápu jak to myslí a proč to tak chce. Na druhou stranu jsou dárky, které jsem ráda, že zůstávají mimo barák
.
To je dobrý postup, bohužel my nemáme komu dál poslat
Je tedy pravda, že na dárky si stěžovat nemůžu, a jsem to většinou já, kdo poprosí, jestli by si něco nemohli nechat prarodiče u sebe, vídáme se často a děti si tam mají s čím hrát. Takhle skončil u jedné babičky houpací koník, kterého prozatím do 2+kk nenacpeme
Ale snad už brzy si ho postěhujeme do většího.
Jinak má máma občas koupí hovadinu, nebo oblečení od vietnamců, zatím jsem vše převzala a poděkovala, i když se mi někdy nechtělo
. A druhá babička se buď poradí, nebo dá peníze. To je ideální.