Darování kostní dřeně

Anonymní
25.11.11 19:34

Darování kostní dřeně

Ahoj holky,má někdo s darováním kostní dřeně zkušenost?chtěla bych se zapsat,hodně jsem o tom přemýšlela,a chci pomoct lidem co to potřebují.Nemám sice ponětí jak to chodí,tak proto sbírám zkušenosti.Mohl by mi někdo trochu situaci přiblížit?Budu ráda za každé info.Děkuji :-D

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9649
25.11.11 19:39

Trosku se prifarim a budu cekat na info, snad nevadi… :kytka: :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
25.11.11 19:45

Jsem v registru, ale moje hematoložka mi řekla, že by mě darovat nenechala. Že by to u mě bylo zdr. riziko. Tak asi úplná selanka to nebude, ale zdravý člověk to zvládne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.11 19:46

Nevadí :-D snad se někdo ozve.

• Citovat
  • Upravit
4486
25.11.11 19:46

Jeden způsob se provádí v celkové narkóze a odebírá se velkou jehlou z pánevní kosti.
Druhý způsob, ten šetrnější, jsem zapomněla. To je asi přímo z krve.
Mně odebírali z diagn. důvodu kostní dřeň z hrudní kosti a to byla docela síla. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
25.11.11 19:47

http://www.kostnidren.cz/…rci/proc.php

http://www.kostnidren.cz/nadace/

tady holky máte spoustu informací ;)

Já se o to zajímala, dárcem být nemohu :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
25.11.11 19:48

také bych se zapsala,ale bohužel mám vrozenou vadu srdce a hlavně jsem stará :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
merett
25.11.11 19:48
  • Citovat
  • Upravit
17310
25.11.11 19:50

Do registru stačí odebrat krev, pak kdyby jsi byla vybraná tak je odběr z pánevní kosti..Je to pod narkozou…

Viděla jsem nabírat kostní dřeň z hrudní kosti a vždy byl pacient přispán aby ho to nebolelo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
25.11.11 19:56

Já jsem registrovaný dárce asi 5 let. Tenkrát mě odebrali krev, dali dotazník na choroby a to bylo vše. Asi za 2 nebo 3 roky jsem měla mejl, že by mě potřebovali na větší vyšetření, že se hodím jako dárce a potřebujou natypovat na 10 shod. To se vybírá víc lidí, ideální shoda je 10, takže vyberou toho nejvíc shodného. Ale může se stát, že i tak se nikdo nevybere, že shod mají všichni s příjemcem málo. Tak jsem jela do IKEMu, kde sídlí, nabrali mi asi 80 - 100 ml krve, znovu probrali mé choroby a zdravotní stav. Leč nebyla jsem vhodný dárce, takže tím to zhaslo. Hlásím jim změny (bydliště, jméno atd a nemůžeš darovat v těhotenství, při kojení. Takže když jsem jim volala, že jsem těhotná, tak si od termínu porodu připočítali rok, kdy mě oslovovat nebudou. Předpokládám, že kdybych se echt hodila, tak se ozvou, zda kojím a jak to se mnou vypadá. Tak asi tak.

Příspěvek upraven 16.10.19 v 12:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
25.11.11 19:57

Jinak odběr dárce je buď z lopaty kyčelní kosti nebo to jde z periferní žíly přes separátor.

Příspěvek upraven 16.10.19 v 12:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486

Já jsem přispaná teda nebyla. 8o
Já už jsem na odběr tuším taky stará, ale vstupovala jsem do registru před 15 lety. Oni to pak automaticky vyřazují? Dlouho jsem se o tu problematiku nezajímala. Ale přestal mi chodit ten jejich časopis, tak třeba to znamená, že už mě vyřadili, nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

To stačí jen odebrat krev?já myslela,že se musí dělat nějaké podrobnější vyšetření.

• Citovat
  • Upravit
15404

Ahoj, stačí se zaregistrovat (v ČR jsou 2 registry), pak budeš pozvaná na odběr a vyplnění dotazníku. Pak budeš jen čekat, jestli se ti ozvou. Před odběrem se provádí opravdu podrobné vyšetření, jednak i proto, aby to nijak neohrozilo tvůj zdravotní stav. Při vstupu do registru ti musí být mezi 18 a 35 lety.

Já jsem registrovaná tady:
http://www.kostnidren.cz/registr/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
25.11.11 19:58

Na začátku jen krev na určení základních znaků. Teprve kdybys připadala v úvahu jako dárce, by se dělala série dalších vyšetření na kompatibilitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Revoluce v medicíně? Japonským vědcům se podařilo odstranit chromozom, který způsobuje Downův syndrom. Zjistěte jak!