Darování pupečníkové krve

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
9351
6.12.07 13:25

Darování pupečníkové krve

Chtěla bych darovat pupečníkovou krev, pokud to bude možné. Zajímalo by mě, jak to probíhá, jaké jsou podmínky, atd. Máte s tím někdo zkušenost? Něco jsem o tom četla, ale podrobnosti jsem nenašla.

Moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
6.12.07 13:42

Sama jsem krev nakonec darovala a neuchovávala po přečtení mnoha článků a diskusí. Brali mi kvůli tomu před porodem krev na HIV, BWR, žloutenku.

Nedělá se to standardně ve všech porodnicích, je třeba se informovat dopředu, vyplňovala jsem formulář. Záleží pak, jak je porod vede, jestli je pupečník akorát dlouhej. Pokud se odebere, tak u porodu berou znovu krev a pokud ji zařadí do banky pup. krve, tak ještě 6měsíců po porodu půjdeš ještě na jeden odběr.

Podepsala jsem taky, že v případě, že nebude vhodná krev k dárcovtství, souhlasím s jejím užitím na výzkumné účely.

https://www.emimino.cz/modules.php?…

Spousta informací najdeš na www.bpk.cz - tam by měl být i seznam porodnic, které odběr zajišťují.

GaBaS

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
6.12.07 14:02

Moc díky. Když to půjde, tak to udělám :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14015
6.12.07 15:09

Ach jo, to je jak na sviňu, že v Ostravě nic :? .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
6.12.07 15:55

Já jsem taky chtěla darovat pupečníkovou krev, v Praze v Motole, kde to je standart. Měla jsem to napsaný v porodním plánu, kterej jsem konzultovala s MUDr. měsíc před porodem a pak ještě ve 38.tt a nikdo mi neřekl, že k tomu musí být speciální odběr krve na žloutenku - takže jsme ji nakonec darovat nemohly :( Určitě si ohlídej, aby Ti tu krev vzali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
6.12.07 16:13
Rézka píše:
Já jsem taky chtěla darovat pupečníkovou krev, v Praze v Motole, kde to je standart. Měla jsem to napsaný v porodním plánu, kterej jsem konzultovala s MUDr. měsíc před porodem a pak ještě ve 38.tt a nikdo mi neřekl, že k tomu musí být speciální odběr krve na žloutenku - takže jsme ji nakonec darovat nemohly :( Určitě si ohlídej, aby Ti tu krev vzali…

jj, tak to je - já se na odběr informovala před porodem a hned mě dr poslala nechat nabrat krev. A pak ještě právě po porodu a pak těch 6měs po…

Je fakt, žej sem přemýšlela, jestli ten jeden odběr je nutnej, když mi tu žloutenku naberou ve 33tt a za měsíc znovu, ale asi jo, taksi to ohlídám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9351
7.12.07 08:01

Já jsem se dívala na stránku bpk a porodnice Ivančice (kde budu asi rodit) tam není v seznamu odběr. míst, tak se ještě zeptám, ale to by tam asi bylo napsané :( . Tak to asi nepůjde, no uvidím.

Ale díky moc za rady :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
7.12.07 14:24
Rézka píše:

tak to je skoro stejný jako u mě, netušila jsem, že se musí něco vyřizovat už v průběhu těhotenství, takže jsem byla nemile překvapená, když jsem se na konci těhu ptala na poradně, jak to jako je a oni o řekli, že to jsem si měla vyřídit už dřív, právě kvůli rozborům krve … ale mě to před tím fakt nenapadlo, asi těhu demence :-D
Každopádně jsem poučená pro příště, ale škoda - jedna placenta, která mohla být využitá a nebyla.

No tímto mě napadla jedna rada, pro ty co dělají kampaň za darování pupečníkové krve - Napište prosím na ty plakáty, že je třeba se pro darování rozhodnout do určitého týdne těhotenství ;-)

Sandra :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
7.12.07 20:51

Já jsem chtěla pupečníkovou krev u druhého porodu darovat (u prvního jsem o té možnosti nevěděla), zmínila jsem to ve frýdecké nemocnici dva dny před termínem při kontrole, primář Vaněk mi poděkoval, řekl, že tedy objednají další odběrovou soupravu, informoval mě, že ze zdravotního hlediska to není velké riziko, jen asi bude víc krve, protože se v tomto případě nepodávají rodičce preparáty na podporu krevní srážlivosti, že celá věc trvá asi 5 minut navíc a že by bylo lepší kdybych nerodila o víkendu (aby si krev mohli z banky vyzvednout v pracovní den).
Napsala jsem to do porodního plánu, žádné speciální rozbory nebyly nutné (stačilo to, co můj gynekolog nechal provést v průběhu těhu aniž by věděl, že o darování krve uvažuju).
Po indukci jsem za lehce dramatických podmínek porodila císařským řezem, odběr se nekonal.
Myslím, že darovat pupečníkovou krev je vhodné, pokud ne pro přímou potřebu (má vážně omezenou skladovací dobu) pak určitě alespoň pro výzkumné účely.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
10.12.07 08:17

Ahoj, zajímavé téma, my se s manželem rozhodujeme, že si necháme krev uschovat. Není to sice levná záležitost, ale vzhledem k rodinným dispozicím, bych si do konce života vyčítala špatné rozhodnutí. Prý odběr nebolí ani matku, ani miminko, ale stejně ten pocit mě děsí 8O .
Potom přidám vlastní zkušenosti.
Zdravím Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
10.12.07 13:18

No pro vlastní potřebu to moc vhodné není, a to z toho důvodu, že ta krev se dá využít jen do určité váhy dítěte a toho, že v sobě ta krev jakoby nese tu informaci o nemoci, takže vlastně si moc nepomůžeš…je to teda dost zhruba řečeno. Pravděpodobnost, že ji budu potřebovat, je výrazně menší než to, že ty peníze tak vyhodím.

Jinak je možné, že právě kvůli tomu odběru jsem po porodu měla větší krevní ztrátu, co jsem se dočetla, ale nic dramatického se nekonalo. Odběr netrval, nijak jsem to nepociťovala, takže to divné nebylo. VMotole to teda funguje tak, že po porodu mimnko hned odstřihnou a odnesou a berou tu krev a pak se dorodí ta placenta? Já ani nevim, já to fakt nevnímala. Já se po porodu dostala do takového šoku (z toho, že jsem porodila, že se zadařilo, že to je zamnou), klepala jsem se tak jak ratlík, že jsem ani nepostřehla ten odběr…

Miminko to nebolí, je odstřižené a tebe taky ne, tu placentu ani nepocítíš, že to z ní nějak berou.

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
11.12.07 07:33

Aha, tak v tom případě mám zkreslené informace. Zatím jsem nestudovala, zda je léčba pupečníkovou krví omezená váhou dítětě, ale spíš na co všechno je dobrá. Víš nějaké další podrobnosti? K

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.12.07 07:53

já si informace vyhledala na tých stránkách bpk.cz Je to už víc jak 3roky, tak tu dobu už jsem to nějak neřešila ,vykouřilo se z hlavy:D Aktuální to bude zas až po novém roce, tak až pomine hukot kolem vánoc, tak možná, ale nic by to nezměnilo na mém rozhodnutí krev darovat a ne uschovat pro vlastní potřebu…i když to zní blbě, tak krom těch důvodů o tom použití vlastní krve i z těch finančních.

A ty důvody a názory byly i v těch starších diskusích a tak…ale vyšlo mi z toho, že je lepší to darovat, navíc jsem se ptala i dr…ale když si to někdo uchová, tak mu to neberu:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
11.12.07 13:22

Tak jsem si prošla stránky BPK a starší diskuze a jsem celkem nahlodaná peníze ušetřit. Doma to pořeším s budoucím otcem a snad se rozhodneme správně. Je to ale težký rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí