KP přirozený porod

435
21.11.07 10:29

KP přirozený porod

ahoj maminky, prosím které máte zkušenosti, ať už své nebo z doslechu.
Mám miminko otočené KP a po konzultaci se mám rozhodnout, zda rodit přirozeně či císařem.

Znám všechna pro a proti. Ale ten císař mi prostě přijde nepřirozený, je to zásah který tělo neočekává, navíc jsem v životě nebyla na žádné operaci (dost mne šokuje když tady některé maminky píšou jak to udělat aby mohli na císaře). Přirozený porod jsem zažila mockrát - sice jen u koní a kraviček :) ale vím jak probíhá, co očekávat…

Rodila z vás některá KP-můžete napsat své zkušenosti?

Jsem provorodička docela drobná, zatím má miminko 2700g (takže do porodu bych odhadovala max 3200)
díky fazole

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2724
21.11.07 10:48

Mimo se ještě může do porodu otočit. Můžeš tomu i pomoci cvičením, předváděli nám to na předporodní přípravě, je to takové chození po čtyřech nejlépe po loktech, zeptej se porodních asistentek v porodnici.
Lékaři se můžou pokusit mimino v břiše otočit takovým chvatem, ale dělají to neradi aby se mimino nezamotalo do pupeční šňůry.
Rodit koncem pánevním se dá, ale je to riziko, proto ti doktoři dávají na vybranou. Rozhodnout se ale můžeš až těsně před porodem, vlastně dokud mimo nesestoupí do porodních cest.
Já jsem rodila napoprvé přirozeně 3kg hlavičkou napřed otočenou 9hod a nic moc, napodruhé přes ideální polohu, zkušenost a odhodlání akutní císař a jsem za něj ráda i když se ukázalo, že nutný nebyl. Byla to moje druhá narkóza (poprvé před hysteroskopickým vyšetřením jsem se klepala, před císařem jsem byla vděčná, že ta ukrutná bolest pomine…), při KP bych dala přednost císaři.
Tak ať to dobře dopadne.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
21.11.07 12:13
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
435
21.11.07 13:55

Janinka : děkuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
21.11.07 14:17

No, není zač. Já jen kdyby ti teď nepřišlo moc odpovědí, ať máš v čem hledat.
Přeji hodně štěstí :-) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
21.11.07 14:26

Tak ja jsem rodila KP - muj prispevek urcite najdes i v tech odkazech co Ti poslalal Janinka :-)
No me vybral nedali - nejdrive mi rekli, ze pujdu na cisare, tak jsem z toho byla docela spatna, ale pak jsem se s tim smirila a kdyz jsem se na dalsi kontrole ptala jeslti se mimi nahodou neotocilo a rekli mi, ze ne tak jsem se ptala jeslti me tedy cisar nemine a oni mi rekli, ze se uvidi az porod propukne - podle toho jak bude mimi velke a jak to bude rychle postupovat.
Takze jsem z toho byla hotova - vlastne jsem so posledni chvile nevedela do ceho jdu. Nejvic jsem se bala toho, ze me nechaji rodit normalne - ja si uziji bolesti a nakonec mi rkenou, ze to nejde a ze se jde na cisare - takze bych si pekne „uzija“ obeho :-(
No nakonec to slo tak rychle, ze ani nebyl cas jiz na UTZ, aby se mrkli jak je mimi natocene. Takze jsem ordila normalne. no nemohu posoudit jestli to bylo horsi nez kdyby byl otoceny normalne, nebot jsem byla prvnorodicka. Ale nijak horzne mi to neprislo - akorat me museli dost nastrihnout takze bylo pak pomerne dlouhe siti, ale to se take dalo zvladnout.
No kdyby mi dali vybrat tak nevim co pro co bych se rozhodla - preci jen prirozenyp orod je prirozeny porod, ale zase bych asi zvazovala i mozne problemy… No asi bych to stejne nechala na doktorech - oni asi nejlepe vi co je pro mimi nejlepsi :-)
Moc drzim palce, aby se mimi jeste otocilo a kdyby ne tak se neboj - da se to zvladnout :-)
Verveve

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
21.11.07 15:11

ahoj,

ja jsem taky mela prvni mimi KP.....ale protoze vyrostl az na skoro 4kg mimca…sla jsem nakonec cisarem…ale nenechali porod ani rozbehnout…pry se tim jeste zvetsuje riziko…kdyz uz byl plod odhadovan tak velky.....

doktor mi tenkrat rikal,ze hranice,kdy nechavaji prvorodicky rodit normalne je cca 3,5kg…odhad vahy ditete v brisku…kdyz vypada miminko mensi,tak ten porod je mozny normalni cestou…je tam vetsi nastrih a vyzaduje se vetsi spoluprace od rodicky.....

chtela jsem moc rodit normalne,ale zase na druhou stranu kaskader nejsem.....nechala bych to na lekarich.....

jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
22.11.07 00:16

Ahojky byla jsem druhorodicka, kdyz mi rekl doktor ze je Adelka otocena KP. Nikdy jsem si nedovedla predstavit ze bych rodil jinak nez prirozene. Prvni dite jsem rodila pred deseti lety. A musim rict ze to byla prochazka ruzovym :,-(em. Doktor mi tvrdil ze to zalezi na porodnikovi jak me bude rodit.. a take hlavne na poloze ditete. Z duvodu rizikovejsiho porodu jsem si vybrala fakultni nemocnici v porube. Primar v teto nemocnici mi vysvetlil rizika porodu fyzikalniho a porodu cisarem. Abych pravdu rekla pred touto konzultaci jsem byla rozhodnuta pro cisar. Po konzultaci u ktere byl i manzel jsme se dohodli na porodu prirozenem. Doktor mi rekl ze je velice dulezite abych byla vnitrne presvedcena ze tak chci rodit a to z duvodu toho ze po me budou vyzadovat 100% spolupraci. Jinak by to neslo. Po sedmihodinovem trapeni kdy jsem se neotvirala a kontrakce byli co minutu, jsem byla zcela vycerpana.. Porodni asistentka mi radila at se prospim.. :-) myslim ze holka nevedela o cem mluvi. Nic mene me zachranil lekar, ktery mi naordinoval Epidural. Bylo to pro mne vysvobozenim (pred porodem jsem o epiduralu nechtela ani slyset). Opravdu je to uzasna vec. Kontrakce se oddalili jednou za pet minut. A ja jsem v techto intervalech pokazde usla a nabirala silu. Po hodine me porodni cesty byli pripraveny k porodu. Epidural vysumel a ja se vratila do stejnych bolesti jako pred hodinou. U samotneho porodu asistovalo spoustu lidi. Primar me vedl co v kterou chvili mam delat. Rodila jsem v polosede. A tak jsem videla jak vyjel zadecek. Dodalo mi to tolik sili, ze jsem Adu vytlacila snad na jedno nadechnuti. Byla to nadhera. Neuveritelny zazitek. Nikdy bych o tohle nechtela prijit. Proto jsem i nadale zastance prirozenych porodu. Neni to jednoduche ale uzasne.. Take je dulezite, ze se o ditko po porodu postaras asi za tri hodiny. Po cisari nejdriv za 24hodin. A to mas problemy jeste sama se sebou. Byla jsem na pokoji s holkou ktera mela cisar. Dite k sobe nechtela jeste tri dny po porodu. Ja bych nechtela byt bez Ady ani minutku. :-) Preji ti moc stesti. Neboj to zvladnes. A i kdyby si musela nakonec jit na cisar.. Hlavni bude ze mas svoje ditko v poradku..

Tak pa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
292
27.11.07 21:05

Rupinko…taky jsem obe deti rodila v Ostrave Porube a stejny primar mi doporucil cisare…prirozeny porod nedoporucoval ani jednim procentem :-)

trosku ti ten prirozeny porod zavidim (i kdyz vim,ze u nas by to proste neslo…jak vysvetlil pan doktor…a tady je pak cisar na miste,kdyz neni jine cesty…)

ale chci tim jen rict,ze fakt zalezi pripad od pripadu…jedna maminka tak,druha tak…

j.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
28.11.07 15:36

Já bych byla 100% pro císaře… bála bych se možných komplikací a hlavně o zdraví miminka a to je přeci nejdůležitější!!! Před 14 lety jsem rodila přirozenou cestou, docela rychlý porod a letos jsem měla planovaného císaře, pro velikost miminka…jsem taky drobnější… Před porodem jsem byla úplně v klidu a věděla jsem, že mu tu těžkou cestu na svět ulehčím… Císař proběhl úplně v pohodě, manžel tam byl semnou. Miminko v pořádku, žádné kleště, žádné zhmožděniny,… Miminko mi nosili pravidelně na kojení a ještě tentýž den jsem chodila do sprchy a na záchod. Sice ohnutá jak Quasimodo, ale druhý den jsem měla malého u sebe…žadnou psychickou újmu já i prcek kvůli císaři nemáme…

…toť můj názor…ať už se rozhodneš jakkoliv, moc moc držím pěstičky!!! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1009
4.12.07 10:12

Ahoj,

já jsem taky zastánce přirozených porodů a sama si neumím představit, že bych rodila císařem. Je to psychický blok, prostě se toho bojím a doufám, že to půje normálně (jsem v 9tt). Ale KP je dost riskantní a pro zdraví mimča bych hodně dala na doktory a kdyby byla jen malá pravděpodobnost vážných potíží, šla bych do císaře, ač děsně nerada. Jsem dětský psycholog a mám tu dost dětiček, co prošly složitými porody (nejem KP) - prostě ten porod může nadělat dost komplikací do života, i když nechci strašit. U mě jde většinou o nějaké poruchy učení (což není tragédie) nebo chování (což je náročné pro rodiče), někdy o zvýšenou úzkostnost dětí, celkovou labilitu. Ale znám i děti KP a jsou pohodě :)
Tak se drž a přeji dobrou volbu.
 Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
5.12.07 17:09

Ty sama se máš rozhodnout, jestli přirozeně nebo císařem???
Co je to za hovadinu?
Tohle rozhodnutí má být plně v kompetenci lékaře, který musí nejlépe znát všechna pro a proti, rizika, výhody, možné komplikace … a to vše musí posoudit individuálně pro každou maminku zvlášť.

To po tobě chce, abys všechno nastudovala? I když znáš základní rizika, určitě neznáš vše a následky všeho.

Mě bylo řečeno, že vzhledem k mé tělesné konstituci, věku, stavu, atd. atd. budu rodit přirozeně, pokud bude předpoklad, že miminko nebude mít víc než 3,5 kg. Pokud bude mít víc, jdu na císaře (a basta).
Já jsem si jen vrouceně přála, aby bylo miminko menší a mohli jsme rodit normálně - a to se mi splnilo.

Jak porod proběhl si můžeš přečíst, vidět na fotkách i na videu na www.deniska.cz

PS: porod KP je naprosto přirozený a normální. To, že se tak rodí méně dětí, nemusí být známkou toho, že je to něco nepřirozeného nebo nebezpečného. Porod velkého miminka je nebezpečný KP i neKP.
(cestování autem je také nejrizikovějším způsobem dopravy - železnice i letadlo jsou mnohem bezpečnější. A kvůli těmto statistikám také nikdo nepřestane autem jezdit. To je jen malé přirovnání, aby ses nenechala zblbnout :wink: 

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KP
147
11.12.07 15:47

ahoj, nemám sice žádnou osobní zkušenost, ale pokud není jiný problém, určitě bych volila přirozený porod. Nejdříve ze všeho bych ale sehnala doktora, který provádí zevní obrat dítěte.
Neboj, dopadne to dobře.
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lia
4468
11.12.07 21:35

Ahoj, i my byli KP, a to od 30tt.
Malý už se neotočil.

Porodní asistensta, kam jsem chodila na kurz, radila zevní hmat - otočení, dělá se to v Porubě.
Nechtěla jsem riskovat, že by malý měl z toho nějaký špatný zážitek a taky aby se mu něco nestalo, prostě se neotočil a asi věděl proč.
Byla jsem ale ochotná zkusit jiné věci, cvičila jsem a chodila na tzv. moxování, ale nepomohlo to.

Mně nikdo na výběr nedal, prostě císařem a basta.
Obrečela jsem to, ale zdraví miminka je důležitější než něco riskovat.

Manžel byl se mnou u porodu, ale vyhnali ho, protože mi asi blbě píchli epidurál a já cítila všechn, takže mě okamžitě uspali.

A jak zde již někdo psal, malého jsem k sobě nechtěla a brečela jsem, protože jsem měla co dělat sama se sebou a měla jsem problém s malým vstát a manipulovat, a strašný strach že mi spadne nebo něco :-(

Všichni mi to vymlouvali, ale kdybych měla na výběr, asi bych rodila přirozeně, se svojí osobní porodní asistentkou, které důvěřuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
5.1.08 14:32

Zajímalo by mě da fazole již má mimčo?? Já jsem také rodila KP ale cícařem. Poprvé když mi lékařka řakla že se Mareček nechce otočit, přišlo mi to divné že bych nerodila spontáně. Bylo mi řečeno že to záleží na mě jak se rozhodnu at v klidu popřemýšlím a pak se uvidí. Předpoklady jsem ke klasickému porodu měla báječné, Máru „změřili“ UTZ a měl mít 2,8kg. Marek se ale rozhodl sám že přijde na svět o něco dříve a tak jsem dva dny měla bolesti po deseti minutách a pak mi „odtekla“ hlenová zátka a jela jsem do porodnice. Doktor se mě ptal jak chci rodit,ale že to vypadá že Mareček bude mít cca 3,3kg, vzhledem k tomu že první vážil 3,75kg a že by to nedoporučoval..no a tím bylo rozhodnuto. Odvedli mě na sál píchli mi injekci do zad, já byla při vědomí, menžel stál celou dobu vedle mě a já měla krásný porod kdy jsem si povídala s doktorem který Máru vyndaval a s doktorkou anestezioložkou, která byla naprosto báječná. Je pravda, že malýho mi nosili dva dny na kojení a že sem byla omezená. Ale stačilo překonat první tři dny a pak bylo vše báječné. Myslim že mi pak bylo lépe jak při prvním porodu (spontání bezkomplikací…velký nástřih a cca 8 neděl jsem si nemohla pořádně sednout páč mi popraskaly stehy). Kdybych se měla rozhodovat znova, volila bych císaře, i přes to že Mareček měl nakonec jen 2,6kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí