Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, začínam být nervní, jestli kluk dnes 4 týdny není opravdu hladový…
Doteď stále plně kojím, ale poslední týden mi přijde, že mám málo mlíčka. Nemám je tak nalité, jako u prvního klučiny. Když se mi po třech hodinách (většinou večer a v noci) nalijí, tak jsou během chvilinky prázdná při kojení.
Klučík hodně tlačí a prdí, tak jsem to říkala dr, ta ho prohmátla a říkala, že se jí nezdá, že by to bylo bolestí bříška, ale že má hlad. Za 14 dní přibral jen 135g.
Je taky pravda, že mam doma celkem stres, bytová situace, kluk 3 roky mě teď moc neposlouchá, takže ho pořád okřikuju, odpočinek nulový, v noci taky miminko pláče a bud se skoro každou hodinu.
Připadá mi, že by jesl, ale v prsou už skoro nic není, když vycucne nalitá prsa, tak se pak začne kroutit, odrthávat od prsu a brečí. Když ho vezmu do náruče, tak už pusinkou hledá prso.
Dr mi řekla, že zatím nemam ještě přikrmovat, že když přibral (né kolik by měl), tak že se ještě uvidí. Příští týden ve čtvrtek jdu zase do poradny.
Co myslíte, mam začít s příkrmy nebo to mam vydržet a miminko taky, jak dopadneme ve čtvrtek v poradně?
Omlouvám se, že píšu zmateně, pořád odbíham k brečícímu muminku a ke klukovi, který pořád něco chce ![]()
Chceš kojit? Pak zkus zapojit manžela a buď s miminem co nejvíc v posteli a koj. Pokud myslíš, že všem bude lépe, když dáš UM, dej UM, ale počítej, že kojení půjde do kopru.
@Sibyla0 ráda bych kojila, prvního kluka jsem kojila 4 měsíce plně a jinak do 6 měsíců. Manžela bohužel nezapojím, je celý den pryč a vrací se až v 9 hodin večer, takže je to celý den na mě. A do školky staršího nevzali, takže musím mít oba kluky doma…
@terkacek Pustit pohádky? No výchovné to není, ale na většinu dětí to zabere. Když chceš kojit, musíš tomu aspoň zezačátku a při spurtech ten čas věnovat.
Já kojila a dokrmovala (dokrm po kojení) dlouhodobě, žádný kopr se nekonal, naopak laktace se časem zvýšila natolik, že jsme dokrm odbourali úplně, takže já bych mu ho klidně dala. Prvních 14 dní to bylo tak průměrně ubrečené miminko, jak jsme zavedli dokrm, nebrečel v podstatě vůbec
začal až nějak po tom půlroce s prvním vztekáním se, lidi se ptali, jestli to vůbec umí ![]()
Pohádky tu běží pomalu celý den, ale nezabírají.
snažim se hodně pít, jíst, koupila jsem si gravimilk. dr říkala, ať nejdřív za 2 hodin, ale to nejde, jinak by mi tu ty dvě hodiny probrečel, takže kojím každou hodinu, ale i půl hodinu..
Já bych prikrmovala UM. Hlavně no stress. A že kojení půjde do kopru? To nemusí být pravda. Já už 6 měsíců kojím i dávám UM půl na půl.
Jsem zdr. sestra a výhody kojení dobře znám. V tomto případě jsem zastánce UM. Pro klid mimminka i celé rodiny, hlavně maminky. Vyřešila jsem to taky tak.
Radím hodně pít ať vodu nebo kojící čaje, hodit se trochu do klidu a staršímu pustit pohádky, teorie o tom, jak dětem televize neprospívá, bych hodila za hlavu, sama to tak dělám se svým dvouleťákem, rozhodně u televize nesedí celý den a je od něj klid, k němu máme ještě pětiměsíční princeznu a hlavně si věřit, podle mě je to spurt, který přejde a to že přibral míň, nic neznamená, kolik má kojenec přibírat je opravdu hodně individuální
Těžká rada. Podle mě tam teda nějaká kolika je. Malého během kojení rozbolí bříško a proto tolik nesaje. Po zkušenostech se starším, když 2 moje kamarádky přišly na to, že jejich mimča nesnáší mléko a jedno ještě navíc lepek bych zkusila vysadit laktózu. Ségry dítě se projevovalo přesně jak tvoje, na závěr každého kojení a hoďku poté řev, nechtěl přibírat… Dr. ji nutila od 3. měs. do UM, nakonec vydržela do toho ukonč. 4. a dala rovnou přikrmy. A malej se hned odstavil. Já u mladšího také neměla dost mlíka, ale malej neměl koliky. Nakonec jsem mu dala UM, začal krásně spát, ale snad půl roku jsem z toho měla hrozné výčitky. Alespoň musím říct, že tě chápu. Je to těžké. ![]()
U nás je to podobné - malá přibírá 100 g týdně (naštěstí doktor je rozumnej, né žádný tabulkový maniak) a po kojení mám taky pocit, že mám prsa úplně prázdné, ale když jsme byli v poradně, tak jsem si ji nechala zvážit před a po kojení a podle toho si vzala skoro 100, takže jsem v klidu - ovšem je fakt, že já mám mimi starší (3 měsíce) a teď mám pocit, že začíná období růstového spurtu - chce víc jíst
Tak zkus vydržet ještě do poradny a uvidíš ![]()
Tak po pravdě teď nevím, někdo radí UM někdo vydržet. No počkam přes víkend, to bude mužskej doma, takže pomůže a já budu odpočívat a uvidí se. ![]()
děkuji všem za příspěvky
Zkus si pohrat s technikou kojení – siroke prisati, pozorovat na prse kdy polika a stridat prsa, zkus tomu dat ted dva dny, co te tu zasypem radami tohoto tipu… (samozrejme pokud mas toho chvilkove nad hlavu, tak dokrmit na prste se taky da, ale myslim, že bych si to nechala jen jako havarijni moznost),
ale napr pri problemech bud na pc s prckem na prse
Začnu první várkou:
ukojení hladu: šířím tu tipy tricky/doporučení dr newmana z kanadské laktač. kliniky 1)úprava přisátí usnadňuje dětem práci s prsem- jde o co nejšiřší přisátí spodním rtem (mimčo se naladí bradavkou -přejede se bradavkou po hor.rtu,po otevření pusy se nabere spodním rtem co nejvíce dvorce, dítě se drží tak aby byla brada zabořena do prsa a masírovala prso- celý popis tu http://kojim.webnode.cz/…vne-prisati/) 2)sledování chování dítěte – zvláště pokud dítě saje ale nepolyká (nepadá mu brada), tak je vhodné vyměnit polohu, nebo prso – čím méně mlíka, tím více prostřídávat prsa dokud je polykání znát – třeba k večeru prostřídávat co se dá = viz videa (stláčení může pomoci) – viz videa http://www.poradkyneprikojeni.cz/…azky-kojeni/ 3) rozjetí laktaci (čaji, příjemnou pohodo/jídlopítím apod.)- únava, stres, obavy mohou laktaci zpomalovat (stejně jako držení dítetě na stejném prse);
Příspěvek upraven 17.01.14 v 21:02
@terkacek ja kojím a dokrmuji - od Vánoc, cca 150 za den… A v poho. Dokrm si malá dá jen, když je fakt nouze - odpo a večer a prso miluje pořád, i když dokrm dostáva z flašky.
a zatím to nevypada, že by kojení mwělo jít plně do kopru.