Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Moje tři a půl měsíční holčička posledních pár dnů hrozně málo pije, je plně kojená, nikdy nebyl problém. Posledních pár dnů se přisaje k prsu a po pár minutách ho plive, máchá rukama, směje se, otáčí hlavu a čučí všude okolo…Nevím jestli to mám řešit s doktorkou, nebo počkat…
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Mlíka mám hodně…
Co znamená po pár minutách? Malý vždy stačilo pít jen pár minut. Jinak už je větší, může efektivněji sát a to že jí víc zajímá okolí je taky normální. Pokud bude normálně čůrat, bude spokojená, tak bych to asi neřešila.
Vydržet
A nepije lépe aspoň v noci? Jinak minimalizovat veškeré rušivé elementy. Kojit v tiché místnosti. Klidně bych přes ni přehodila třeba deku.
Nebo je taky možné, že už je to tak zkušený savec a je najezená za tak krátkou dobu. Mladší od tohoto věku pil tak dvě tři minuty.
Me se to nestalo, ale švagrová normálně měla ms i při kojení a vždy když to měla dostat, tak ji dcera nechtěla pít a brecela, po pár dnech jak kdyby nic.
Čůrá i kaká normálně, ale mně přijde, že mi v prsu zbývá hrozně moc mléka…V noci, když spí, tak mám pocit, že vypije celé prso
Zkusím přes ni něco hodit a vypnout televizi, holt je to tvor zvědavý…díky!
Malej (3m) mi to občas taky dělá - když kojím a je kolem rušno. Zalezu si s ním do ložnice, spolu si lehneme a pak se většinou v klidu nají.
Neřešit a dál v klidu kojit
!!!
Ve 3.měsíci věku se spousta věcí mění, ustaluje se např. tvorba mléka, dítě se začíná zajímat o cvrkot kolem sebe apod.!
Pokud nemá hlad, pravidelně čurá (stoličku mít nemusí i několik dnů),tak bych to fakt neřešila
!
@Alfhugo píše: Čůrá i kaká normálně, ale mně přijde, že mi v prsu zbývá hrozně moc mléka…V noci, když spí, tak mám pocit, že vypije celé prsoZkusím přes ni něco hodit a vypnout televizi, holt je to tvor zvědavý…díky!
![]()
V noci mi malá pije taky hodně
!
A pokud nemáš problémy - zatvrdlinky v prsu, bolest apod.,tak to neřeš, tělo se s tím vypořádá
!
Může jít o určitý projev růstového spurtu… více viz http://www.kojeni.cz/…vy_spurt.pdf
Při růstovém spurtu bývají děti nespokojené u prsa, prsa pouští, remcají a zlobí se… zkrátka chtějí se rychle najíst a honem se věnovat něčemu jinému. Moje malá to měla taky tak. ![]()
Spravilo to klidnější prostředí, moje svatá trpělivost a přikládání k prsu znovu a znovu… změna poloh u kojení taky pomáhala. A někdy se jí prostě nechtělo, tak jsem ji nechala hoďku pauzu a za hoďku jsme jely znova.
![]()
Pokračuj dál a vytrvej, zase se to spraví. A jestli ti zůstává mléko v prsu, doporučuju ještě mimo kojení odsávat. Za prvé je dobrá zásoba kdyby náhodou a za druhé prsa zůstanou v kondici. ![]()
Řeším teď úplně to stejné, akorát že našemu mrňousovi je něco málo přes 4 měsíce. začal se takhle chovat cca před 3 týdny, pije strašně krátkou dobu - začal házet hlavou sem a tam, něco mi povídat, smát se, nevypije tolik co dřív, protože se mi znovu nalejvají prsa a já musím odstříkávat kvůli zánětu v prsu, který se mi kvůli tomu začal dělat. Logicky začal méně přibývat na váze, takže musíme chodit každý týden na převážení k dr. a od včerejška mu na doporučení dr. dávám jednou denně 100ml nějakýho kalorickýho mlíka. Jinak mrňous celou dobu vypadá hrozně spokojeně, hladem nebrečí, je hodně živej, špinavých plín máme taky dost, takže nevím proč to tak je. ![]()
@Majkelka A to jako odstříkáváš vlastní MM a syna dokrmuješ sušeným? ![]()
@Majkelka nebo se jen napije rychle a proto se pouští. Přírůstky ve 4 měsících už začínají stagnovat fyziologicky u všech dětí. Kalorické mléko bych teda nepodávala, pokud není váha nijak kritická.
Já osobně bych váhu nehrotila…výpočty percentilových grafů se dají stáhnout i do domácího PC a kontrolovat si limit i doma. Některé MUDRy váhu zbytečně řeší, moje malinká byla plně kojená do 3.měsíců, od 4.tého měsíce jsem jí dávala místo 1 kojení večer láhev (začala mi totiž ve 2 měsících spávat celou noc) a kojila ji jinak do skoro 14 měsíců a celou dobu byla spíš drobnější, ale podle grafu ještě v normě a nikdo se z toho nehroutil. Ani moje MUDR., má rozum.
Obecně plně kojené děti nejsou takoví cvalíci jako děti na UM, ale třeba moje doktorka zrovna na tohle tvrdí, že je to správně a že naopak spíš brzdí ty maminy s Nutrilonem, které mají ve 3 měsících skoro 7kg děti. ![]()
Jen pro úplnost:
moje malá se narodila s porodní váhou 2490g,
v 6.ti dnech měla 2670g,
v 6.ti týdnech měla 3290g,
ve 3 měsících měla 4130g,
v 6.ti měsících 6660g,
a ve 12 měsících 9230g.
A u všech záznamů mám v průkazu od MUDr. napsáno drobná, ale prospívá normálně. ![]()
@agnesold moje slečna je plně kojená, porodní váha 3500g a ve třech měsících 6250g…prostě doteď hrozně žrala, třeba si už fakt bere jen to málo, co potřebuje…