Dát do školky nebo ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1837
7.9.10 12:34

Jani, to co popisuješ je moje noční můra, taky musím příští rok zpátky do práce a už vidím ty svoje dva mamánky jak tam vyvádí. Od pololetí je chci dávat do takové zvykací školičky na 2 hodiny 2× v týdnu, kterou máme v MC tady u nás. Myslím, že pomalé zvykání pro ně bude lepší, než abych je pak v září dala do školky rovnou na celý den.
Ale jak ti říkala ta maminka dvojčátek, že už jí pomalu „nutí“, aby si je vzala domů, tak to mi připadá předčasné, já myslím, že tak měsíc to může trvat, dělat závěry po míň než týdnu je podle mě brzo.

Jana206 píše:
Nechci, aby diskuze směřovala k politice, ale právě v této souvislosti jsem se nad tím zamyslela a znovu mě to akorát naštvalo. Kdyby bylo víc možností pracovat na zkrácené úvazky, z domova, částečně nebo jakkoliv alternativně, bylo by to pro větší blaho našich dětí :-) Ale muselo by to fungovat.
Protože ne každý má hlídací babičku. A ne každý má navíc to štěstí na rozumnou hlídací babičku. Spousta maminek třeba řekne, že ta školka je lepší varianta, než nechat dítě hlídat babičce :nevim:

100% souhlas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
7.9.10 13:09

Romi, to já se zase tak neděsím :mrgreen: Starší zvládl první dny i celkovou adaptaci bez problémů, neplakal, ale taky říká, že už se těší domů. Když někdy nechce,tak tam prostě nejde.Jindy se tam ale vyloženě těší. Už si to bez školky nedovedu přestavit. Navíc jsem ráda, že to místo máme - v dnešní době. Známým se nedostalo dítě stejně staré jako náš, a to ani nemělo mladší sourozence, prostě nebylo místo, přednost mají předškoláci.

A naše malá můra, na jednu stranu mamánek, ale na druhou stranu si z fleku ve školce vyzuje boty, jde si hrát mezi děti, Ty ji chvíli opečovávají, ukáží hračky a ani se po mě neotočí :mrgreen:

Já jsem si taky říkala, že dělat závěry po více jak týdnu je brzo. Ale ta učitelka chce ty dvojčátka nechat doma. Oni to tam od rána až do oběda vyloženě probulí, prý.
Kdyby děti chodily do školky jako starší, tak by si tím ani nemusely projít :nevim: Nebo v mírnější formě.

Romi, věřím, že to zvládnete dobře :srdce: Starší je už velká :kytka: A mladší tam přece bude mít sestřičku :-)
Samozdřejmě je to taky o povaze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
7.9.10 13:20

Tak jste mi holky docela nahnaly strach. Dceři je sice jen rok, ale u nás je velkej problém se školkou. Bydlím na vesnici, kde školka neni, takže jí musim nahlásit do města, kde i pracuju, jenže tam je všude plno (teda tenhle rok určitě) a dřív, jak ve třech letech děti neberou. To by mě zajímalo, co by bylo, kdyby malá taky takhle měla problémy. Dřív, jak ve třech by jít nemohla, takže ona nástup do školky, já do práce a co kdyby tu školku fakt nesla těžce a mě by doporučili, abych jí tam ještě nedávala a počkala, co bych jako dělala. Musim do práce, babičky taky ještě pracujou, takže je to dilema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
7.9.10 13:29

Dani, já se právě tolik nebojím hlavně proto, že dcera naplno nastoupí do školky až skoro čtyřletá. Nastoupí v září a 4 bude mít v listopadu :-) Věřím, že to zvládne.

Já jsem se bavila s učitelkami, říkaly mi, že tyto starší děti, i když předtím byly převážně jen s maminkou, popř. babičkou, rodinou, to snášejí daleko lépe než např. jeslové děti, které si musely už v ranném věku zvykat na nový režim.
Proto můj starší asi nebrečel, tak dobře to zvládl. Prakticky celé 3 roky se ode mě nehnul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
7.9.10 13:30

Jani, o Nikolku se ani moc nebojím, bude jí už pět, až půjde do školky, tak si myslím, že to pochopí, maximálně bude chvilku fňukat, ale že by probrečela celý den to ne, to se nebojím. Spíš mám strach o Lucinku, budou jí čerstvé tři roky, je taková průbojná, ale nevím, jak zareaguje, když bude beze mě, zatím mě má pořád za zadkem. No budeme to muset zvládnout jako všichni před námi i po nás :nevim:
Dano, musíš doufat, že to tvoje holčička zvládne. Myslím, že je spíš výjimka, že si dítě nakonec nezvykne a musí ze školky pryč, většina dětí si pobrečí, ale za chvíli si zvyknou. Taky nemám hlídací babičky, tak tvoje obavy chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
7.9.10 13:33

No já mám mateřskou na tři roky, takže mi to docela leží v hlavě. No uvidíme. Já prej taky každý ráno před vstupem do školky brečela, trvalo to 2 měsíce. Jenže dřív jsme do školky naběhli ve dvou letech a naši museli do práce. Každopádně musim jet do města a rezervovat místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
7.9.10 13:38

Dano, já prý taky vyváděla. Bylo mi 3,5 když jsem začala chodit do školky a každý ráno jsem řvala a visela na zácloně a koukala, jak máma odchází, máma brečela celou cestu do práce, že mě tam chudinku malou nechává. Pak se zeptala učitelek, jak dlouho brečím, tak to prý bylo přesně do doby, než máma zašla za roh, pak jsem uznala, že to nemá smysl a normálně jsem si šla hrát :mrgreen: Dětičky jsou pěkný vyčůránci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3870
7.9.10 18:43

To jo, to máš pravdu, prostě si bude muset zvyknout, protože maminka půjde vydělávat penízky, abychom si mohli užívat, neboť současným příjmem jsme omezený :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6358
8.9.10 09:08
Jana206 píše:
Já taky tak nějak souhlasím s Betty03. Jen s námitkou, že každé dítě je jiné a některému může prostě kolektiv vyhovovat. Můj starší do školky chodí, je tam spokojený, nepláče tam. Nebývá tam ale od začátku až do zavíračky :wink:

Spíš jsem sem chtěla napsat dnešní poznatky. Ve třídě mého syna je nový chlapeček, tříletý, který pláče od rána až do oběda, nezvládá to tam, počurává se,i když doma prý už normálně ne, nejí a nechce si hrát s ostatními dětmi. Udělali tu vyjímku, že tam s ním zatím může být maminka. Nastupuje do práce prý až za dva měsíce. Taky říkala, jak jí to trhá srdce - potkaly jsme se v šatně. Sama uznala, že její dítě ještě není na školku zralé, že by mu rok doma prospěl. Ale jak to zařídit, když babičky pracují, tatínek taky? :nevim:

Potom jsem potkala ve městě známou od vidění, její tříletá dvojčata nastoupila ve středu do školky, dnes už jim doporučují, aby si je maminka nechala doma. Taky pláčí. Paní učitelka říkala, že u dvojčat je prý tato ztížená adaptace normální, nicméně prý nejsou zralé, aby zůstala doma. Taky byla nešťastná, že se byla na pracáku a na sociálce ptát, co má dělat. V práci jí drží místo, ale bohužel to není práce, která by se dala dělat z domova. Vyjdou jí vstříc tím, že jí zkrátí úvazek a budou jí „tolerovat víc“. Na sociálce jí poradili to, že do 7 let může požádat, aby za ni platil stát sociální a zdravotní pojištění, nic víc..Je to sice krásné, ale když má tatínek průměrný příjem, tak se z toho domácnost a dvě malé děti prostě financovat nedají..

Nechci, aby diskuze směřovala k politice, ale právě v této souvislosti jsem se nad tím zamyslela a znovu mě to akorát naštvalo. Kdyby bylo víc možností pracovat na zkrácené úvazky, z domova, částečně nebo jakkoliv alternativně, bylo by to pro větší blaho našich dětí :-) Ale muselo by to fungovat.
Protože ne každý má hlídací babičku. A ne každý má navíc to štěstí na rozumnou hlídací babičku. Spousta maminek třeba řekne, že ta školka je lepší varianta, než nechat dítě hlídat babičce :nevim:

Jo, to je přesné. Ono nejlepší pro děti a vůbec by možná bylo, kdyby mámy mohly dělat svou hlavní úlohu - teda mamku a manželku. Jenže to by museli chlapi mít takovej příjem aby ty mámy doma být mohly a taky by se musel změnit přístup společnosti k ženám v domácnosti. Zatím pokud je někdo takhle doma, tak má punc flákačky apod. přestože se od rána do večera nezastaví. Jenže holt nejdou roky do důchodu a peníze taky žádný, pokud není na RD… Je to těžké, vím že ne každá by chtěla být doma, určitě jsou profese, kde je žena potřeba a nebo prostě to dělat chce. Ale myslím si, že spousta jiných by ráda vyměnila blbě placenou práci za péči o domácnost i když to třeba neřekne nahlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.10.10 13:03

My bydlíme v Praze a my mít tu možnost, dát dítě do školky, tak budeme rádi, ale tady se o místa spíše bojuje, než aby se mi naskytla nějaká obdobná možnost, vím, že kdo má známého, dostane místo vždycky.
Naše dcerka by školku hodně potřebovala, hodně by jí to tam bavilo, já budu doma brzy s miminkem, a ona bude muset být celé dny s námi, přitom vím, že by si raději hrála a rozvíjela se mezi jinými dětmi. Je škoda, že ve větších městech není možnost dávat děti do školek podle vlastních schopností dětí, ale jen podle kapacitních možností školky, anebo dle známosti, každopádně ne každé dítě je připraveno ve stejný čas, to je jasné…takže kdyby opravdu zápisy probíhaly tak, že by vzali do školky jen dítě, které je skutečně připraveno, to bych považovala za ideální stav. Samozřejmě pak je druhá situace, kdy maminka musí skutečně do práce - ale to ani tady v Praze neberou příliš v potaz, jelikož to potvrzení o zaměstnání si navíc může obstarat každý, byť musí nebo nemusí do práce.

Jinak pokud bych měla tu možnost, stejnou jako Vy, dávala bych postupně dítko do školky, aby se postupně seznamovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3425
25.10.10 06:50
LuckaJ píše:
Betty03 píše:
Já bych dítě s tím popisem osobnosti, jak dcerku líčíš do školky nedala, kdyby mě k tomu nenutila akutní existenční nouze. Já ale nedávám a i staršího synka, protože on po tom netouží, já jsem doma a nemusím. Takže půjde až do předškolní a ještě jen na dopoledne. Moje matka je psycholožka a v tomto mě podporuje: říká, že toto období, kdy mají svůj klid a domácí prostředí už se nikdy nevrátí, dalších 20?? let budou ve školách, pak pracovat… Teď se dítěti tvoří osobnost, má-li na to klid, žádný stres, náročná adaptace atd. atd., tak v pozdějším věku vše zvládne mnohem snáz. Bylo by to na dlouhou diskusi. Nejvíc nesnáším argument, že "dítě potřebuje kolektiv :pocitac: " - to tu vštípil bolševik a ještě to furt doznívá. Ano, mít kamarády, ale to syn má a spoustu, navštěvuje nás řada kamarádek a my je, syn se umí chovat v dětské společnosti na hřišti, děti má rád, ale má rád taky svůj klid doma. Pomalu mluví o tom, že za rok - až vyroste, do školky půjde, co tam bude dělat,…
Jé, on ještě existuje někdo s takovým názorem 8-o :dance: :dance: :dance: Jsem si myslela že jsem exot :mrgreen: Až na to, že moje holky do školky prostě chtěly a problém teda neměly vůbec. Loni starší chodila do předškoláku a mladší chtěla taky, tak jsem ji tam dala s tím, že když bude problém tak stáhnu a nebudu nutit. Ale tím že tam byla se starší ségrou, tak byla v pohodě a letos už v pohodě sama, když starší je v první třídě. Ale původně jsem byla rozhodnutá je tam dát až do předškoláku a jen na dopoledne, hlavně kvůli svým vzpomínkám, jak jsem trpěla každé ráno když jsem šla do školky, nechtěla jsem aby to moje děti zažily. Ale jsou jiné, takže…

Holky, nejste exoti :lol: Já mám stejný názor.Můj syn do školky sice taky chodí,ale jen na dopoledne (a já jsem doma za divnou,že přece tam MUSÍ spát…)On Lukášek se tomu spinkání dost brání(tak tak snese to dopoledne),tak to nechci lámat ,když nemusím.Mám štěstí,že mám práci jen na dopoledne na poloviční úvazek :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3425
25.10.10 07:14

Lucko,jak já s tebou souhlasím…o tom přístupu společnosti k ženám v domácnosti a vůbec.Taky bych nejraději byla žena v domácnosti-maminka a manželka,ale i s tím polovičním úvazkem to jde,zase jsem mezi lidma.Prostě tu chybí ty alternativní možnosti zaměstnávání,to by se mělo řešit,.Jak má ta společnost pak vypadat,když se děti odkládají do školek na celé dny,i když na to nejsou zralé.To se nám jednou vymstí,myslím naší společnosti.Celá společnost je nastavena vůči dětem dost nepřátelsky. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin