Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Máte prosím někdo zkušenosti s MŠ Kohoutova Brno?
Osobně ne. Měla jsem známou, která tam měla dceru a byla spokojená, ale to už je teď asi druhačka a kamarádka tam má dvě děti. Nijak se nevyjadřovala, ale nestěžovala si. Jednu jejich třídu jsem viděla v Lužánkách, paní učitelka byla starší, ale pěkně s dětma pracovala, milá, zjevně aktivní.
a mám z toho rozporuplné pocity
Jsem sice ráda, že jsme se vůbec do školky dostali, zvykání taky docela OK, s brekem nechodíme, ale..
1 učitelka na 20 dětí po celý den? Třída je složená jen z nových dětí různého věku, čas a asi i chuť na nějakou práci s nimi možná chybí…Já se bohužel od děcka nic nedozvím,co dělali(tvrdí, že nic,ale to řekne i o jídle, které sní atd),ale na procházky nechodí nikdy, jen na zahradu, kde se mi zdá nic moc zajímavého na hraní není.Nemám pocit, že by se učitelka snažila s nimi něco řízeně dělat, plačící děti silně ignoruje,asi je z toho teď na nervy,při vyzvedávání děcka mi příjde už pokaždé jakási zpruzená:oops: Když je tam s nimi celý den sama a je tam dost akčních dětí,tak to asi nemá lehké.Nevím, slyšela jsem teď od rodičů, co tam už dřív měli předškoláky,že se jim tam moc nevěnovali, v rámci předškolní přípravy se tam skoro nic nenaučili.Shrnu to: Přijde mi to takové neakční, pod heslem:„za málo peněz málo muziky“. Ještě vyčkám, zda přijde ještě další učitelka a jaká bude ta, a pak uvidím.Nechci dítě jen někam dávat do úschovny,ale ráda bych,aby se ve školce i nějak rozvíjelo a něco málo naučilo. Asi jsem nááááročnááááá ![]()
Zajímalo by mě, jaké mají názory i jiní rodiče…
jestli je to ve většině jiných školek o moc lepší..?
Nechci být matka stěžovatelka, co bude dítě přesunovat z jednoho zařízení do druhého, všude bude asi něco. Ale věřím, že se ještě někde najdou učitelky, které baví něco zajímavého vymýšlet a mají podporu vedení.Ostatně na ZŠ je to pak stejné-některé učitelky umí učit zábavně a jiné jen přednáší látku…Jen jestli se dětem při takovém přístupu učitelek už od MŠ celé to školní vzdělávání nezprotiví ![]()
no ono se s tím asi nedá nic dělat, jen jsem taky čekala víc…navíc mi vadí, jak se tam děti neustále přesunují…je to takové neosobní
Watt, to jsme zažili v jiné školce taky. Teď lituju, že jsem aspoň na ten předškolní věk nedala do soukromé školky, kde by aspoň NĚCO dělali, protože dcera neměla na třídu žádné fixace, ne že by tam neměla kamarády, jen nikdy neříkala, že chce být tam kde oni ![]()
Každá rada drahá, jsem ráda, že máme školky už za sebou ![]()
nějak pomýleně domnívala, že kromě toho, že si tam děti samy hrají, si jich bude i někdo všímat(kromě instrukcí a povelů):-D a např. se je bude snažit zapojit „do kolektivu“,když se dítě ještě neumí zapojit samo, že mu občas někdo utře tu nudli,když celý den brečí+něco je i učí…Zřejmě musí každý počítat, že co si s předškolákem neudělá doma sám,to se v MŠ nenaučí.Když jsem loni uvažovala,že do té školky budu dávat přihlášku,tak mi to tam nějaká paní, co tam už měla dítě,chválila. Asi měli jinou učitelku nebo je její děcko takový ten
,co ho každý jen vychvaluje.. ![]()
no, nic idividuálního tam čekat asi nemůžeme, do jaké třídy chodíte? my do sluníček
no já začínám mít špatné svědomí, že jsem ho do té školky dala, jsem totiž doma s mladším, myslím, že kolektiv potřebuje, ale zase nevím, jestli za každou cenu…
Ale jak už bylo napsáno, jinde to asi není jiné. Jedině tak v soukromé školce.
Co se týce Sluníček, já jsem pochopila, že ty učitelky jsou dvě a střídají se asi po obědě. Teda pokud není jedna nemocná. S tou tmavovlasou jsem si už párkrát povídala, docela se s ní dá mluvit. K dispozici je tam ještě jakási školnice (pomocnice těch učitelek). Nejvíc mě štve, že tam furt tak bazírují na tom spaní poo. To syn odmítá a oni se diví, že tam po chvíli ležení dělá pitomosti. Nemůžou přece chtít, aby tříleté dítě leželo hodinu nehybně na posteli ![]()
Ale přijde mi, že si tam jen hrajou bezcílně s hračkama. Proč třeba nemalujou nebo něco? Procházky nemají ach jo ![]()
Holky, sice jsem měla dítě o nějaký kilák dál, ale je to stejné. Heterogenní skupina asi 20+dětí a jedna paní učitelka.Volná hra nade vše. Taky vidím důležitost ve volné hře, ale jsou děti, které se neumí dobře zapojit samy. Taky jsou děti, co mají rády nějaké podněty, stimulaci.
Náš poslední předškolní rok byl úplně tragický. V rámci pravidelné školky nebyla žádná příprava a odpoledne ji zrušili, protože do školy „nikdo“ nešel… Vodila jsem několik dětí do kroužku, často jsem je slyšela nadávat, že paní učitelka slíbila, že se budou učit o vesmíru a nic se nestalo, že holčička přinesla encyklopedii a chtěla z toho něco dělat, ale to taky nešlo… Prý se to v něčem po našem odchodu změnilo, taky jsem hodně prudila, tak to snad nějaký efekt mít muselo ![]()
Spaní po o dětem naštěstí moc nevadilo (nikdy nespali stejně jako s výjimkou jednoho dvou ani ostatní děti), v předškolním roce dcera dětem mohla číst pohádku, tak to ji bavilo, ale na spaní tam být prostě nikdy nechctěla ![]()
Už je to za námi, ale ne každá státní školka je taková.
Já to neřeknu přesně, musela bych se zeptat známé, co je učitelka v mateřské. Ale zvyšoval se počet lidí na učitelku a je to dost možná těch dvacet. Ideální to není, i ta moje známá je z toho nešťastná, protože se nemůžou dětem tolik věnovat. V prvních týdnech prý jen uklidňují, pomáhájí a utírají zadky.
Ten počet dětí povolených na jednu učitelku bohužel nedá té školce možnost zaměstnat další učitelku-pokud si nesežene peníze navíc jinak.
Takže mě se to taky nelíbí, ale bohužel při tom množství dětí toho ta učitelka stihne mnohem méně.
Jinak ta moje známá vyřešila některé aktivity mimo školku tak, že řekne maminkám, které jsou doma s druhým nebo mají v danou dobu čas, že ta aktivita bude jen, když se některé uvolí pomáhat s dětmi. Například při plavání s oblékáním, utíráním. Jinak, že to prostě nepůjde. Je to čistě na dobrovolnosti, ale vždy se najde nějaká dobrá duše, která pomůže.
Sanny, věřím tomu, ale kamarádka odešla z naší školky do jiné státní školky, a tam příprava předškoláků byla, s dětmi se programově pracovalo. Věřím, že zařídit se to dá.
tak zle a trochu se to srovná. Pro menší děti to je asi ještě vyhovující (a sem tam se určitě i něco trošku naučí), smůlu mají předškoláci. V některých školkách pro ně už dělají tzv.edukativně-stimulační skupinky, ale to stejné nabízí i Pedagogicko-psychologická poradna, takže lze využít i toho, kdyby ve školce nedělali nic. I tak doufám, že nějaký přínos to školkování pro nás má. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.