Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Anonymní píše:Naskytla se mi příležitost dát svoji dvouapůlletou dceru prakticky okamžitě do školky. A teď se musím rozhodnout, nejlépe během tohoto týdne.
Dcera je bez plenek, hezky mluví, je ve všech ohledech šikovná. Ale: je to hoodně introvertní typ, dětí se bojí, když není mezi těmi, které zná od malinka, tak si s nimi nehraje, utíká před nimi, nebo si sedne do koutku a pozoruje. Když jí některé něco vezme, tak pláče. Je na mě hodně fixovaná, tráví v podstatě veškerý čas jenom se mnou, neumí si pohrát s cizíma dětma.
Další věc. Nechodí po obědě spávat. Už rok. Jeden čas jsem zkoušela, že si jde jenom lehnout a odpočívat, ale to vydrží tak 15-20 min a pak už ne.
Nevím jak se mám rozhodnout. Funguje třeba ve školkách, že tam může být nějakou dobu máma s dítkem? Přijde mi nelidské nechat ji tam vyřvat, že si zvykne. To bych fakt nechtěla.
A když zůstanu na RD, stejně tam může být jen nějaký určitý počet dní v měsíci že?
nekde byt muzes,nekd ene.
u nas ne.
Zalezi taky na tom,zda jdes a potrebujes do prace.
za me pokud bych byla doma,bych pockala az nat reti rok
a rd,pokud mas rodicak na ni,muze bud do obeda denne,nebo celych pet dnu v mesici.
pokud Rd s druhym ditkem,starsi muze byt ve skolce jak dlouho ji tam nechas
Do práce jít nepotřebuju, ale 3 roky bude mít na konci března a dávat ji na pár měsíců mezi sehrané děti, které se už znají, taky nechci. A pak bych zas řešila, že do práce musím, ale školku nemám ![]()
Ahoj do tří let dítěte po pobírání rodičáku může jen na 5 dnů v měsíci po třech letech může na 4 hodiny denně ![]()
Pokud máš takovou možnost, tak bych jí tam začala pomalu dávat, ale jen na těch 5 dní v měsíci a na začátek třeba jen na hodinku nebo dvě, aby si zvykla pomalu. Nebyla bych tam s ní, i kdyby byla ta možnost, zvykne si, že tam můžeš být a bude si to pak vynucovat.
Myslím, že pomalé zvykání pro ní bude lepší než jí tam pak šoupnout od března nebo září rovnou na celý den.
lucka25 píše:
Ahoj do tří let dítěte po pobírání rodičáku může jen na 5 dnů v měsíci po třech letech může na 4 hodiny denně
Pokud pobíráš rodičák na ni, je to tak ![]()
Náš starší taky po obědě nespí, ani ve školce. Funguje to tak, že všechny děti musí ulehnout, poslechnou si pohádku, Ty, co neusnou, mohou asi za hodinu od ulehnutí vstát, další můžou spát ještě další půlhodinku, potom je svačina. Souhlasím s tím, dítě potřebuje chvilku celkového klidu a učitelky taky ![]()
Co se týče pobytu rodiče s dětmi, u nás to oficiálně povoleno není, ale vím, že učitelky udělaly vyjímku a jeden den si tam jedna maminka nějakou dobu dítě pozorovala.
U nás ve škoce mají takový názor, že přítomnost matky ve třídě adaptaci neurychluje, spíš to naopak ztěžuje svým způsobem přidělává práci učitelkám. Stejně tam nebude moci být pořád a dítě podle své povahy buď plakat bude nebo to zvládne v pohodě. Bez ohledu na to, jestli tam maminka byla nebo ne.
Starší je ve školce od 3 let a 3 měsíců, zvládl to v pohodě.
Zkus jí tam dát těch pět dní v měsíci na dopoledne nebo třeba jen dvě hodiny, uvidíš. Děti někdy překvapují
Pokud to bude zvládat dobře, určitě zhruba jednou týdně školka bude příjemné zpestření.
Zase ale záleží, jak ve které školce. Někde požadují, aby dítě bylo ve školce 5 dní v kuse a zbytek doma a potom zase až za měsíc. Prý to má větší význam, protože program na sebe navazuje. Když tam jednou přijde nějaké dítě a přijde až za týden, tak to ostatní spíš ruší a dítě z toho stejně nic nemá.
Já bych dítě s tím popisem osobnosti, jak dcerku líčíš do školky nedala, kdyby mě k tomu nenutila akutní existenční nouze. Já ale nedávám a i staršího synka, protože on po tom netouží, já jsem doma a nemusím. Takže půjde až do předškolní a ještě jen na dopoledne. Moje matka je psycholožka a v tomto mě podporuje: říká, že toto období, kdy mají svůj klid a domácí prostředí už se nikdy nevrátí, dalších 20?? let budou ve školách, pak pracovat… Teď se dítěti tvoří osobnost, má-li na to klid, žádný stres, náročná adaptace atd. atd., tak v pozdějším věku vše zvládne mnohem snáz. Bylo by to na dlouhou diskusi. Nejvíc nesnáším argument, že "dítě potřebuje kolektiv
" - to tu vštípil bolševik a ještě to furt doznívá. Ano, mít kamarády, ale to syn má a spoustu, navštěvuje nás řada kamarádek a my je, syn se umí chovat v dětské společnosti na hřišti, děti má rád, ale má rád taky svůj klid doma. Pomalu mluví o tom, že za rok - až vyroste, do školky půjde, co tam bude dělat,…
Pokud bereš rodičák na ni, tak bych do práce nespěchala a dávala ji do školky na těch 5 dní v měsíci.
lulje píše:
Pokud bereš rodičák na ni, tak bych do práce nespěchala a dávala ji do školky na těch 5 dní v měsíci.
Jj může mýt ve školce jen těch 5 dní, abys nepřišla o rodičák. Já bych ji tam na těch 5 dní ale dávala, obzvlášť, kdyby tě nechali aspoň ze začátku tam být s ní. Jako aby si trochu zvykla i na své vrstevníky a ve 3 letech asi do té školky stejně bude muset, že, tak aby si zvykla pěkně postupně.
Já bych to zkusila, třeba jen na pár dní v týdnu a uvidíš… však ji můžeš odhlásit, když to opravdu nepůjde… Za zkoušku nic nedáš, když už tu možnost jednou máš - ale samozřejmě bych to nelámala přes koleno… Pokud bych viděla, že to špatně snáší, okamžitě bych si ji nechala zase doma, ještě je dost malá.
Betty03 píše:
Já bych dítě s tím popisem osobnosti, jak dcerku líčíš do školky nedala, kdyby mě k tomu nenutila akutní existenční nouze. Já ale nedávám a i staršího synka, protože on po tom netouží, já jsem doma a nemusím. Takže půjde až do předškolní a ještě jen na dopoledne. Moje matka je psycholožka a v tomto mě podporuje: říká, že toto období, kdy mají svůj klid a domácí prostředí už se nikdy nevrátí, dalších 20?? let budou ve školách, pak pracovat… Teď se dítěti tvoří osobnost, má-li na to klid, žádný stres, náročná adaptace atd. atd., tak v pozdějším věku vše zvládne mnohem snáz. Bylo by to na dlouhou diskusi. Nejvíc nesnáším argument, že "dítě potřebuje kolektiv" - to tu vštípil bolševik a ještě to furt doznívá. Ano, mít kamarády, ale to syn má a spoustu, navštěvuje nás řada kamarádek a my je, syn se umí chovat v dětské společnosti na hřišti, děti má rád, ale má rád taky svůj klid doma. Pomalu mluví o tom, že za rok - až vyroste, do školky půjde, co tam bude dělat,…
Jé, on ještě existuje někdo s takovým názorem
Jsem si myslela že jsem exot
Až na to, že moje holky do školky prostě chtěly a problém teda neměly vůbec. Loni starší chodila do předškoláku a mladší chtěla taky, tak jsem ji tam dala s tím, že když bude problém tak stáhnu a nebudu nutit. Ale tím že tam byla se starší ségrou, tak byla v pohodě a letos už v pohodě sama, když starší je v první třídě. Ale původně jsem byla rozhodnutá je tam dát až do předškoláku a jen na dopoledne, hlavně kvůli svým vzpomínkám, jak jsem trpěla každé ráno když jsem šla do školky, nechtěla jsem aby to moje děti zažily. Ale jsou jiné, takže…
No, pokud víš, že od března budeš muset nastoupit do práce, tak bych tam dcerku pomalu dávala, vždy jen na pár hodin. Myslím, že je lepší pomalé seznamování, než ji tam prostě v březnu, až to bude nutné strčit z ničeho nic na celý den.
Asi bych to na tvém místě zkusila, ale jen jednou týdně, na dopoledne a byla bych tam zpočátku s ní. Každé dítě je jiné a potřebuje jiný přístup. Chápu, že učitelky nemají rády, že jim tam maminky koukají „pod ruce“, ale některé děti potřebují mít zpočátku při seznamování s dětmi, učitelkou a celkově školkou za zády jistotu - maminku. A tvoje dcerka je ještě opravdu malá, ještě jí nejsou 3 roky. Rozhodně bych jí při její nátuře nenechávala „vyřvat“, jen ztratí jistotu, kterou v tobě má. A hodně bych s ní o tom mluvila, vychvalovala školku a až tam budete, ukazovala jí všechny hračky, seznámila ve spolupráci s učitelkou s dětmi…
Já taky tak nějak souhlasím s Betty03. Jen s námitkou, že každé dítě je jiné a některému může prostě kolektiv vyhovovat. Můj starší do školky chodí, je tam spokojený, nepláče tam. Nebývá tam ale od začátku až do zavíračky ![]()
Spíš jsem sem chtěla napsat dnešní poznatky. Ve třídě mého syna je nový chlapeček, tříletý, který pláče od rána až do oběda, nezvládá to tam, počurává se,i když doma prý už normálně ne, nejí a nechce si hrát s ostatními dětmi. Udělali tu vyjímku, že tam s ním zatím může být maminka. Nastupuje do práce prý až za dva měsíce. Taky říkala, jak jí to trhá srdce - potkaly jsme se v šatně. Sama uznala, že její dítě ještě není na školku zralé, že by mu rok doma prospěl. Ale jak to zařídit, když babičky pracují, tatínek taky? ![]()
Potom jsem potkala ve městě známou od vidění, její tříletá dvojčata nastoupila ve středu do školky, dnes už jim doporučují, aby si je maminka nechala doma. Taky pláčí. Paní učitelka říkala, že u dvojčat je prý tato ztížená adaptace normální, nicméně prý nejsou zralé, aby zůstala doma. Taky byla nešťastná, že se byla na pracáku a na sociálce ptát, co má dělat. V práci jí drží místo, ale bohužel to není práce, která by se dala dělat z domova. Vyjdou jí vstříc tím, že jí zkrátí úvazek a budou jí „tolerovat víc“. Na sociálce jí poradili to, že do 7 let může požádat, aby za ni platil stát sociální a zdravotní pojištění, nic víc..Je to sice krásné, ale když má tatínek průměrný příjem, tak se z toho domácnost a dvě malé děti prostě financovat nedají..
Nechci, aby diskuze směřovala k politice, ale právě v této souvislosti jsem se nad tím zamyslela a znovu mě to akorát naštvalo. Kdyby bylo víc možností pracovat na zkrácené úvazky, z domova, částečně nebo jakkoliv alternativně, bylo by to pro větší blaho našich dětí
Ale muselo by to fungovat.
Protože ne každý má hlídací babičku. A ne každý má navíc to štěstí na rozumnou hlídací babičku. Spousta maminek třeba řekne, že ta školka je lepší varianta, než nechat dítě hlídat babičce ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Naskytla se mi příležitost dát svoji dvouapůlletou dceru prakticky okamžitě do školky. A teď se musím rozhodnout, nejlépe během tohoto týdne.
Dcera je bez plenek, hezky mluví, je ve všech ohledech šikovná. Ale: je to hoodně introvertní typ, dětí se bojí, když není mezi těmi, které zná od malinka, tak si s nimi nehraje, utíká před nimi, nebo si sedne do koutku a pozoruje. Když jí některé něco vezme, tak pláče. Je na mě hodně fixovaná, tráví v podstatě veškerý čas jenom se mnou, neumí si pohrát s cizíma dětma.
Další věc. Nechodí po obědě spávat. Už rok. Jeden čas jsem zkoušela, že si jde jenom lehnout a odpočívat, ale to vydrží tak 15-20 min a pak už ne.
Nevím jak se mám rozhodnout. Funguje třeba ve školkách, že tam může být nějakou dobu máma s dítkem? Přijde mi nelidské nechat ji tam vyřvat, že si zvykne. To bych fakt nechtěla.
A když zůstanu na RD, stejně tam může být jen nějaký určitý počet dní v měsíci že?