Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
On tlaci na pilu prave i proto, ze uz ma hodne let.Uz mu nechybi moc do 50.Takze nejake dite za par let odmita.Chce ho hned.Taky se bojim aby po tom neuspesnem snazeni nechtel treba do nejakeho CARU.Asi se driv nebo pozdeji problemum nevyhnu.
Tak to se mu nedivím. Uvedomuje si, ze tu nebude věčně, za dvacet let uz nebude pracovně produktivní. Chce, aby minimalne odmaturovalo do te doby, dokud bude schopen živit ho jinak nez z maleho důchodu.
Snad jsi vedela, s kym zijes, kolik mu je let a puvodni dohoda byla dve deti
Neco jiného by bylo, kdyby Ti branily nejake závažné zdravotni potíže.
A jestli pomáhá nebo ne
Chlapi nejsou biologicky nastaveni na to piplat mimino, casto si k ditku nachazi vztah az později. Vzhledem k okolnostem mu okamzite řekni, ze dítě nechceš, ze mu případně davas volnost, at ma cas najít si zenu, která je chtít bude. Dát si tajně telisko by byl v tomto případě podraz. Pokud mit dítě, ma nejvyšší čas.
Stejne, jakko tajne vsysadit antiko to neni, ale fair to take neni. troichu mene unfair, rekla bych
resit spolecne, dat mu sanci, at te premluvi a naslibuje vselijakou pomoc a dokaze, ze to mysli vazne.
Muze treba slibit, ze bude s ditetem na RD a ty pujdes do prace.
@zrcadlo píše:
Zkouším si to představit obráceně - žena touží po druhém dítěti, užírá se tím, že se nedaří, a chlap s tajně provedenou vasektomií ji každou menstruaci uklidňuje, že se to třeba povede příště (protože proč se s ní dohadovat, když řešení je tak jednoduché)
Pak na to žena náhodou přijde, napíše sem na emimino a na jejího muže se začnou valit vulgarismy a pohrdání. Tak si to přeber, za mě hnus největšího kalibru.
Toto měl jako téma jeden zahraniční román, měla jsem ho půjčený z knihovny, název si už nepamatuji. Měli dceru, muž byl v diplomatických službách. Paní se léčila, aby mohla mít druhé dítě, muž si nechal udělat vasektomii a „prožíval“ s ní každou menstruaci. Paní netajila před známými, co všechno dělá, aby podruhé otěhotněla. A na jedné společenské akci se muž opil a vykřičel do světa, jaký je jura… před hosty i před svou ženou.
Přišlo mi to ze strany muže nefér.
No pokud si nemůžeš s partnerem promluvit ani o dítěti za moc to nestojí ne? Třeba on chce v životě víc děti a pokud ty ne bude nešťastný, když to proberete dáváš mu šanci jimt dál a mít další děti ne ho natahovat tajným tělískem.
A co dělal frajer padesátiletej doposud? Mohl už mít dětí jako smetí a nemá je proč? Teď to chce za každou cenu dohonit. Zakladatelka přejde plynule od péče o děti k péči o seniora. Moc pěkné vyhlídky. ![]()
Ja to tajne udelala, ale za trochu jinych okolnosti - a po dvou detech. Byli jsme domluveni na pouzivani kondomu, ale to manzel porusoval a prohlasoval, ze si dava pozor. Zaroven vsak z nej obcas vypadlo, ze by se mu treti libilo. Ja byla presvedcena, ze dalsi nechci, ale protoze o samotny sex jsem stala vic nez on, bylo telisko pro me jedinym resenim, protoze hrozilo, ze se jinak sprajcne. Po roce jsem mu to rekla prave z duvodu, aby nezacal mit pochybnosti o sve plodnosti, ale spis si myslim, ze je ani nemel. Manzel to nejak prezvykal a zijem dal. Momentalne je casto unavenej tak, ze by si asi na treti netroufl ani on.
Ahoj, je to opravdu hodně hnusný podvod na přítele a na lžích a podvodech by tedy opravdu vztah stát neměl. A taky tělísko je hodně neetická záležitost, jestli sis o tom někdy něco četla.
@růžovámalina píše:
Ahoj, je to opravdu hodně hnusný podvod na přítele a na lžích a podvodech by tedy opravdu vztah stát neměl. A taky tělísko je hodně neetická záležitost, jestli sis o tom někdy něco četla.
Myslíš, že je lepší běhat na potrat než se spolehlivě chránit?
@truelly No tak to samozřejmě ani náhodou, já jsem absolutně proti potratům!!! Jenže tělísko zabraňuje oplodněnému vajíčku v uhnízdění, takže to už máš právě stejné jako potrat.
@růžovámalina I na plastovém tělísku je většinou kousek kovu, má působit toxicky na spermie, tak aby se zničily už v děloze cestou do vejcovodu a k oplodnění nedošlo. Dále má ten kousek kovu vázat vlastní imunitní buňky těla, které mají v tomto procesu pomáhat.
To mluvím o nehormonálních tělískách.
Navíc se často stane, že ho tělo vyhodnotí jako cizí předmět v těle(správná imunitní reakce, nenechá se oblbnout),snaží se ho vypudit, žena mívá problémy, záněty, musí pryč, někdy otěhotní i přes tělísko, stačí, aby se posunulo do nevhodné polohy.
Co Ti na tom přijde neetického. Přijde Ti lepší rvát do těla ženy léta, nejlépe po celý koncepční věk, kdy nechci otěhotnět, to hormonální svinstvo, které má vliv úplně na všechno v těle(např. cévní systém)?
Toto je každého volba. A protože žena nese riziko těhotenství, je na ní, aby si pro sebe vybrala vhodnou antikoncepci.
Na zákrok nejde s, jestli se hnízdi nebo ne to nevíš a když k tělísko ještě prerusujes v plodných dnech, není se čeho bát. U hormonálních neresis ani tu menstruaci většinou.
@Jana206 Rozhodně mi nepřijde lepší hormonální antikoncepce, to je stejné zlo.
@Jana206 @truelly Jinak podle mě je úplně nejlepší jak eticky, tak zdravotně, metoda přirozeného plánování rodičovství - měření BT a hlídání dalších příznaků značících plodné období. Je to hodně spolehlivé a myslím, že už po krátké době žena svoje tělo pozná a bude vědět, kdy má a nemá plodné období.
Každopádně holky, absolutně se zde nemíním s nikým hádat nebo obhajovat, jen jsem v otevřené diskuzi napsala svůj názor, protože si myslím, že je fajn se na věc podívat i z jiného úhlu pohledu. Takže ani vy mi zde nemusíte cokoliv obhajovat, já si stejně budu stát za svým názorem, že všechny tady ty druhy antikoncepce jsou špatné.
@růžovámalina Tak u mě tato metoda nikdy nefungovala, protože mám více dětí poměrně krátce po sobě, všechny jsem dlouho kojila(přes dva roky) a první rok k nim vstávala, dále potom, když potom, když byly nemocné, i v noci. Nikdy křivka nebyla taková, jaká má být a vždy jsem bez problémů otěhotněla, i když křivka byla „skákavá“ a ne vyloženě ovulační(nejen já podle tabulek z CENAP, ale ani počítačový program nedokázal ovulaci přesně určit). Navíc jsem typ, který by se tím mohl i nervovat, kdybych od toho něco očekávala, nemohla bych usnout už proto, že musím naspat dostatečný počet hodin a potom hned změřit. Pro ujasnění, já jsem měřila hlavně proto, abych si vyzkoušela, jestli a jak to funguje.
Na čípek jsem si nikdy nedosáhla, mám krátké prsty. Navíc ne každému je takové pravidelné samovyšetřování příjemné(ani mě ne).
Uvažovala jsem o mikroskopu k tomuto účelu, nejen, že je drahý, ale spousta žen v recenzích psala, že pokud je tělo hormonálně rozházené(po porodu nebo kojení, i dlouhodobější),taky to nefunguje a ukazuje to pořád stejně(kapradiny). Levnější přístroje hodnotící jen teplotu nemá smysl kupovat, protože k tomu opravdu poslouží obyčejný teploměr za pár korun.
Kamarádka(zatím bezdětná),pracuje na směny, taky jí to nefunguje, i když se všude píše opak.
Věřím, že někdo má zkušenosti i jiné, ale podle mě tato metoda funguje hlavně při plánování prvního dítěte(jako pomůcka k početí než jako antikoncepce),při pravidelném cyklu a pravidelné pracovní době(max. dvě směny, bez nočních).
V žádném případě neobhajuji hormonální antikoncepci, to svinstvo jsem nikdy nedala do pusy a nikdy to neudělám. Můj názor je ten, že vymívá mozek celému lidstvu(myšlení, dřív se i neplánované dítě bralo jako dar, dnes každý leze po zdi, když se mu něco nepovede, jak si naplánoval a často se hledá viník - jestli to žena jen užívala správně).Utlumuje přirozené mateřské i otcovské pudy. Ale už teď mi vstávají hrůzou vlasy na hlavě, jak to budu v budoucnu řešit s dcerami, aby otěhotněly až ve chvíli, kdy o to budou sami stát. Nejlépe bez hormonů.
@růžovámalina takže věřící?
No znala jsem rodinku věřících, co chtěli dvě děti a dvě pak adoptovat. Tato metoda jim vycházela u prvních dvou děti, ty přišly hned, jak byly plánované. Jenže pak jim tato metoda dvakrát selhala, takže mají čtyři děti a na adopci už nedošlo.
Další věřící kamarádka taky nevěřila vlastním očím, že čekají třetí. Pak ji to v důsledku stalo místo, po třetí mateřské byla propuštěna pro nadbytečnost, kdyby na mateřskou nesla, místo by mela. Teď to lepi všelijak, navíc se třemi dětmi. A těch příkladů by ještě bylo.
U tebe je kazde dítě vítáné. My co víme, na co financne máme, tak my děti plánujeme, abychom to v pohodě zvládali. Jak financne, tak časově se jim dostatečné věnovat.
Stále jsi ale neodpověděla co mají dělat v ženy, když už další dítě nechtějí. Nesoulozit?