Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
mam dceru 2 roky a 3 mesice, posledni dobou po obede - az tak ve dve hodiny - usne jen v kocarku nebo aute. Nejaky den uz delsi cas ani to.
Spi pak klidne 2 hodiny..
Ale kdy pres den spi, usina pak dlouho/ hodinu a dele/. Vyzaduje mou pritomnost.. Chodi spat po devate. Kdyz pres den nespi, doba k usnuti je kratsi a jde i driv. Nekdy uz je ale k veceru unavena..
Je cas ji odpoledni spanek zrusit?
Mohu ji tim nejak ublizit? Mam se stale snazit o odpo spanek? Jen venku je nekdy uz dost osklivo a doma proste rev, odchazeni z postele atd..
Mě dcera nespala po obědě cca od roku a půl. Žádný následky to na ni nezanechalo. Aspoň večer usnula téměř hned do půl osmé, byla tuhá. Když výjimečně spala po O tak usnula tak v 11 večer.
Já mám stejně starého syna..doma to je na hodinu uspávání a pak stejně spí jen 45 minut a pak samozřejmě večer nechce spát..takže doma jsme odpolední spánek zrušili..ve školce bez problémů usíná a klidně spí 2,5 hodiny 😂 samozřejmě večer uspávání trvá ale dá se to přežít 😀
Nenutila bych, pokud už celý den vydrží a sama od sebe spánek bojkotuje ![]()
A když uspáváš po obědě, jak rychle ti usne?
@Zwetta tak po 20 min v kocarku minimalne.. vyjimecne driv. Casto i dele
@Andrea_Janickova píše:
@Zwetta tak po 20 min v kocarku minimalne.. vyjimecne driv. Casto i dele
hm, není vyloženě unavená, to by ti jinak usnula do 10ti minut max, vlastní zkušenost ![]()
Odpolední spaní bych už tedy nehrotila
No, je to jeji spanek, jeji unava, jeji potreba - nech to na ni.
Kdyz vidis, ze je unavena a potrebuje spat, nech ji usnout. Kdyz neni, tak ji nech.
Chapu, ze jsou ty vecery pak dlouhe, ale to je v tomhle obdobi, kdy deti pred den prestavaji spat, normalni.
Syn taky od roka a půl přes den nespí, když náhodou usne, tak musím počítat s tim, že večer neusne v normálním čase, ale třeba o 2 hodiny později. Když neusne tak jde spát kolem 8 večer a vstává v 7 ráno (to ho budím kvůli staršímu do školy), když usne po obědě, tak dřív jak v 10 neusne a můžu se na hlavu stavět. Nicmene, pokud nepotřebuješ nějaký pevný režim, třeba kvůli tomu vstávání ráno, tak bych ji nechala, holt jeden den spát půjde a půjde spát vecer později, další den zas vydrží celý den vzhůru a půjde večer dřív no.
Dik za rady
Hrozny je hlavne to zkouseni, jestli usne..(musim ven do kocaru)
Vylozene rezim nepotrebuju, jen mam jeste maly mimco, tak to sehrat..
Malej ma teda jen rok a pul. Ale usne mi taky jen v kocarku nebo v aute. Usina az kolem druhe, driv nechce. Spi hodku a pul az dve. Vecer bohuzel pak neusne driv jak v deset. Ale bez spanku mi az do vecera nevydrzi.