Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebovala bych poradit s nočním spánkem mého osmiměsíčního broučka.
Jde o to… Malý spinká už od 3 měsíců s náma v posteli, původně jsem ho přesouvala kvůli častému nočnímu kojení (budil se klidně co hodinu), poslední měsíc ale pozoruju, že se budí už zásadně jen když s ním neležím vedle něj, tzn. od půlnoci když jdu spát až do rána se probudí max. 2, cucne si a spí az do sedmi, ale od večera do půlnoci je schopný se budit každou půl hodinu a vyžadovat uspání (kromě toho uspání musím provést zase vždycky já, i přesto, že dřív stačilo, aby mu přítel vrátil dudlika, hladil a byl klid, jak udělat aby toleroval zase i někoho jiného než mě, když hlady se nebudí?). Vím, že mě chce u sebe, že si na to zvyknul, potřebovala bych jen radu jak to citlivě odbourat, případně jestli mě teď už zachrání jen odstavení a tvrdý přesun do vlastní postýlky? Noční kojení ani společné spaní mi nevadí, jen bych ráda za večer i něco stihnula, když spinká, a nevim jak ho naučit se uklidnit sám i když vedle něj neležím ![]()
Jinak přes den spinká většinou v kočárku nebo hojdavaku, občas usne u kojení i v posteli ale beze mě zase nedá víc jak půl hoďky ![]()
Předem děkuji za rady ![]()
Je to jen období, přesně v tomhle věku k němu dochází…odstavit osmiměsíční mimino, protože se začalo víc budit, to jako vážně?
Přečti si něco o separační úzkosti a pak pochopíš. Chce tvoji blízkost, dej mu ji. Netrvá to věčnost.
@Dobrej_tym nemám na mysli úplné odstavení, špatně jsem to nazvala, šlo mi o radikálnější přístup, co se týče uspávání tzn. jen pomazleni, dudlíček, vzít do náruče… Říkám si, že když bez prsa vydrží od půlnoci do rána, tak proč to nezvládne i do té doby
@Aduš8 o separační úzkosti jsem četla a přes den nemá problém být beze mě i delší dobu, proto mě zaráží, že v noci tak vyžaduje mě… Vždyť ani on se nemůže pořádně vyspat, když se tak často budí
@Hominka Já jsem klasickou separačku (máma odejte z místnosti a dítě vyšiluje) nikdy nezažila. Dceři je rok a tři čtvrtě, pohodová, samostatná. Jednou týdně chodí na pět hodin k babičce, kterou miluje, těší se na ní, užívají si… ten den chodím spát s ní, protože mě nechce pustit, jakmile se hnu, budí se a pláče. Podle mě si potřebuje zpracovat, že jsem s ní nebyla (i když to zvládla v pohodě). Já večer pracuju, když mám něco nutného, jsem s ní v posteli třeba do 11, trvá přes dvě hodiny, než usne natolik tvrdě, že můžu odejít. Moje rada je nebojovat s tím, podle mě je ten pocit, že máma je tady, když ji potřebuju, nezbytný… Vydrž, nebude to navždycky…
Maly je taky zavislacek na partnerovi a me pres den skoro nepotrebuje, ale v noci se budi kazdou chvilku a vyzaduje jen me. Asi normalni vec, zvlast u kojeneho miminka. ![]()
@Ba-stet píše:
@Hominka Já jsem klasickou separačku (máma odejte z místnosti a dítě vyšiluje) nikdy nezažila. Dceři je rok a tři čtvrtě, pohodová, samostatná. Jednou týdně chodí na pět hodin k babičce, kterou miluje, těší se na ní, užívají si… ten den chodím spát s ní, protože mě nechce pustit, jakmile se hnu, budí se a pláče. Podle mě si potřebuje zpracovat, že jsem s ní nebyla (i když to zvládla v pohodě). Já večer pracuju, když mám něco nutného, jsem s ní v posteli třeba do 11, trvá přes dvě hodiny, než usne natolik tvrdě, že můžu odejít. Moje rada je nebojovat s tím, podle mě je ten pocit, že máma je tady, když ji potřebuju, nezbytný… Vydrž, nebude to navždycky…
Hezky napsany ![]()
Je to běžné u kontaktnějších miminek. Chápu, že tě to svým způsobem štve, ale podle mých zkušeností, je lepší to přijmout a přizpůsobit se, dočasně, než se s tím snažit bojovat a „vychovávat“. Ono se to zase upraví. Co bych ještě vyzkoušela - dopřát mu svoji přítomnost během toho denního spánku, jestli je to možné, třeba se pak zlepší to noční. Možná to má prostě celé rozházené, protože přes den nespí dostatečně.
@Hominka Mne jeste taky napadla jedna vec. My jsme meli system, ze jsme dceru davali spat do postylky v jejim pokoji a když jsme šli spat sami, prenaseli jsme ji do naší postele. Většinou se to krylo s nejakym jejim probuzenim. Kolem roku to prestalo fungovat a ona proste neusnula, nebylo možné ji odložit. Zacala jsem ji uspavat rovnou v naší velky. To fungovalo skvele, ale periodicky se opakovala situace, ze se casteji budila - vypozorovala jsem, ze vzdycky, kdyz čerstvě povliknu. Tak jsem ji ten den davala do postele svoje stary pyzamo, jako se to dava štěňatum ![]()
Moc děkuju za všechny zprávy, nechám to teda zatím být a přizpůsobím se mu a zkusím i vysledovat jestli to není horší ty noci kdy s ním přes den tolik nejsem ![]()
Jinak pyžamo jsem už zkoušela a to se pak budil s úplným hysterákem, asi to prokoukl a připadal si oklamaný
ale děkuju @Ba-stet ![]()