Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Omlouvam se za spoustu preklepu. Misto 9 maji byt 0 (10-20 minut a 40 minut). Dekuji za vase rady.
Rady?
Holka, měla jsi zřejmě dvě děti bezůdržbový, viď? Takhle to prostě některý děti mají a nezbývá než vydržet, až z toho děti vyrostou. Pokud chceš, aby ti šlapala domácnost, zapoj manžela. Otrok miminka? Máš zvláštní myšlenkový pochody. Ostatní tomu běžně říkají péče…
Mám děti čtyři. Nejmladší bude mít pět měsíců a spí nejhůř ze všech. Přesto si nedovedu představit, že bych ho nechala spát samotného. Každopádně můžeš zkusit nositko nebo šátek přes den. Tím budou volné ruce na ostatní činnosti. Já to mám tak, že ráno odvedeme do školy a školky, pak frcime dom a je první krátký spánek. Pak mám chvilku, kdy se věnuji jen jemu na dece nebo na kolenou atd. Pak ho mám v ruce a současně neco poklizim nebo v nositku. Pak přichází na řadu další spánek, a pak jdeme do školky pro mladší. Odpoledne má už jen jeden delší spánek a večer ukládám mezi půl sedmou a půl osmou. Uspavam u kojení v posteli. Úklidu teď věnuji minimum a většinou s dětma. Vařím jen rychlovky nebo kupujeme. Odpoledne často chodí s malým ven chlap nebo jde se starsima, popřípadě uvaří nebo poklidi. S dětma si hrajeme všichni společně. Malej je hodnej když se chová nebo sedíme vedle něj, zatímco je na dece. Beru to tak, jak to přijde. Je to teď jen období a vím, že postupně to bude lepší a lepší.
Máme to taky tak (5 mesicu) a podle mě je to úplně normální a je třeba vydržet. A pokud nechceš být „otrok mimina“, tak jsi si žádné neměla dělat ![]()
Ale no tak, zakladatelka to nijak špatně vůči miminku nemyslela, jen že musí věnovat péči i ostatním dětem. S takovým přístupem by tu byli samí jedináčci… Rady- nosítko, dudlík, zapojit tatínka. Časem to určitě sedne
Zalozila jsem toto tema kvuli radam tech, kdo s podobnou situaci neco delal a vyresil ji. Ne kvuli tomu, aby po mne hazely kameny ty, ktere k tomu jinak nemaji co rict.
Dudlik bohuzel plive, zkouseli jsme vsechny mozne tvary a provedeni. Nositko kvalitni spanek bohuzel nezajisti. Take nechci tu rozepisovat proc nemuzu stravit 5 hodin denne sezenim v posteli s miminkem na prsu, jen aby aspon fakticky spalo kolik musi vyspat ve svem veku. Zdravy spanek ve 3,5 mesicich prece neni s docucavanim po 10ti minutach a s celkovou delkou 40 minut.
Nezbývá než to přežít dcera taky taková spala od miminka jen 3* denně 30 min víc ani ň a jen řvala…takže jsem jen nosila a houpala..houpala jsem i ve spánku v kočáře i když jsem seděla vařila stála..prostě furt…Některé děti nemají potřebu spánku a spí méně než jiné..hold jsi ěla na spáče štěstí u předešlých dětí…pokud by mimonko chtělo spát tak spí
Já jsem cca v tomhle věku pomalu učila usínat samotné, uhoupala jsem skoro do spánku a pak položila do postýlky, aby usnulo tam. A postupně jsem odkládala min a min spící dítě, než se naučila usnout sama v postýlce.
Když začala po položení plakat, tak jsem ji zas zvedla, pohoupala, položila a tak pořád dokola. To trvalo tak dva tydny. Když usnula, odešla sem, pak jsem zas zacala postupně odcházet dřív a dřív, teď položím do postýlky, dám pusu a jdu.
Plus jedu od narození podle bdelych oken, aby nebyla přetažená, ale moje to je první dítě, se třetím už máš tohle asi vychytane ![]()
@Makola píše:
Já jsem cca v tomhle věku pomalu učila usínat samotné, uhoupala jsem skoro do spánku a pak položila do postýlky, aby usnulo tam. A postupně jsem odkládala min a min spící dítě, než se naučila usnout sama v postýlce.
Když začala po položení plakat, tak jsem ji zas zvedla, pohoupala, položila a tak pořád dokola. To trvalo tak dva tydny. Když usnula, odešla sem, pak jsem zas zacala postupně odcházet dřív a dřív, teď položím do postýlky, dám pusu a jdu.
Plus jedu od narození podle bdelych oken, aby nebyla přetažená, ale moje to je první dítě, se třetím už máš tohle asi vychytane
Dekuji!
Na vypocet spani a intervalu bdeni mam stazenou aplikaci, ta to nastesti hlida za mne, jinak uz bych nestihala. Kolik je dcerce ted?
@Ufinka87 píše:
Nezbývá než to přežít dcera taky taková spala od miminka jen 3* denně 30 min víc ani ň a jen řvala…takže jsem jen nosila a houpala..houpala jsem i ve spánku v kočáře i když jsem seděla vařila stála..prostě furt…Některé děti nemají potřebu spánku a spí méně než jiné..hold jsi ěla na spáče štěstí u předešlých dětí…pokud by mimonko chtělo spát tak spí
Kdepak, spave jsem mela pouze druhe dite. Prvni nespalo skoro vubec, ale s jednim ditetem jde vetsina veci prizpusobit jeho potrebam, u tretiho uz je to problem. S prvnim miminkem jsem s pristupem “kdyby chtelo spat, tak spi” slusne narazila. Bohuzel nefunguje. Pretazene dite neusne, ani kdyby se na hlavu postavilo.
Nedokážu si představit fungovat bez šátku s jedním dítětem, ne tak se třemi, to musí být hukot. Takže taktéž radím nošení. ![]()
Prosim o zachovani anonymity - jde o dost citlive tema.
Mam 3,5 mesicni miminko, ktere spatne spi - od narozeni se naucil usinat a spat jen v naruci a na prsu. To by tak nevadilo, ale uz bohuzel dochazi k tomu, ze se budi po 19-20 minutach na docucnuti, aby usnul znovu. V kuse nesoi dele nez 49 minut, coz je jeden cyklus. Pak nemuze spat dal, vyzaduje docucnuti, ale uz znovu neusne. Takovy spanek je dost blby hlavne pro nej. Navic mame jeste 2 deti, tedy nemohu si dovolit byt otrokem miminka, domacnost musi fungovat.
Je tu prosim nejdo, kdo ma zkusenosti s ucenim na usinani podobne stareho miminka?