Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, jelikož nastalo virové období, zajímá mě, jak to děláte s prcky, když mají rýmu - nemyslím tím virozu s teplotou, rýmou a kašlem - ale nekomplikovanou rýmu: dítě je veselé, čilé, bez teploty, jen má nudli u nosu - tj. pobyt mimo teplo domova není až tak nebezpečím zhoršení zdravotního stavu pro něj jako ono je potenciální zdroj nákazy pro okolí …
Prostě taková ta rýma, se kterou všichni dospělí běžně chodí do práce a mezi lidi …
Já teda dítě do kolektivu s rýmou nevodím,zdá se mi to ohleduplné k ostatním. Ale je to tím, že jsem s ním ještě doma, takže mě nic nenutí, třeba jít do MC. Nemusíme tam být každý den. Chápu ale, že když chodí rodiče do práce a dítě do školky, situace je jiná… Zůstávat s každou rýmou doma, to by toho maminka asi do práce moc nenachodila. Sama nevím, jak to jednou budu dělat.
Zrovna dneska jsem Vítka nechala doma. Má kašel. Blbej kašel. Žádná rýma ani teplota. Pokašlává. Jenže ten jeho kašel zní.
On to tak má vždycky. Proletí kolem něj bacil, on to celkem zvládne, ale má větší mandle, tak to zní hůř, než to vypadá.
Jiný děti ve školce kašlaj, kejchaj a Vítka musím nechat doma.
Napsalas při lehké rýmě - to bych ho do školky poslala. Pokud by mu teklo z nosu, že by nemohl dát kapesník od nosu, tak nedala.
Takže hlasuju pro dát do školky. Kolektivu.
tak u nas klasicka obycejna ryma trva tak 14 dni - prvni dva az tri dny, kdy hodne kycha, a ma takovou prudivou naladu, tak s ni mezi deti nechodim urcite, pak zalezi, jak se to rozvine, kdyz do zelena, tak taky radeji nikam nechodime, ale vetsinou uz ten druhy tyden je to ok a to mezi deti chodime
ale jeste nejsme skolkovy, takze kdyz zustaneme doma, tak se nic nedeje a nemusim hrotit svoji praci a tak
ahoj,
mám 4letou dceru,chodící do školky, rýmu má od podzimu do května, června neustále, zelená střídající se s průhlednou. Musím chodit bohužel do práce tak je to boj, průhlednou rýmu neřeším. Zelená rýma u nás končí zánětem středouší, zánětem dutin… atd.
Andrea.
Dokud jsem byla na materske, tak jsme s rymou do kolektivu nechodily a byla jsem na to dost alergicka, protoze holky vscehno hned chytly. Ale co jsou ve skolce a ja v praci…neda se svitit, nudli pod nosem tam ma kazde druhe dite.Takze i holky tam s rymou jdou. Ale jen s rymou, treba s teplotou nebo vetsim kaslem bych je tam nedala. ![]()
Prosím k tomuto tématu. Dcera má už 11 dní rýmu, odsáváme jí před spaním, stříkáme Physiomer. Občas jí teče z nosu, další den ne, pak zase teče. Je bílá, vypadá v odsávačče jako bílek (promiňte za realistický popis). Kašle v noci, ale podle mě jí ta rýma stéká a dráždí ke kašli.
Mám jít k doktorovi? není to už moc dlouho na obyčejnou rýmu? nemá teplotu, je veselá, jí normálně. (nějak jsem se upnula na to že rýma trvá týden)
Do kolektivu s rýmou nechodíme, na mateřské mi to připadá neohleduplné k ostatním. Taky se v mateřském centru na maminky s nudlajícími dětmi koukám zle
Ve školce je to už o něčem jiném, děti umějí smrkat a imunitu si musí vytvořit, takže pokud není teplota a nudle zelené, Báru jsem posílala. Taky jsem si nemohla jako samoživitelka dovolit zůstávat kvůli rýmičce doma.
K tématu - dokáže někdo kvalifikovaně říct, kdy je rýma nakažlivá? Někde jsem četla, že nakažlivá je taková ta začínající rýma s vodovýma nudlema, tak 2-3 dny, když pak nudle zhoustnou, tak už ne, pak jsem někde našla informaci opačnou… Přijde mi to docela zá:,–(ní, některé děti mají opravdu rýmu od září do dubna a občas ještě mezi tím a držet je celou dobu v izolaci a sebe s nimi…
Eva
Já teda normálně chodím mezi děti,protože naše ryma trvá cely rok tak to by musel být malej zavřenej doma a sestřička s ním.
Do školky ano, syn nastoupil v září a od poloviny září až doteď má rýmu nepřetržitě-vodovou. Vždy se to zlepší a pak zase nanovo zhoršení, že smrká víc. Doma jsem ho nechala pouze 4 dny, kdy smrkal skutečně hodně a nechtěla jsem to nechávat na učitelkách. Beru to tak, že pokud neměl teplotu, nekašle, jen má prostě rýmu, tak nemá smysl ho nechávat doma. To by prakticky od půlky září nechodil vůbec a navíc je zřejmé, že rýma v jeho případě děti nenakazí, když i jeho mladší bráška je vůči ní imunní a rýmu doposud neměl.
Něco jiného je chodit s rýmou do MC, tam v tom případě s mladším synkem rozhodně nechodím. Jednak proto, že to není nutné (u školky je těžší navázat souvislou nit a navíc tam chodí moc rád) a taky proto, že je tam větší koncentrace maličkých dětí, které si teprve zvykají na druhé děti a zkouší imunitu ve společných prostorech.
Evalu píše:
K tématu - dokáže někdo kvalifikovaně říct, kdy je rýma nakažlivá? Někde jsem četla, že nakažlivá je taková ta začínající rýma s vodovýma nudlema, tak 2-3 dny, když pak nudle zhoustnou, tak už ne, pak jsem někde našla informaci opačnou… Přijde mi to docela zá:,–(ní, některé děti mají opravdu rýmu od září do dubna a občas ještě mezi tím a držet je celou dobu v izolaci a sebe s nimi…Eva
tohle fakt nelze říct na 100% ale jak už jsem psala výše, tak starší syn má rýmu už měsíc nepřetržitě a mladší syn jí od něj zatím nechytil. Jsou spolu pořád, po dopolední školce, pijí z jedné flašky (mladší je opička co musí mít všechno co ten starší)… atd.
Tak já nevodím a rozhodně i nesnáším, když jsou ve školce děti s nudlí u nosu. To pak od nich chytají ty ostatní. Sami se dobře vysmrkají snad až 6ti leté děti a hlavně si po smrkání neumyjí ruce, takže to stejně přenáší i na ostatní děti takto. Naše učitelky za dětmi s kapesníkem nechodí a tak často vidím, jak si dítě utírá nos do ruk a rukávů, takže viry mají pré. Mně můj praktický lékař říkal, že nejvíce je rýma nakažlivá tak první 3 dny, od kýchání, spuštění vodové apod. Takže to nejhorší se roznese právě v těch prvních dnech, než se rodiče rozmyslí, jestli dítě nechat doma nebo ne
Imunitu si děti vytvořit musí, ale některým to stejně nepomůže a jsou nemocné pořád.
No jo, Paraplicko, to je všechno pěkné, ale pracující rodiče si prostě na rýmu paragraf nevezmou ![]()
Taky jsem Tomíka nechávala s větší rýmou doma, když jsem byla s mladším na mateřské. Teď už jsou ve školce oba, my s manželem v práci…takže prostě když je to „jen“ rýma, bez teploty, bez kašle, jdou do školky ![]()
A k té otázce - někde jsem o tom četla, nevím, jestli jsem si to zapamatovala správně… Ta vodnatá rýma, co je první dva tři dny, při které se kýchá, je virová, šíří se vzduchem, kapénkama. Zelená, hustá rýma je bakteriálního původu, šíří se přímým kontaktem - neumyté ruce, rozpatlané snople na oblečení, hračkách, atd.
Jestli to je blbě, tak ať mě někdo opraví.