Dávky pro studenty

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5075
19.1.19 11:06
@Anik píše:
Monchichik: myslela jsem max. do 26,,,to už neplatí?

Ano, nikdy to neplatilo, podle zákona mají vyživovací i děti k rodičům, takže by to šlo těžko, kdyby to bylo omezeno věkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32123
19.1.19 11:07

@Luboš P Tak jistě, může se složit celá rodina ;) …tak třeba nemusí sedět v bytě za 8 tisíc, můžou být na koleji, předpokládám, že rodiče jim už teď v rámci možností přispívají…studentka magisterského oboru si též může přivydělávat, aspoň o víkendu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
19.1.19 11:10

Monchichik: aha, už jsem to našla,,, popisují to jako hluboce zakořeněný mýtus, což teda je i můj případ :) Takže ano, alimenty omezeny nejsou, musí se ale i to dítě snažit. Těch 26 let je hranice pro nějaké sociální dávky, takže pan doktor už nárok mít nebude, zakladatelka na nějaké asi ano, píšou o sociální podpoře pro nezaopatřené, a tam se za dítě považuje človík do 26 let.
Ovšem při žádosti o tuto podporu bych se jako rodič dcery bála nějakého „popotahování“, resp. zjišťování mého příjmu a proč dceru neživím…nevím, to jen hádám. To bych se za tohle dceři pěkně poděkovala. Chtěla být dospělá a samostatná, šla bydlet s chlapem a já z toho budu mít potíže? Ale třeba se nic nezjišťuje a tato dávka se dává bez problémů tomu, kdo o ni požádá /což ale na druhou stranu doufám, že ne/.

Monchichik díky za vyvedení z omylu.

Příspěvek upraven 19.01.19 v 11:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1079
19.1.19 11:10

Od chlapa bratri oba studuji doktorat a do toho uci ve skole,plus maji svoji praci a maji se jak prasata v zite,po rodicich nechcou nic,jezdi na drahe dovolene,maji sve byty a auta za hotove.staci jen chtit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32123
19.1.19 11:12

@Anik Nemáš zač ;) .
Já si myslím, že jí rodiče něco dávají, i když zatím o tom nic nepsala. A na brigádu může, bydlet nemusí v bytě, ale na koleji např. O dávkách nic nevím, třeba mají v bytě trvalý pobyt a pak by mohli mít např. příspěvek na bydlení, ona má nárok na přídavky, podle příjmu rodičů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1351
19.1.19 11:21
@Luboš P píše:
Kromě rodičů mají vyživovací povinnost i prarodiče a další předci. Proč by nemohli přispět z důchodu na „osamostatnění“ vnoučat?

Ty jsi dobrej mimoň… prarodiče? Jako fakt? Z důchodu budou rádi, že vyjdou a ještě budou mladejm platit, že si vyšukávaj pěkně v teplíčku a klídku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nic, ať jdou makat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
19.1.19 11:21

Co se týče výživného od rodičů na dospělého studenta,musí se soustavně připravovat na budoucí povolání,ale jestli ho soud přizná,hraje tam hodně roli to,jaký mají rodiče příjem a jestli mají ještě další vyživovací povinnosti. V praxi je to tak,že kdyby byl jediný syn rodičů,kteří mají prosperující zavedenou vlastní firmu,tak pravděpodobně nějakou kačku dostane,pokud to bude rodina s průměrnými platy,ještě třeba nesplacenou hypotékou a dalšími třemi sourozenci,kteří se připravují na základních a středních školách,nedostane nic,ani náhodou.

Co se týče přídavků na děti,u právnických a doktorských titulů může být za určitých okolností vyjímka do 28 let,ale taky to není automatické. Jestli se to vztahuje na doktorantské studium,nevím.

Můžete si tu psát co chcete,ale každý ten případ je posuzován individuálně a hraje tam roli strašně moc okolností.

Jinak můj názor je buď jít bydlet do dostupnějšího bydlení - kolej,u rodičů,nebo si najít práci. Kdybyste měli dítě,tak by to šlo nějak „udělat“,abyste dosáhli na příspěvek na bydlení,který by vám zadotoval až dvě třetiny nájmu(žádala by maminka sama s dítětem). Ale takto na nic bohužel nedosáhnete. Ani dávky hmotné nouze nemůžete čerpat,pokud nebudete mít od soudu,že vám nenáleží výživné od rodičů,navíc se tam počítá úplně vše včetně stipendií. Vy částku ZM asi máte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101643
19.1.19 11:25
@Anonymní píše:
@hodinarka není to soustavná příprava na práci. Rodiče přeci nemají povinost živit dospělé dítě. Je zdravý, proč by ho měli dotovat?

A kde si prisla na to, ze doktorske studim neni soustavnou pripravou na práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44194
19.1.19 11:29

Za soustavnou přípravu na budoucí povolání se považuje zvyšování vzdělání a kvalifikace v tom konkrétním studovaném oboru, doktorské studium tam spadá, ale jak už jsem psala, jestli dospělý dostane alimenty, záleží i na okolnostech v původní rodině.

Za nesoustavnou přípravu se považuje třeba to, že mění obory, školy, opakovaně studuje ten samý ročník, jen proto, aby měl alimenty. V tom případě je může soud zamítnout i pokud ještě nemá 26 let, jeden takový případ znám. Otec to vyhrál na odvolání díky právníkovi, měl novou rodinu a jeho dítě z předchozího vztahu a vyčuraná matinka se snažily ždímat alimety přechodem na různé školy - střední.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
19.1.19 11:33

Peníze dávat nemohu, ale třeba jídlem bych vám přispěla. Mám pochopení. Můžeš napsat do zprávy a domluvíme se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.19 12:18

Nechceme ždímat stát, ani nejsme děti, které by nutně chtěly pryč od rodiny. Ale situace už byla neúnosná a odchod bylo jediné řešení. Bylo to složité rozhodnutí a nechci ho rozebírat. Po rodinách nic nechceme, nebylo by ani odkud brát, jen by se vztahy ještě přiostřily. Žijeme takto už rok a půl, nelitujeme, za rok by se to snad mělo zlepšit, až začnu pracovat. Tohle mě jen napadlo, jako pomoc, kdyby to bylo možné. Děkuji všem moc za rady a postřehy. Velmi si cením i nabídky @Enmamma , ale nechceme být takto „na obtíž někomu jinému“, nechci na toto téma vystoupit z anonynity a nechci dary od nikoho. Myslím, že každý má své starosti, jak peníze utratit. A existují i lepší charity, my to stále tak nějak zvládáme :hug:

• Citovat
  • Upravit
3159
19.1.19 12:18

Je mi 21, jsem ve druhá kůže na bakalářským, ve všední dny jsem buď ve škole nebo brigádně pracuji. Víkendy a svátky se u nás nepracuje. Teď ve zkouškovém si beru volno jen na dny, kdy mám zkoušku. Partner měl 27000, teď 30000 hrubého. Rodiče mi dávají 3000 jako bych byla na koleji. Už mě nebavilo být na koleji (po čtyřech letech na intru) a partner chtěl být spolu, tak od léta jsme v blízkém městě, blízko od rodiny a hodinu dojíždí mě do velkého města do školy a partner do práce.
Kdybychom na to neměli, tak se nelezem. Z domova nás nikdo nevyhazoval.
V 28 už by měl mít za chvíli hotovo, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32123
19.1.19 12:47
@Anonymní píše:
Nechceme ždímat stát, ani nejsme děti, které by nutně chtěly pryč od rodiny. Ale situace už byla neúnosná a odchod bylo jediné řešení. Bylo to složité rozhodnutí a nechci ho rozebírat. Po rodinách nic nechceme, nebylo by ani odkud brát, jen by se vztahy ještě přiostřily. Žijeme takto už rok a půl, nelitujeme, za rok by se to snad mělo zlepšit, až začnu pracovat. Tohle mě jen napadlo, jako pomoc, kdyby to bylo možné. Děkuji všem moc za rady a postřehy. Velmi si cením i nabídky @Enmamma , ale nechceme být takto „na obtíž někomu jinému“, nechci na toto téma vystoupit z anonynity a nechci dary od nikoho. Myslím, že každý má své starosti, jak peníze utratit. A existují i lepší charity, my to stále tak nějak zvládáme :hug:

No je to složité, ale primárně se o vás musí postarat rodiče a až potom stát. Rodičů je to prostě povinnost, nezáleží na tom, jaké máte vztahy. Ani brigáda na víkend by u tebe nešla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1351
19.1.19 16:00
@Monchichik píše:
No je to složité, ale primárně se o vás musí postarat rodiče a až potom stát. Rodičů je to prostě povinnost, nezáleží na tom, jaké máte vztahy. Ani brigáda na víkend by u tebe nešla?

Na taková slova bych byla celkem opatrná. Ta slečna by klidně mohla pracovat a dodělat školu dálkově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hodinarka
19.1.19 16:02

To je ale blbost. Pokud je to její první VŠ, tak jsou rodiče povini k výživě. Stabilně takto rozhoduje ÚS

@7.straka píše:
Na taková slova bych byla celkem opatrná. Ta slečna by klidně mohla pracovat a dodělat školu dálkově.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat