Dávky pro studenty

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3585
19.1.19 16:17

ale asi nebudou povinni financovat bydlení, který si našla s borečkem, a svým způsobem živit i toho borečka. Doufám, že toto ÚS zohledňuje, protože mám taky dceru a nechci se tohoto dožít :))

Ale asi bude pravda, že rodiče oběma něco dávají, ale ono to pořád nestačí. V tom případě musí nastoupit práce/brigáda.

@hodinarka píše:
To je ale blbost. Pokud je to její první VŠ, tak jsou rodiče povini k výživě. Stabilně takto rozhoduje ÚS
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hodinarka
19.1.19 16:31

Tak soud stanoví výživné s ohledem na obvyklé potřeby dítěte a možnosti rodičů. Co z toho bude dítě platit už rodiče pod kontrolou mít nebudou.

@Anik píše:
ale asi nebudou povinni financovat bydlení, který si našla s borečkem, a svým způsobem živit i toho borečka. Doufám, že toto ÚS zohledňuje, protože mám taky dceru a nechci se tohoto dožít :))Ale asi bude pravda, že rodiče oběma něco dávají, ale ono to pořád nestačí. V tom případě musí nastoupit práce/brigáda.
  • Citovat
  • Upravit
hodinarka
19.1.19 16:34

V normálních rodinách funguje, že rodiče podporují děti na studiu a děti si na potřeby, které nejsou obvyklé vydělávají na brigádách. A to i bez rozhodnutí soudů ;)

• Citovat
  • Upravit
32124
19.1.19 16:34

@7.straka No to asi těžko, protože ne každá škola jde dělat dálkově. A pokud se soustavně připravuje na budoucí povolání, tak jsou rodiče povinni ji živit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3585
19.1.19 16:52

Však ano, píšu, že předpokládám, že něco málo rodiče dávají, minimálně zakladatelce, jestli bych platila 28-letýmu synovi, to nevím, no podle situace,,,,podle toho, jak by to s tím studiem bylo,,,a to by bylo vtipný, aby 28-letý dával rodiče k soudu, že ho neživí.

JInak pracovat. Zvykat si od studentských let, že je živí stát a jen ho ždímat, to není zrovna nejlepší vykročení.

@hodinarka píše:
Tak soud stanoví výživné s ohledem na obvyklé potřeby dítěte a možnosti rodičů. Co z toho bude dítě platit už rodiče pod kontrolou mít nebudou.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hodinarka
19.1.19 18:49
@Anik píše:
Však ano, píšu, že předpokládám, že něco málo rodiče dávají, minimálně zakladatelce, jestli bych platila 28-letýmu synovi, to nevím, no podle situace,,,,podle toho, jak by to s tím studiem bylo,,,a to by bylo vtipný, aby 28-letý dával rodiče k soudu, že ho neživí.JInak pracovat. Zvykat si od studentských let, že je živí stát a jen ho ždímat, to není zrovna nejlepší vykročení.

Divila by si se, jak často to je. Vím o případu, kdy rodiče dávali svému 30 letému synovi celý důchod, protože se styděli, že na ně podá žalobu o výživné. Posuzují se i dobré mravy atd. Ale nepočítej s tím, že u studenta magisterského studia, kam nastoupil po maturitě a normálně studuje by to bylo něco málo.

• Citovat
  • Upravit
44197
19.1.19 21:08

Vždy mají prednost nezletilé deti pred zletilymi. V rodině,kde jsou podprůměrné platy a dalsi nezletili sourozenci,by to bylo maximálně něco málo.

Soud by zohlednil i možnost jít na kombinovanou formu a jít pracovat.Běžně to tak je.

Soudy běžně nerozhodují o výživné pro klacky 28 let,ta vzajemna vyzivovaci povinnost je myšlena spíš pro neschopnost se zivit treba pri nemoci,invalidite..Vyzivovaci povinnost snatkem přechází na manzela/manzelku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
19.1.19 21:44

@Jana206 Ano, bezne nerozhoduji, neb povetsinou jsou rodice tech doktorandu taky vysokoskolaci nebo lide, kteri povazuji vzdelani za důležité a podporuji sve dite pri studiu bez soudu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.1.19 22:12

Tak za prvé, když něco chci musím na to mít. To, že vy studujete a chcete bydlet v bytě, je vaše rozhodnutí.

Za druhé, já nechápu, jak nějakého vysokoškoláka napadne, že by mu stát mohl přispívat. :zed: Kdyby byl nějaký takový lehce dosažitelný příspěvek pro studenty, tak už ho využívá, kde jaký student. A studentů je takové množství… :nevim: ten stát by na to ani neměl. To by se všichni každý rok hlásili na Vš, dostali příspěvky, za rok by je vyhodili a oni by se na Vš hlásili znovu. Tohle je naprosto nereálné… Je fajn, že budete mít Vš vzdělání, ale asi budete nepoužitelní. Jste mladí, zdraví, bezdětný, vzdělaný a hledáte nějaké ulevy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
20.1.19 06:17

@Procházející To,co popisujes,se běžně děje. Studenti mají nespočet výhod,dotované jízdné,stravne,vstupné. Já bych to taky tvrde omezila jen v případě,ze si zvyšují soustavně kvalifikaci. Je spoustu lidi,co se kazdy rok zapisuje nekam do skoly jen k vůli výhodám,netají se tím.

Studenti do 26 let,s výjimkou do 28 ,jsou v rámci davek zapocitavani do své původní rodiny,mají bydlet doma. Od skoly dostávají stipendia,ubytovaci i v případě,ze bydlí na na private…Je toho pro ne dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
20.1.19 06:23

@j.a.n.i1 Neznám nikoho,koho by v tomto věku zivili rodiče. Pokud mohou,neco přispějí.Vetsina studentů si pri studiu přivydělává. Doktoranti taky získají stipendium.Vetsinou uz pracují v oboru,protoze pri tomto typu studia je kontakt s oborem velkou výhodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
20.1.19 08:41

@Jana206 I pokud si přivydělává, tak ho k tomu živí rodiče, nebo máš pocit, že z úžasného stipendia cca 4500,– se dá v Praze žít. A interní doktorandi na mnoha školách nemají moc šancí pracovat v oboru, nebo tedy jo, na škole skoro zadarmo. Ano, u kombinovaného studia je to něco jiného, ale to už zas není trvalá příprava na zaměstnání…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32124
20.1.19 08:46

@Jana206 Tak pokud si pořídím dítě, musím počítat i s tím, že bude chtít třeba studovat vysokou školu a já mu budu samozřejmě přispívat. V mém okolí jsme všichni na vysokou školu dětem přispívali, přijde mi to naprosto normální. I když má nějakou brigádu, má to na přilepšenou, aby si mohli koupit oblečení atd. Ne, že mu nedám ani korunu, ať se tam živí a o všechno stará sám. To zase nepřijde normální mně.

Příspěvek upraven 20.01.19 v 09:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hodinarka
20.1.19 09:24

@Jana206 když jsem studovala VŠ, téměř všechny moje spolužáky sponzorovali rodiče, a to od jídla, ošacení až po bydlení. Studovala jsem 2 VŠ zároveň, neumím si představit, že bych k tomu ještě stále pracovala. O prázdninách ano, ale stále to prostě nešlo.

edit: mimochodem až budou rodiče v důchodu, počítám s tím, že v okamžiku, kdy budou potřebovat, budu přispívat já jim.

• Citovat
  • Upravit
44197
20.1.19 10:02

@Monchichik Nepsala jsem,ze mi prijde normální nedat ani korunu,jdete z jednoho extrému do druhého. Ale neprijde mi normální a v možnostech kazdeho rodice financovat 28 letemu potomkovi privátní bydlení s přítelkyní v Praze. Musí si sehnat takové bydlení,aby ho zvladl financovat z příspěvků od rodičů,stipendia a brigády. Kolej nebo studentský byt,mladým by musel stacit jeden pokoj v bytě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat