Dávky pro studenty
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
ale asi nebudou povinni financovat bydlení, který si našla s borečkem, a svým způsobem živit i toho borečka. Doufám, že toto ÚS zohledňuje, protože mám taky dceru a nechci se tohoto dožít ![]()
Ale asi bude pravda, že rodiče oběma něco dávají, ale ono to pořád nestačí. V tom případě musí nastoupit práce/brigáda.
@hodinarka píše:
To je ale blbost. Pokud je to její první VŠ, tak jsou rodiče povini k výživě. Stabilně takto rozhoduje ÚS
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak soud stanoví výživné s ohledem na obvyklé potřeby dítěte a možnosti rodičů. Co z toho bude dítě platit už rodiče pod kontrolou mít nebudou.
@Anik píše:
ale asi nebudou povinni financovat bydlení, který si našla s borečkem, a svým způsobem živit i toho borečka. Doufám, že toto ÚS zohledňuje, protože mám taky dceru a nechci se tohoto dožítAle asi bude pravda, že rodiče oběma něco dávají, ale ono to pořád nestačí. V tom případě musí nastoupit práce/brigáda.
- Citovat
- Upravit
V normálních rodinách funguje, že rodiče podporují děti na studiu a děti si na potřeby, které nejsou obvyklé vydělávají na brigádách. A to i bez rozhodnutí soudů ![]()
- Citovat
- Upravit
@7.straka No to asi těžko, protože ne každá škola jde dělat dálkově. A pokud se soustavně připravuje na budoucí povolání, tak jsou rodiče povinni ji živit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Však ano, píšu, že předpokládám, že něco málo rodiče dávají, minimálně zakladatelce, jestli bych platila 28-letýmu synovi, to nevím, no podle situace,,,,podle toho, jak by to s tím studiem bylo,,,a to by bylo vtipný, aby 28-letý dával rodiče k soudu, že ho neživí.
JInak pracovat. Zvykat si od studentských let, že je živí stát a jen ho ždímat, to není zrovna nejlepší vykročení.
@hodinarka píše:
Tak soud stanoví výživné s ohledem na obvyklé potřeby dítěte a možnosti rodičů. Co z toho bude dítě platit už rodiče pod kontrolou mít nebudou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anik píše:
Však ano, píšu, že předpokládám, že něco málo rodiče dávají, minimálně zakladatelce, jestli bych platila 28-letýmu synovi, to nevím, no podle situace,,,,podle toho, jak by to s tím studiem bylo,,,a to by bylo vtipný, aby 28-letý dával rodiče k soudu, že ho neživí.JInak pracovat. Zvykat si od studentských let, že je živí stát a jen ho ždímat, to není zrovna nejlepší vykročení.
Divila by si se, jak často to je. Vím o případu, kdy rodiče dávali svému 30 letému synovi celý důchod, protože se styděli, že na ně podá žalobu o výživné. Posuzují se i dobré mravy atd. Ale nepočítej s tím, že u studenta magisterského studia, kam nastoupil po maturitě a normálně studuje by to bylo něco málo.
- Citovat
- Upravit
Vždy mají prednost nezletilé deti pred zletilymi. V rodině,kde jsou podprůměrné platy a dalsi nezletili sourozenci,by to bylo maximálně něco málo.
Soud by zohlednil i možnost jít na kombinovanou formu a jít pracovat.Běžně to tak je.
Soudy běžně nerozhodují o výživné pro klacky 28 let,ta vzajemna vyzivovaci povinnost je myšlena spíš pro neschopnost se zivit treba pri nemoci,invalidite..Vyzivovaci povinnost snatkem přechází na manzela/manzelku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 Ano, bezne nerozhoduji, neb povetsinou jsou rodice tech doktorandu taky vysokoskolaci nebo lide, kteri povazuji vzdelani za důležité a podporuji sve dite pri studiu bez soudu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak za prvé, když něco chci musím na to mít. To, že vy studujete a chcete bydlet v bytě, je vaše rozhodnutí.
Za druhé, já nechápu, jak nějakého vysokoškoláka napadne, že by mu stát mohl přispívat.
Kdyby byl nějaký takový lehce dosažitelný příspěvek pro studenty, tak už ho využívá, kde jaký student. A studentů je takové množství…
ten stát by na to ani neměl. To by se všichni každý rok hlásili na Vš, dostali příspěvky, za rok by je vyhodili a oni by se na Vš hlásili znovu. Tohle je naprosto nereálné… Je fajn, že budete mít Vš vzdělání, ale asi budete nepoužitelní. Jste mladí, zdraví, bezdětný, vzdělaný a hledáte nějaké ulevy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Procházející To,co popisujes,se běžně děje. Studenti mají nespočet výhod,dotované jízdné,stravne,vstupné. Já bych to taky tvrde omezila jen v případě,ze si zvyšují soustavně kvalifikaci. Je spoustu lidi,co se kazdy rok zapisuje nekam do skoly jen k vůli výhodám,netají se tím.
Studenti do 26 let,s výjimkou do 28 ,jsou v rámci davek zapocitavani do své původní rodiny,mají bydlet doma. Od skoly dostávají stipendia,ubytovaci i v případě,ze bydlí na na private…Je toho pro ne dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 Neznám nikoho,koho by v tomto věku zivili rodiče. Pokud mohou,neco přispějí.Vetsina studentů si pri studiu přivydělává. Doktoranti taky získají stipendium.Vetsinou uz pracují v oboru,protoze pri tomto typu studia je kontakt s oborem velkou výhodou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 I pokud si přivydělává, tak ho k tomu živí rodiče, nebo máš pocit, že z úžasného stipendia cca 4500,– se dá v Praze žít. A interní doktorandi na mnoha školách nemají moc šancí pracovat v oboru, nebo tedy jo, na škole skoro zadarmo. Ano, u kombinovaného studia je to něco jiného, ale to už zas není trvalá příprava na zaměstnání…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 Tak pokud si pořídím dítě, musím počítat i s tím, že bude chtít třeba studovat vysokou školu a já mu budu samozřejmě přispívat. V mém okolí jsme všichni na vysokou školu dětem přispívali, přijde mi to naprosto normální. I když má nějakou brigádu, má to na přilepšenou, aby si mohli koupit oblečení atd. Ne, že mu nedám ani korunu, ať se tam živí a o všechno stará sám. To zase nepřijde normální mně.
Příspěvek upraven 20.01.19 v 09:58
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jana206 když jsem studovala VŠ, téměř všechny moje spolužáky sponzorovali rodiče, a to od jídla, ošacení až po bydlení. Studovala jsem 2 VŠ zároveň, neumím si představit, že bych k tomu ještě stále pracovala. O prázdninách ano, ale stále to prostě nešlo.
edit: mimochodem až budou rodiče v důchodu, počítám s tím, že v okamžiku, kdy budou potřebovat, budu přispívat já jim.
- Citovat
- Upravit
@Monchichik Nepsala jsem,ze mi prijde normální nedat ani korunu,jdete z jednoho extrému do druhého. Ale neprijde mi normální a v možnostech kazdeho rodice financovat 28 letemu potomkovi privátní bydlení s přítelkyní v Praze. Musí si sehnat takové bydlení,aby ho zvladl financovat z příspěvků od rodičů,stipendia a brigády. Kolej nebo studentský byt,mladým by musel stacit jeden pokoj v bytě ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit