Dcera 12 let - stydí se za ochlupení

Anonymní
12.6.25 09:17

Dcera 12 let a ochlupeni

Ahoj všem, prosím omluvte mě, že zakládám diskuzi anonymně. Dceři je čerstvých 12 let a již má pubické ochlupení ( né v tříslech ) + ochlupení v podpaží.

Dcera je snědší typ dívky ( tmavé kučeravé vlasy, lehce hustší obočí, tmavé hnědé oči ). Z porodnice jsem si ji vezla jako malou gorilku, měla chloupky i na zádíčkách ( vše opadalo ), ale třeba jemné chloupky na nohách ( tmavší ) měla vždy… no a teď k věci. Dcera za týden jede se školou na výlet, ale už teď se trápí tím, že to někdo uvidí. Mají různé akce, jako návštěva bazénu, jezera… takže převlíkačka a plavky. Už teď řekla, že do plavek nepůjde a tílka taky nosit nebude, že by to šlo vidět, extrémně se za to stydí. Prsa ji ale ještě nerostou… já přemýšlim zda ji třeba nabídnout oholení podpaží, ale nevím jestli to není brzy. Sama jsem toto řešila snad až kolem 14-15věku, ale chápu, že je dnes jiná doba. Oholit, neoholit? Vysvětlovat, že je to přirozená součást proměny těla je úplně zbytečné…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8984
12.6.25 09:22

Jestli sama cítí, že chce oholit, ať se oholí. Nechej v koupelně zásobu žiletek, pěnu a nech ji, ať se svobodně rozhodne. Podle vlastního pocitu. Nikdy jsem do takových intimních záležitostí dcerám nepindala. Natož jim zakazovat a předhazovala věk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316

Já bych to oholila, když jí to očividně tak moc stresuje. Nebo jiná možnost odstranění chloupků (např. depilační krém). Já si kvůli tomu zažila šikanu už na prvním stupni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117

Oholit. Proč by mělo být brzo? Omezuje jí to, cítí se kvůli tomu nepříjemně, nechce kvůli tomu dělat normální aktivity a přizpůsobuje tomu šatník. Není lepší jí koupit žiletku, aby tyhle věci nemusel a vůbec řešit?
2 minuty holení ve sprše vs. nízké sebevědomí a pochybnosti o vlastním zevnějšku? Já bych měla jako máma jasno.

Holení není žádná tragédie, zvlášť v dnešní době laserů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.25 09:24

Dřív… nedřív, kup žiletku a natrénujte to, když jí to trápí. Syn závodně plaval a holili si podpaží všichni hned jak jim to začalo růst. Představa, že na startu zvedne ruce a tam „drn“ byla pro syna nepřijatelná.

• Citovat
  • Upravit
79
12.6.25 09:24

Já bych jí normálně koupila takovou tu „první“ žiletku, poradí ti i v drogerii. Dnešní holky dospívají mnohem rychleji, taky jsem ve 12 letech tenhle problém neměla, ani menstruaci jsem tehdy ještě neřešila, dnes už mají menstruaci i desetileté holky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14940
12.6.25 09:26

Samozřejmě, že pokud to chce oholit, tak ji nechat. Vysvětlila bych jí ale, že to po oholení v rozkroku to může svědit, štípat resp. může se cítit nekomfortně, ať to zváží, že není žádné pravidlo, jak se holka má nebo nemá holit, ale podpaží a nohy - tam není žádný problém oholit raz dva, jsou to viditelná místa a ne každý je takový natura typ, aby si to nechal

Příspěvek upraven 12.06.25 v 09:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
12.6.25 09:33

Pokud se stydí a nechce se nikde ukazovat, ať se samozřejmě oholí :nevim: Není co řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45
12.6.25 09:34

Rozhodně oholit. Nevystavuj jí zbytečným posměškům spolužaček a spolužáků, mohlo by ji to zkazit vztahy ve třídě, děti umí být opravdu kruté. A holení v blízké době stejně neunikne.

Vzpomínám si na sebe… cca 13 let. Mamka nechtěla abych se v tomto věku holila, ale stejně jsem se holila na tajno a ještě její žiletkou :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1858
12.6.25 09:41

Jestli ji to takto omezuje, tak určitě dovolit oholit. Doporučuji Intuition, nemusí řešit pěnu, a nikdy jsem se nepořezala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
12.6.25 09:43

Ja bych to oholila, sama se holím od 12 let :nevim: akorat ji kup kvalitní žiletku at se nepořeže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10975
12.6.25 09:47

Jestli doma všecko tak rozmazáváš jak tady, tak se úplně nedivím, že dcera je nesvá.
Ty si nejsi jistá, ona není jistá…
Dodej jí sebevědomí v tom co dělá a proč to dělá. Že tys to řešila později a je jiná doba je argument uplne mimo a jen to prohlubuje tu nejistotu dělat něco, co je úplně normální.
Mohla to udělat už davno, jenže to bys ji musela podpořit a jaksi se s ní naučit lépe komunikovat a né řešení zcela jednoduché záležitosti zbytečné oddalovat a nechat jí v tom placat až z toho vzniklo to, že odmítá tílko, plavky a plavání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8984
12.6.25 09:50

Taky nechápu, že někdo v dnešní době dělá takovou kovbojku a musí přemýšlet, jestli povolit nebo nepovolit. Proboha. Chudák holka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15222
12.6.25 09:51

Myslim, ze ve 12 uz je chlupatá vestsina holek, kdyz to dceri vadi, oholila bych, neni to brzo. Moji dceru bude 11 a ty tři chlupy co ma už si taky oholila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
12.6.25 10:01

Já mám 11letou a holí se sama nyní od jara, v květnu jsme letěli na dovolenou, ochlupení má už všude a prsa již také rostou. Normálně bych jí to nabídla. Já používám IPL, ale to bych jí zatím nedala, tak jedině holit :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí