Dcera 3,5 roku, která lže

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27631
27.3.17 22:04
@nico2 píše:
Pochválila bych taky. Ale ona neřekla, ze stříkala kytky a postrikala okno. Ona začala lhát, ze tam pršelo :roll:

tak řeknu kecáš doma přeci neprší logicky jí to vysvětlím, prší jen venku atd atd, myslím že v tom hledáš moc velký problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27631
27.3.17 22:05
@nico2 píše:
To jsem ji přesně řekla. Ale mě spis zarazí to ze ji proste napadne lhat

ona přeci nemyslí jako dospělý ona se to teprve učí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
27.3.17 22:08

Jako pedagog ti napíšu, že se nemusíš bát, je to úplně normální vývoj, dětská a naprosto nevinná lež.

Jako máma ti můžu potvrdit, že si tím prošly obě mé děti. Teď jsme ještě ve fázi: to udělala ta druhá! vždycky za všechno může ségra :mrgreen:

Osobně si myslím, že zaujmout k tomu negativní přístup a trestat ji, upozorňovat na lež, není ta správná cesta. Nám to v psychologii vysvětlovali tak, že si dítě vyfantazíruje svět a věří tomu, že se to děje. Takže když ti říká, že si musí převléct triko, tak si představuje, že je polité, myslí si, že ho ty vidíš taky polité. Nevím, jak to vysvětlit. Samozřejmě ví, že se nepolila, ale věří tomu, že by tomu tak mohlo být.

Já osobně to nehrotím. Pokud je to něco ve stylu polité triko a vím, že to dělá proto, že si chce oblíct oblíbené šaty, tak mi to teda přijde vtipné a hraju s dětma jejich hru, tedy přeháním tu reakci, aby věděly, že je to hra: teeeeda, ale to byl hooodně velký hrnek čaje, co ti udělal tu neviditelnou stráááášně mokrou skvrnu. Holky se můžou popukat smíchy a potom si v klidu vysvětlime, proč se třeba nemůžou převléct, pokud se to zrovna nehodí.

Pokud je to lež typu: Postříkané okno nebo neutřený zadek, tak s klidem řeknu, že se to nedělá, že si teď vezmeme hadr, utřeme to… Nebo: Já vím, že jsi zase zapomněla na ten tvůj zadek, ale bude tě to pak svědit, pojď…

• Citovat
  • Upravit
2226
27.3.17 22:16
@nico2 píše:
To jsem ji přesně řekla. Ale mě spis zarazí to ze ji proste napadne lhat

Moc si to bereš fakt. Tohle není promyšlené lhaní naschvál, to je prostě dětské fantazírování…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
391
27.3.17 22:17
@tartaletka píše:
Jako pedagog ti napíšu, že se nemusíš bát, je to úplně normální vývoj, dětská a naprosto nevinná lež.

Jako máma ti můžu potvrdit, že si tím prošly obě mé děti. Teď jsme ještě ve fázi: to udělala ta druhá! vždycky za všechno může ségra :mrgreen:

Osobně si myslím, že zaujmout k tomu negativní přístup a trestat ji, upozorňovat na lež, není ta správná cesta. Nám to v psychologii vysvětlovali tak, že si dítě vyfantazíruje svět a věří tomu, že se to děje. Takže když ti říká, že si musí převléct triko, tak si představuje, že je polité, myslí si, že ho ty vidíš taky polité. Nevím, jak to vysvětlit. Samozřejmě ví, že se nepolila, ale věří tomu, že by tomu tak mohlo být.

Já osobně to nehrotím. Pokud je to něco ve stylu polité triko a vím, že to dělá proto, že si chce oblíct oblíbené šaty, tak mi to teda přijde vtipné a hraju s dětma jejich hru, tedy přeháním tu reakci, aby věděly, že je to hra: teeeeda, ale to byl hooodně velký hrnek čaje, co ti udělal tu neviditelnou stráááášně mokrou skvrnu. Holky se můžou popukat smíchy a potom si v klidu vysvětlime, proč se třeba nemůžou převléct, pokud se to zrovna nehodí.

Pokud je to lež typu: Postříkané okno nebo neutřený zadek, tak s klidem řeknu, že se to nedělá, že si teď vezmeme hadr, utřeme to… Nebo: Já vím, že jsi zase zapomněla na ten tvůj zadek, ale bude tě to pak svědit, pojď…

Děkuji moc za odpověď. Jako pedagogovi a ještě máme dvou děti :lol: zkusím se na to podívat z jiného úhlu. Některé už tady radily podobný přístup. Já jsem asi byla špatná z toho, ze mi dítě bez zardeni lze do oči. Žila jsem v představě, ze dítě začne lhát někdy v pubertě :mrgreen: :mrgreen: to si tak nějak sama pamatuji občasné lhaní :oops: :jazyk: do té doby čistá dětská duše :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
27.3.17 22:20

@nico2 nepamatuješ si to dřív, protože ti to nepřišlo nic špatného - když ji pokáráš, tak ona si myslí, že ji káráš za tu situaci, která nastala, ne za tu lež, protože tu nepovažuje za špatnou, asi tak ;)

• Citovat
  • Upravit
2226
27.3.17 22:23
@nico2 píše:
Děkuji moc za odpověď. Jako pedagogovi a ještě máme dvou děti :lol: zkusím se na to podívat z jiného úhlu. Některé už tady radily podobný přístup. Já jsem asi byla špatná z toho, ze mi dítě bez zardeni lze do oči. Žila jsem v představě, ze dítě začne lhát někdy v pubertě :mrgreen: :mrgreen: to si tak nějak sama pamatuji občasné lhaní :oops: :jazyk: do té doby čistá dětská duše :lol:

No já si právě myslím, že pokud ti tohle přijde jako lhaní, tak že v pubertě se budeš divit i ušima :mrgreen:. s největší pravděpodobností jsi v tomto věku kecala vašim úplně stejně, jako většina dětí, akorát jsi to nevnimala jako lež, takže si to tak nepamatujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
27.3.17 22:26

@nico2 A ne snad? ;) I to je součást života, některé lži prostě projdou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
27.3.17 23:12

Ahoj, taky si myslím, že je to jen období a taky mi přijde, že to moc hrotis a moc jí do přiznání tlacis…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
28.3.17 00:09

Souhlasím s tartaletkou. Připadá mi, že děti chtějí vytvořit svůj příběh na základě svých vlastních zkušeností pochopitelně, a ten vyprávět. Neberu to jako lhaní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2220
28.3.17 01:12

Nase 3,5 leta to same jak pres kopirak. A vadi mi to hodne. Ptam se ji, co ve skolce, jestli papala, co bylo k obedu, jestli spinkala…a uplne na ni vidim, jak si vymysli. Viz treba jidlo, prectu si samozrejme jidelnicek, takze vim, ze keca. Nekdy si vymysli fakt blbosti, absurdity, to uz poustim jednim uchem tam, druhym ven. Vim, ze je to do urcite miry normalni, takze cekam az to prejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
M-A
689
28.3.17 06:22

Syn to na me taky zkousi, 3 a 4 mesice, me to nekdy az rozesmeje co vymysli ale je to v male mire ani me ted nenapada priklad. Kdyz uz rekne neco co tak neni a ja to poznam uz jak to rika tak delam prehnanou reakci faaakt neneee ze se zacne sam smat a ja mu reknu ty kecko ale nijak to nehrotim. Je to obdobi, patri to k tomu. Samozrejme kdyby to bylo prehnane ze ho doma bijeme a nedostava najist a kdesi cosi asi bych to vnimala jinak ale takhle v pohode. Ted se mi naopak „libi“ ze premysli co vymyslet..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
28.3.17 07:03

Je to úplně normální součást vývoje v předškolním věku, občas až do deseti let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí