Dcera (4) nesnese cizí narozeniny

4634
8.5.25 15:28

Dcera (4) nesnese cizí narozeniny

Ahoj, nemáte někdo se svými dětmi tenhle problém? spraví se to časem? nebo je potřeba je k tomu nějak „trénovat“?

malé jsou 4, je hodně společenská, je teda jedináček. (Ale myslím, že tím to není, souboji se sourozencem by si myslím tím spíš uzurpovala a prohlubovala, že si musí chránit to své a starat se víc o to aby měla… )

ona už od batolete je docela náchylná na její věci. dodnes - a ani dřív tomu tak nebylo - nechtěla dát ani mně ochutnat ze svého talíře. i když měla dost a i když to pak nesnědla a nechtěla, scény, kdyby se to někdo snažil sníst.

na oslavách nchce podávat ruku a přát (to ale chápu, i když mě to mrzí). dárek někomu je schopná dát, když ho vybere, ale ona zároveň v tu chvíli taky něco chce.

Nějak se to ve mě pere, protože nevím jak se k tomu postavit. Sama jsem byla jako dítě na bráchu dost žárlivá, a samotné mě tahle vlastnost na sobě vadí. Naše mami nám kupovala vechno stejně, všechno dvakrát. To pomáhalo, ale možná to ve mě zas vyvolalo falešný pocit že když někdo něco dostane, já mám nárok taky.
Ale zase se mi nelíbí, když sourozenci jsou nuceni mít nějaký dárek jko společný. Chápu to, ale asi by mě to frustrovalo… se sourozencem jsem se moc neprala, protože jsme měli jiné hračky, jiné pohlaví.

snažím se tedy ty záchvaty u narozenin někoho jiného řešit tak, že jí nechám se vyvztekat. Ale dost to ruší pohodovou atmosféru. Přece jednou se to musí naučit, že je prostě někdo jiný středem pozornosti, ne jen ona. :/

když jsem měla narozeniny já, manžel koupil malou kytičku i jí, a byl řev, že ona chtěla růžovou jako já, a né žlutou. Scéna jakou jsem neviděla. :roll: To už bylo fakt moc.

jinak je ale sociálně zdatná, rozumná, pohladí, utěší, dokáže se omluvit, pomoct, nechá si spoustu věcí vysvětlit. Ale jak jde o majetek a dárky, je z ní hrozná saň :oops: :?

Bojovali jste s tímhle taky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6913
8.5.25 15:47

Naučit se radovat ze štěstí druhého asi vrozené není.. Přeci jen je ještě malá, zažije těch cizích narozenin xy a bude to muset nějak zpracovat. Jen bych ji upozornila, že se v případě scén narozenin nezúčastní, protože ten den kazí (myslím tím vzdálenější přízeň, kamarády). Rovněž bych jí nic nedávala, prostě to není její den.
Naše děti (3, 5) tohle chápou, pětiletá narozeniny ostatních prožívá, chystá dárky, popřeje, pokud se zrovna nestydí. Má to tak odjakživa, co to byla schopná pochopit, syn v podstatě také.
Dárky k Ježíšku mají většinou společné (zatím), nehodláme poslouchat hádanice celé svátky.. Funguje to parádně. Zvlášť dostali auto / panenku, ale stavebnice, hry aj. společně. Vzali to úplně normálně, samozřejmě se to bude měnit věkem..
Jo, a k tomu talíři.. Na tom bych já vůbec nelpěla. Je to její nandané jídlo. Že to bude rys její osobnosti, tím bych se asi nestresovala.. Za rok může být všechno jinak. Jen bych trvala na tom, že nebude nikomu jinému kazit jeho velký den a opakovala, že ona ten svůj má a bude mít taky.

Příspěvek upraven 08.05.25 v 15:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
8.5.25 15:49

Takze ona by chtela vsechno, vynucuje si darky, vzteka se kvuli barve kytky apod., ale sama ze sveho se nepodeli. Je to malej sobecek, no. Chce to trpelivost, ucit ji, ze neni na svete sama. Za ala bych tou ochotou se rozdelit. Koupit neco dobreho pro vas vsechny tri, dat to doprostred stolu a vsichni si nabidnout. Nejakou dobu bych asi byla trochu drsnejsi a krome jidla na talir a svacin bych nic nekupovala jenom extra pro ni. Sacek bonbonu, cokoladu, ale treba i ovoce atd., bych resila tak, ze pojdte si vsichni zamlsat, neco dobreho jsem NAM koupila. Kdyby delala sceny a nepomohlo by vysvetlovani, poslat ji pryc bez niceho. Stejne tak ji mel tatinek tu zlutou kyticku sebrat. Je jeste mala, ona se to nauci, ale nesmite vymeknout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
8.5.25 15:55
@Denisa56 píše: Více

Dobrý nápad s tím učením se dělit!
Když se nad tím tak zamyslím, v okolí mám pouze 2 druhy jedináčků - sobce, a pak ty, kteří by se rozdali. Ono vyrůstat sám ta svá specifika prostě má, ne že ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
8.5.25 16:02

Já nevím, co po těch dětech pořád chcete? Z talíře jídlo nikomu nedávám ani já a považuju za krajně neslušný druhýmu do talíře hrábnout. Tak ji laskavě respektuj. Podávat druhýmu ruku a přát mu je na čtyřletý dítě taky celkem nárok. Každý má tělesnou hranici jinde a těsný kontakt s druhým člověkem není každýmu příjemný. A že si chce věci občas usurpovat pro sebe? Že se jí víc líbila druhá květina? No, to se občas stane. Jen ona to víc prožívá a testuje hranice kam může zajít. Ty čekáš, že dítě bude automaticky skromný, láskyplný, přející, prostě andílek, ale na to ty mrňata nejsou nastavený. Oni si budují svůj svět a snaží se pro sebe urvat co nejvíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3111
8.5.25 16:02

Je to náročná situace, moje prostřední dítě se taky nedělí moc ráda, přesně jak píšeš - co dostane nebo má k jídlu, je nedotknutelné, i kdyby jí to mělo několik dní ležet na stole.. :D Myslím, že se sourozenci se tyhle „zlozvyky“ neprohlubují a mnohem častěji musí čelit výzvám, kdy sourozenec něco dostane a ona ne, nebo naopak má podarovat sourozence či rodiče k Vánocům/narozeninám. Je to poznat i na přístupu k penězům - na rozdíl od brášky i ségry je extrémně spořivá, malý škrt co nepustí chlup a ráda se přiživí na tom, co koupí např. sestra (hračky, dobrůtky..) Rada? Jedině vyhledávat situace, kdy to musíte trénovat. Vysvětlovat, vysvětlovat, nechat ji ochutnat vlastní medicínu - nedáš? Nedostaneš… Už nás to stálo hodně nervů a musím říct, že jak roste, lepší se to - je jí 8. Na své nádobí, hrneček či příbory si nenechá sáhnout, když se někdo napije nebo kousne před ní, nedotkne se toho, i kdyby umírala žízní. Částečně povahový rys, částečně zlozvyk, na němž se dá makat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12878
8.5.25 16:05
@Lojzísek píše: Více

Největší „sobečci“ co mezi dětmi potkávám jsou ty se sourozenci, které jsou zvyklé, že si vše musí urvat, než jim to sourozenec vydrápne. Jen není, narozdíl od jedináčků, kulturní zvyklostí na to u nich poukazovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21297
8.5.25 16:17
@Niemeyer píše: Více

A ty mas jaky vztah k vecem a vlastneni? Dite sestrenice bylo take takove. Jeji prarodice a otec si celkem potrpeli na to, co si mohou koupit, jake znacky vlastni a z kazdeho vyletu ji nosili predrazene blbosti, nezapomneli zminit, jak je to vec podle posledni mody a neco vyjimecneho vlastnit. Jak si to ma male dite vylozit? To neni maly dospely.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
8.5.25 16:18
@Liberalissima píše: Více

Nemyslím si.. Rukama mi prošly za 20 let stovky dětí.. A samozřejmě můžu sepsat kroniku, jaká specifika chování mívají děti, kterých je v rodinách zase 3+. Ať se nám to líbí nebo ne, ale podoba / konstelace rodiny tu výchovu osobnosti prostě ovlivňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.25 16:18

Ukusování jídla bych do toho netahala. To není záležitost dělení, ale hygieny. Jídlo se dá podělit tak, že se ukrojí.
Jinak si myslím, že to je povahový rys a jestli ji „nepřevychováte“, zůstane jí to. Moje první tchyně je typ, který všude stáhne pozornost na sebe. Udělá kolem sebe scénu, trpitelskou třeba, na cizích kulatinách. Vyžaduje dary. Vyžaduje pozornost. Vyžaduje, aby druhá tchyně nebyla nazývána babičkou. Dcera měla nápinky některé její povahové rysy zdědit. Trpělivým vysvětlováním, a tím že sama viděla tchynino chování a nelíbilo se jí to, se to podařilo potlačit. Jako vidět ten špatný příklad a uvědomit si, že dělám totéž, dost pomáhá. Tedy asi jen u orientovaných jedinců.

• Citovat
  • Upravit
6626
8.5.25 16:19
@Denisa56 píše: Více

To je ale nesmysl. On je totiž rozdíl mezi tím, jestli je něco na stole pro všechny a jestli má člověk svou porci jídla na talíři. Do talíře nemá nikdo právo druhýmu sahat a je nesmysl ještě dítě převychovávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6178
8.5.25 16:19

@Niemeyer nehovorim to nijak v zlom, ale na tvojom mieste by som sa asi sustredila na to, poriesit si tu vlastnu ziarlivost. S terapeutom, nemusis mat na to dostatocny nahlad (to asi ani nejde mat ten nahlad), aby si to zvladla sama.
Ked si to budes spracuvat, bude ta to menej iritovat na dcere a budes na to menej tlacit, veci naberu prirodzenejsi spad. Urobis dobre sebe aj jej.

Příspěvek upraven 08.05.25 v 16:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
8.5.25 16:21

@Niemeyer

No musis ji nejdriv naučit se delit, ale o veci, co nejsou intimni, osobni

Jako talíř je netknutelny i pro mě. To same treba kdo se me dotýká.

Zkus ji pro zacatek treba dat do ruky pytlik bonbonu, at jde nabidnout a pak si vezme sama. Ono jak je jich hodne, tak snad nebude delat sceny a postupně si to osvojí.

Ji ak deti v tomhle věku se deli hlavne kvuli tomu, ze jsou radi, jak je zanto dospeli chválí. Žádné malé dítě není přirozeně empatické. To se učí až vekem. Je ale fakt, ze tak do pěti by to měla umět.

Příspěvek upraven 08.05.25 v 16:25

• Citovat
  • Upravit
6648
8.5.25 16:23

Přijde mi, že toho chceš po čtyřletém dítěti trochu moc.

Já teda na narozeniny svého mladého dělám balíčky pro všechny zúčastněné děti, protože všichni rádi dostávají :mrgreen: já ji naprosto chápu :nevim:

Dítě se narodí jako 100% sobec, musí z toho vyrůst a pochopit. Prostě jeho potřeby první.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8974
8.5.25 16:24

Ještě jsem osobně nepoznala žádné dítě takového popisu. A to znám hodně dětí od školky a přes školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí