Dcera a puberta

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22051
6.11.23 13:35

@Petr-33, nechápu sice, k čemu mi to zbytečné poučení mělo sloužit, ale děkuji :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24840
6.11.23 13:38
@BohunkaP píše:
Ty jsi byla u nás doma? :mrgreen: :mrgreen: Dokonale jsi popsala aktuální stav pokoje mé šestnáctileté slečny :zed: :mrgreen:

a k tomu všemu nacházím po šuplíkách při kvartálním leteckém dnu plesnivé misky, jogurtové kelímky, spoustu příborů a nádobí ve stavu, se kterým si už neporadí myčka ani savo :zed: o vystýlce hadrama celé podlahy a pracovního stolu už ani nemluvím.. přestěhovala jsem je do posledního pokoje bytu, zatarasila průchozí dveře skříněmi a tím jedním vchodem se snažím tam téměř nevstupovat v rámci ochrany vlastního psychického zdraví, občas tam teda otevřu okno a s ohledem na skutečnost, že byt se nachází ve 3.patře tiše doufám, že se pokoj nestane domečkem pro myši a podobnou havěť.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
6.11.23 13:43

@Lucy75, u nás momentálně nejaktuálnější hláška… „tady pod tou haldou by měl být někde stůl“ :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24840
6.11.23 13:58

@BohunkaP :mrgreen: což je zcela brutální situace pro někoho, kdo miluje seřazené polštářky na sedačce a uklizenou linku a věci na svém místě :mrgreen: což jsem já…
omg…
a to jsem ještě nepopsala situaci, kdy dcera vaří…
jako baví ji to a to je super a skvělé, na YT je spousta fajn receptů a postupů, že to ti puboši zvládnou levou zadní
ale už tam asi neříkají, že kuchyně by měla po akci vypadat stejně jako před akcí :mrgreen:
tzn. pokrytá linka vším, zaprskané vše a maminka půl hodiny šúruje, páč dvě výzvy byly marné a nervy mám jen jedny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6221
6.11.23 14:04
@Petr-33 píše:
Zkus si něco přečíst o motivaci. Motivace je třeba jen to, že když vlezeš do pokoje (po tom, co víš, že si ho puberťák uklidil), tak řekneš, že tam má opravdu hezky uklizeno a že má ten pokojíček pěkný. Místo toho, abys tam vlezla v době největšího bordelu a zprdla ho, že si tam má uklidit. Prostě chválit, odměňovat a netrestat. Odměna nemusí být jen finanční. A neplatí to jen o úklidu, týká se to prakticky jakékoliv činnosti.

v case, ked sa u dietata oslabuje rodicovska autorita - naozaj si myslis, ze tuzobne caka na pochvalu za pekne upratanu izbu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
6.11.23 14:07

@Lucy75, hele, jednou z toho budou historky do rodinné kroniky… teď jen to přežít, než k tomu „jednou“ dojde :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2519
6.11.23 14:14
@Petr-33 píše:
Zkus si něco přečíst o motivaci. Motivace je třeba jen to, že když vlezeš do pokoje (po tom, co víš, že si ho puberťák uklidil), tak řekneš, že tam má opravdu hezky uklizeno a že má ten pokojíček pěkný. Místo toho, abys tam vlezla v době největšího bordelu a zprdla ho, že si tam má uklidit. Prostě chválit, odměňovat a netrestat. Odměna nemusí být jen finanční. A neplatí to jen o úklidu, týká se to prakticky jakékoliv činnosti.

V pubertě? Tak mě by to od jakéhokoli dalšího pokusu o úklid naprosto odradilo a moje dítko by nad takovou „pochvalou“ uvažovalo, jestli se matka nezbláznila už úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8319
6.11.23 18:56
@Petr-33 píše:
Pořád lepší nějak pozitivně odměnit, než trestat za to, že není uklizeno. Na intru jsme každý den dostávali body za úklid. Prostě jsme odešli do školy a vychovatel obešel pokoje a ohodnotil jak bylo vytřeno, ustláno, utřený prach, vyrovnané věci na stole, vynesený odpadkový koš. Lezl i do skříní a díval se, jak máme urovnány osobní věci,… A který pokoj měl nejhorší hodnocení, ten chodil sbírat odpadky kolem intru, nebo na nějaké brigády. Jednou za týden hospodářský den, kdy se pokoj musel opravdu vyšurovat, aby se svítil.
Tohle byl taky způsob, ale je to negativní motivace - nebudeš uklízet, tak trest. Pro mě sice ne, protože jsem neměl problém vzít koš a obejít intr (i když jsem šel asi je jednou za rok), nebo vyvinout nějakou činnost a udělat nějakou práci ve svém volném čase.
Lepší je motivovat pozitivně, chválit, odměňovat,…
Ale zase je potřeba vzít do úvahy, co už je přehnané a co ne. Třeba ty rozházené papíry po podlaze… Pro mě pohoda, ale večer, jak se jde spát, by to mělo být uklizeno. A taky je potřeba vzít do úvahy nějakou úzkostnou poruchu, kdy někdo potřebuje mít uklizený komplet byt, všechno na svém místě, nikde ani drobek,… To pak chápu, že to puberťáky otravuje - otravovalo by to i mě jako dospělého. Takže tak nějak normálně :)

Kolik máš pubertálních dětí? Přijdeš mi dost jako teoretik :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12214
6.11.23 19:52

Já když jenom řeknu dceři, že ji tyhle šaty sluší, tak je příště oblíkne, až na tuto moji větu zapomene… protože co já pochválím, tak je určitě divné :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4058
6.11.23 21:43
@Cizinka 999 píše:
Obě mě holky jsou bordelarky, proč tě to tak štve? Je to jejich pokoj a jejich soukromí, akceptuji ti. Tohle jsou opravdu maličkosti v puberte

Snazim se to hazet za hlavu, ale proste na takovej curbes nejsem zvykla. Ani dospelej syn nikdy v pokoji takovej bugr nemel.. :nevim:.
Soukromi ma, to ji zas neberu, ale chliv nesnesu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15418
6.11.23 22:13

Mám dceru 11 let a i když je ještě v lecčems dětská, tak se to v ní už taky pěkně mele a puberta nám klepe na dveře. Na dveře pokoje si nalepila ceduli klepat a v pokoji je to většinou jak po výbuchu. Já mám ráda pořádek, takže pro mě je to skoro na infarkt to vidět. Momentálně si otočila stůl čelem doprostřed pokoje, neustále něco vyrábí, což je super, ovšem u toho je neustálý nepořádek. Takže ji naháním, aby poklidila a vždycky tam na chvíli vlítnu a vyházím to nejnutnější. Co se týče mě a mých názorů, tak to je samozřejmě většinou úplně mimo. Syn je o dva roky starší a nikdy takový nepořádek v pokoji neměl. U dcery poznám, že je doma, už jen podle rozkopnutých bot, bundy na zemi atd. Přejde to někdy :think:?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
7.11.23 09:35

Já si říkám, že bych měl občas zajít do toho pokoje a začít fotit s tím, že si to chci nechat pro vnoučata, až jim maminka bude hubovat, že nemají uklizeno v pokoji :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí