Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, jsem studentka oboru Sociální činnost a sháním někoho, kdo sám žije či zná někoho, kdo žije s postiženým dítětem. V rámci prezentace do předmětu Speciální pedagogika potřebuju někoho, s kým udělám rozhovor právě od každodenní péče o dítě až po pocity pečující osoby. Šlo by o pár otázek a volný prostor ke sdělení pár informací. Vše by proběhlo anonymně, ať už přes soukromé zprávy na emimino nebo přes domluvenou síť. Byl by prosím někdo ochotný?
Příspěvek upraven 02.11.23 v 13:46
Pak má u nás sociální práce nějak vypadat. Psaný projev máte hrozivý. Neučili vás, že alespoň v odborné veřejnosti, se již nepoužívá termín „postižený člověk“, ale „člověk s postižením“? Tedy nehledáte někoho, kdo žije s postiženým dítětem, ale někoho, kdo žije s dítětem s postižením. A o vyřehtaném smajlíku na konci ani nemluvím.
@Domi5406 píše:
Dobrý den, jsem studentka oboru Sociální činnost a sháním někoho, kdo sám žije či zná někoho, kdo žije s postiženým dítětem. V rámci prezentace do předmětu Speciální pedagogika potřebuju někoho, s kým udělám rozhovor právě od každodenní péče o dítě až po pocity pečující osoby. Šlo by o pár otázek a volný prostor ke sdělení pár informací. Vše by proběhlo anonymně, ať už přes soukromé zprávy na emimino nebo přes domluvenou síť. Byl by prosím někdo ochotný?
Docela těžké téma. Péče o takové osoby vůbec není lehká, zvlášť když jde o dítě a ještě k tomu vlastní. ![]()
@wdylme píše:
Pak má u nás sociální práce nějak vypadat. Psaný projev máte hrozivý. Neučili vás, že alespoň v odborné veřejnosti, se již nepoužívá termín „postižený člověk“, ale „člověk s postižením“? Tedy nehledáte někoho, kdo žije s postiženým dítětem, ale někoho, kdo žije s dítětem s postižením. A o vyřehtaném smajlíku na konci ani nemluvím.
Myslím, že mnohem důležitější je empatie a vůbec volba tohoto mizerně placeného povolání, než nějaký bědování nad ‚nevhodně zvoleným názvoslovím‘, ne? Tato přehnaná učesanost nás fakt jednou vyhubí.
@Anonymní píše:
Docela těžké téma. Péče o takové osoby vůbec není lehká, zvlášť když jde o dítě a ještě k tomu vlastní.
A vůbec k už tak nelehké situaci nepřispívají kecy, že se matky s postiženými dětmi jenom válejí doma, protože se jim nechce makat. Nebo plky chlapů, že ta ženská má to nemocné dítě ve své péči, protože je to hysterka a soudy nadržují matkám. Či domněnky některých lidí, že se 99% postižení, syndromů, nemocí dá zjistit v těhotenství. Takže narození takového dítěte je vždy vědomou volbou té matky.
A to je jenom jen tak na okraj. ![]()
@wdylme píše:
Co chceš po 17 leté holce, já bych třeba zdravotní problémy svého dítěte vůbec s tak mladým člověkem neprobírala, také se mi ten vyřehtaný smajlík nelíbí.
@Alexandria Nixia píše:
A vůbec k už tak nelehké situaci nepřispívají kecy, že se matky s postiženými dětmi jenom válejí doma, protože se jim nechce makat. Nebo plky chlapů, že ta ženská má to nemocné dítě ve své péči, protože je to hysterka a soudy nadržují matkám. Či domněnky některých lidí, že se 99% postižení, syndromů, nemocí dá zjistit v těhotenství. Takže narození takového dítěte je vždy vědomou volbou té matky.A to je jenom jen tak na okraj.
Tak 99procent to není. Spousta se toho zjistit dá. Ale musí se jít cíleně
. Testy se dělají profláknutá nemoci a postižení. Například na motýli křídla se přijde v prenatálním období jen když se testy dělají cíleně.
pak je tu taky skupina předčasné narozených a děti z problematických porodu.
@Anonymní píše:
Tak 99procent to není. Spousta se toho zjistit dá. Ale musí se jít cíleně![]()
. Testy se dělají profláknutá nemoci a postižení. Například na motýli křídla se přijde v prenatálním období jen když se testy dělají cíleně.
pak je tu taky skupina předčasné narozených a děti z problematických porodu.
Což se běžně ale nedělá, že. Když nemoc neodhalí stardantní testy a rodiče si nejsou vědomy v rodině nějaké závěžné/významného potencionálně genetického přenosného onemocnění, tak ti nikdo neudělá specifické nákladné DNA testy jen tak z plezíru.
Když jsem byla v těhonství na těch DNA testech, co se těhotným ženám dělají, tenkrát by mě nenapadlo, že budu mít postižené dítě. Protože vyšly zcela pořádku a podle nich jsem měla mít krásné a zdravé dítě. ![]()
@Alexandria Nixia píše:
Což se běžně ale nedělá, že. Když nemoc neodhalí stardantní testy a rodiče si nejsou vědomy v rodině nějaké závěžné/významného potencionálně genetického přenosného onemocnění, tak ti nikdo neudělá specifické nákladné DNA testy jen tak z plezíru.Když jsem byla v těhonství na těch DNA testech, co se těhotným ženám dělají, tenkrát by mě nenapadlo, že budu mít postižené dítě. Protože vyšly zcela pořádku a podle nich jsem měla mít krásné a zdravé dítě.
Tak krásné je i tak ne?
jinak na okraj, někdy na to Dr kašle a těhotnou nikam nepošle. Mě zařadili mezi rizikové až asi tři dny před porodem, gynekolog mě i přes neschopenku a četné zdravotní obtíže nikam na speciální vyšetření nepoznal
po porodu očividně zdravého dítěte stejně neudělali nic nad rámec klasického vyšetření plus, vzhledem k rodinné anamnéze, ani nedoporučili speciální UM, dlouhou dobu jsem s očividně neduživým dítkem byla za hysterku, co se asi jen nudí doma… toliko k důvěře v lékaře