Dcera a puberta

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22051
6.11.23 11:01
@Adull píše: :D :D Puberta. Rodiče jsou v tomto období nežádoucí. Žádouci je ležet v pelechu, nejlépe s obaly od sušenek, drobky z jídla, talířem od jídla, hadry kolem postele, šminkama na stole a nejlépe se sluchátky v uších a telefonem v ruce😄

Ty jsi byla u nás doma? :mrgreen: :mrgreen: Dokonale jsi popsala aktuální stav pokoje mé šestnáctileté slečny :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
6.11.23 11:22

Domluvte si pravidla, ne? Pokojíček je její, tak ať o něj začne starat sama. Ať si ho uklidí v rámci úklidu domácnosti. Domluvte se klidně i na tom, co za to. Určitě má nějaké své potřeby, na jejichž realizaci ale potřebuje rodiče (nebo jejich peníze). Takže ona něco chce a ty taky něco chceš. Tak něco za něco, ne?
Akorát takové to matko neser, sprosté nadávky, hysterické hádky, to bych netoleroval, protože já se takhle k druhým taky nechovám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8321
6.11.23 11:31
@BohunkaP píše:
Ty jsi byla u nás doma? :mrgreen: :mrgreen: Dokonale jsi popsala aktuální stav pokoje mé šestnáctileté slečny :zed: :mrgreen:
:D :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
6.11.23 11:34
@Petr-33 píše:
Domluvte si pravidla, ne? Pokojíček je její, tak ať o něj začne starat sama. Ať si ho uklidí v rámci úklidu domácnosti. Domluvte se klidně i na tom, co za to. Určitě má nějaké své potřeby, na jejichž realizaci ale potřebuje rodiče (nebo jejich peníze).Takže ona něco chce a ty taky něco chceš. Tak něco za něco, ne?
Akorát takové to matko neser, sprosté nadávky, hysterické hádky, to bych netoleroval, protože já se takhle k druhým taky nechovám.

Jako že by zakladatelka měla svému dítěti platit (nebo ho nějak materiálně odměňovat) za to, aby si uklidilo svůj vlastní pokoj?
To snad nemyslíš vážně 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
6.11.23 12:18
@BohunkaP píše:
Jako že by zakladatelka měla svému dítěti platit (nebo ho nějak materiálně odměňovat) za to, aby si uklidilo svůj vlastní pokoj?
To snad nemyslíš vážně 8o

Pořád lepší nějak pozitivně odměnit, než trestat za to, že není uklizeno. Na intru jsme každý den dostávali body za úklid. Prostě jsme odešli do školy a vychovatel obešel pokoje a ohodnotil jak bylo vytřeno, ustláno, utřený prach, vyrovnané věci na stole, vynesený odpadkový koš. Lezl i do skříní a díval se, jak máme urovnány osobní věci,… A který pokoj měl nejhorší hodnocení, ten chodil sbírat odpadky kolem intru, nebo na nějaké brigády. Jednou za týden hospodářský den, kdy se pokoj musel opravdu vyšurovat, aby se svítil.
Tohle byl taky způsob, ale je to negativní motivace - nebudeš uklízet, tak trest. Pro mě sice ne, protože jsem neměl problém vzít koš a obejít intr (i když jsem šel asi je jednou za rok), nebo vyvinout nějakou činnost a udělat nějakou práci ve svém volném čase.
Lepší je motivovat pozitivně, chválit, odměňovat,…
Ale zase je potřeba vzít do úvahy, co už je přehnané a co ne. Třeba ty rozházené papíry po podlaze… Pro mě pohoda, ale večer, jak se jde spát, by to mělo být uklizeno. A taky je potřeba vzít do úvahy nějakou úzkostnou poruchu, kdy někdo potřebuje mít uklizený komplet byt, všechno na svém místě, nikde ani drobek,… To pak chápu, že to puberťáky otravuje - otravovalo by to i mě jako dospělého. Takže tak nějak normálně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
6.11.23 12:33

@Petr-33, fungování na intru je něco trochu jiného než fungování doma.

Nevidím důvod jakkoli motivovat puberťáka k úklidu jeho vlastního pokoje - když ho uklízet nechce, ať si ho neuklízí… proč „večer by to mělo být uklizeno“…? :nevim: Špinavé prádlo vyperu, až resp. pokud jej dostanu do koše na špínu, jednou denně požádám o donesení špinavého nádobí a víc mne nezajímá. Časem se tohle srovná a uklidní - až jim skončí ta hormonová smršť a udělají si pořádek v dušičce, dojde i na ten kolem nich :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Cizinka 999
6.11.23 12:38
@marcellia píše:
Taky mas holky bordelarky? :think:
U nas bezne katata na posteli, do toho tam svihne klicenku, ponozky, triko a rifle na zemi, vsude papiry, uceni si rozdela po zemi a je schopna se v pulce na to vydlabnout a nechat tobtam dalsi 2 hodiny :roll:.
Nechapu, po kom to ma, ucim ji to porad, vysvetluju..nepomaha. ja v jejim veku jsem mela rada, kdyz jsem mela v pokoji poklizeno, sama od sebe. A ted vidim, jak dceri je to uplne sumak a nechapu to..no husty :roll:

Obě mě holky jsou bordelarky, proč tě to tak štve? Je to jejich pokoj a jejich soukromí, akceptuji ti. Tohle jsou opravdu maličkosti v puberte

• Citovat
  • Upravit
2519
6.11.23 12:51
@BohunkaP píše:
@Petr-33, fungování na intru je něco trochu jiného než fungování doma.Nevidím důvod jakkoli motivovat puberťáka k úklidu jeho vlastního pokoje - když ho uklízet nechce, ať si ho neuklízí… proč „večer by to mělo být uklizeno“…? :nevim: Špinavé prádlo vyperu, až resp. pokud jej dostanu do koše na špínu, jednou denně požádám o donesení špinavého nádobí a víc mne nezajímá. Časem se tohle srovná a uklidní - až jim skončí ta hormonová smršť a udělají si pořádek v dušičce, dojde i na ten kolem nich :)

Taky nechápu, proč to řešit, pokud v pokoji nic samo od sebe nechodí, dítě dle sebe donese špinavé prádlo do koupelny a špinavé nádobí čas od času dopraví do myčky, tak stačí nechat zavřené dveře. Pokojíček je jeho prostor. Já spíš čas od času nutila vyvětrat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.11.23 12:54

@Kasandra159 Holky jste dobrý, jestli to vydržíte. Já většinou naběhnu aspoň jednou za týden a požaduji uvolnění prostoru na zemi a stolech, abych tam aspoň pustila robotickej vysavač, otřela prach a dostala se k oknu na větrání. Navíc je mi i za ně hanba, když si pak pozvou kamarády a mají tam mrd. ník (i když je mi jasné, že kamarádi jsou stejná čuňátka a je to jen můj pocit). No a v neposlední řadě jsou v pokojíčku dva, takže i ta vzájemná ohleduplnost mi přijde namístě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
6.11.23 12:54
@Kasandra159 píše:
Taky nechápu, proč to řešit, pokud v pokoji nic samo od sebe nechodí, dítě dle sebe donese špinavé prádlo do koupelny a špinavé nádobí čas od času dopraví do myčky, tak stačí nechat zavřené dveře. Pokojíček je jeho prostor. Já spíš čas od času nutila vyvětrat :lol:

Jo, přesně, na to jsem zapomněla… dvakrát denně povinné větrání :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
6.11.23 12:56
@unuděná píše:
@Kasandra159 Holky jste dobrý, jestli to vydržíte. Já většinou naběhnu aspoň jednou za týden a požaduji uvolnění prostoru na zemi a stolech, abych tam aspoň pustila robotickej vysavač, otřela prach a dostala se k oknu na větrání. Navíc je mi i za ně hanba, když si pak pozvou kamarády a mají tam mrd. ník (i když je mi jasné, že kamarádi jsou stejná čuňátka a je to jen můj pocit). No a v neposlední řadě jsou v pokojíčku dva, takže i ta vzájemná ohleduplnost mi přijde namístě..

Když jsou v pokojíčku dva, tak je to samozřejmě složitější, no… v tu chvíli se to asi začne víc blížit tomu introvému fungování… to u nás naštěstí není, takže každý svého hnízda pánem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12214
6.11.23 12:56

Jak já si potřebuji občas přečíst takové diskuze :lol:.
Včera večer v půl desáté večer, nastala ta chvíle, kdy se slečna rozhodla, že je po 3 dnech potřeba odnést nádobí do myčky a obaly od všeho do smetí - nebyly žádné vodorovné plochy pro odložení mobilu… zakopla u toho ještě o něco na zemi, když se něčemu jinému na zemi snažila vyhnout… karma
Bože můj, kdy tohle skončí… plus ty nálady skrz hormonální smršť… plus přechod na střední a ještě ti příšerní rodiče.
Stále nejlepší rada, nebrat si to osobně (ty různé kecy) a zase moc neprudit, chce tam mít chlív, ať ho má. U nás byla nejdelší doba chlívu asi 10 dnů a pak přišla prosba o pomoc s úklidem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.11.23 12:57
@BohunkaP píše:
Když jsou v pokojíčku dva, tak je to samozřejmě složitější, no… v tu chvíli se to asi začne víc blížit tomu introvému fungování… to u nás naštěstí není, takže každý svého hnízda pánem :mrgreen:

Už nějakou chvíli přemýšlím, že se bude muset vzdát ložnice, ale hrozně se mi nechce :lol: Tak zkusíme provizorně nějaké nábytkové přepažení pokojíčku a uvidíme. Ale poslouchat večer „mamiiii, on si tady zase točí spinnerem“ a „mamiii, ona hrozně hlasitě dejchá“ už mě nebaví :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
6.11.23 13:00
@unuděná píše:
Už nějakou chvíli přemýšlím, že se bude muset vzdát ložnice, ale hrozně se mi nechce :lol: Tak zkusíme provizorně nějaké nábytkové přepažení pokojíčku a uvidíme. Ale poslouchat večer „mamiiii, on si tady zase točí spinnerem“ a „mamiii, ona hrozně hlasitě dejchá“ už mě nebaví :lol:

To chápu… přesně proto jsme všechno podřídili tomu, aby měl každý svůj - sice malinký, ale oddělený - pokojíček, jinak bychom se z toho asi zbláznili :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
6.11.23 13:31
@BohunkaP píše:
@Petr-33, fungování na intru je něco trochu jiného než fungování doma.Nevidím důvod jakkoli motivovat puberťáka k úklidu jeho vlastního pokoje - když ho uklízet nechce, ať si ho neuklízí… proč „večer by to mělo být uklizeno“…? :nevim:

Zkus si něco přečíst o motivaci. Motivace je třeba jen to, že když vlezeš do pokoje (po tom, co víš, že si ho puberťák uklidil), tak řekneš, že tam má opravdu hezky uklizeno a že má ten pokojíček pěkný. Místo toho, abys tam vlezla v době největšího bordelu a zprdla ho, že si tam má uklidit. Prostě chválit, odměňovat a netrestat. Odměna nemusí být jen finanční. A neplatí to jen o úklidu, týká se to prakticky jakékoliv činnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí