Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A nemáte v rodině nebo v okolí nějakého leváka? My jsme bráchu naučili dost, ale na některý záležitosti si ho musela vzít do parády babička, protože to prostě nešlo ![]()
V žádném případě nehodlám přeučovat a neřeším to nijak
Čmárá jak kocour, ale to by čmáral i pravou, malování ho nebaví. Levou rukou zvládne všechno stejně dobře jako pravou.
@Tunrida Které záležitosti? My ještě na žádnou překážku nenarazili ![]()
Ja v detstvi vsechno delala levou a nakonec sem pravak a obojetnak az na psani. Segra je levak a taky levaka doma nemame, naucili jsme se to nejak sami, malovat atd a taky s mamou, pak vas vytrenuje skolka, skola:)
@Lucinen
Napadá mě - tatínek není? Já mám tento problém, ale naopak. Já levák, děti praváci. Možná to mám trošku jednoduší, bo mě chtěli jako dítě předělat, nicméně neúspěšně, ale není pro mě až takový problém psát pravou. Ale jinak zastupuje tatínek.
Hlavně nepředělávej, nepřinese to nic dobrého. Já to odnesla jen tím, že jsem tak napůl, něc jak pravák, něco jak levák. Ale kamarádka předělala syna, teď mu bude šest a ve školce chodí do speciální třídy na speciální cviky, protože má opožděnou grafomotoriku. Dle vyšetření možná příčina předělání a kluk má v 6 letech grafomotoriku na úrovni 2 letého dítěte.
@Lucinen Hlavně se nesnaž to dítě proboha přeučovat. Se divím, že ve 21. století ještě někoho toheto vůbec napadne. ![]()
Koupila bych domů pomůcky pro leváky a pokud nemáte v rodině jiného leváka, který by mu pomohl, jak na to, tak bych dítě nechala, a´t se s tím popere jak umí.
@Lucinen to není přece žádný problém! učit malovat ji přece taky nemusíš, to se děti naučí samy.. vést ruku nepotřebuje, ona s potřebuje naučit všechno sama. jinak teda náš tříleťák používá stále obě, víc teda jednu, ale najíst lžící se zvládne pořád ještě oběma..
@Lizzi píše:
@Lucinen to není přece žádný problém! učit malovat ji přece taky nemusíš, to se děti naučí samy.. vést ruku nepotřebuje, ona s potřebuje naučit všechno sama. jinak teda náš tříleťák používá stále obě, víc teda jednu, ale najíst lžící se zvládne pořád ještě oběma..
@Lucinen
Hlavně jí později neuč šít či plést
![]()
Jsem levák, v 1tř. na ZŠ se mě snažila učitelka předělávat. Poté byl listopad 89 takže jsem zůstala levákem.
Syn 2.5r je pravák, malujeme spolu často, prostě namaluju kolečko a hotovo, buď si z toho něco veme nebo si najde svůj styl. V tak malém věku nevidím zatím problém zda levá nebo pravá
@Lucinen Tak jednak: co vím, tak tak do tří let se ještě lateralita mění, prý to souvisí s tím, které části mozku se zrovna rozvíjejí… ale i kdyby ne, tak na tom nic není.
Můj muž je pravák, zkoušeli ho přeučovat, ale jeho máti to naštěstí zarazila. Jediné, v čem je přeučený - a to myslím, že je praktické - je jídlo: příbor používá jako praváci.
Pokud jde o ty návody, poradila bych se ve školce (např. když teď půjdete k zápisu), oni určitě mají finty. Koukla bych se taky na web na nějaké tipy (http://www.rodina.cz/clanek2654.htm) a případně koupila nějakou knížku.
Jinak na psaní já teď dceři koupila tužku pro lepší úchop, ale mají i pro leváky, to by taky mohlo pomoci (i Tobě, aby sis uvědomila, jak mají ty prsty být
): http://www.penshop.cz/…hb/dp-14686/ - a tady mají dokonce celou sekci psacích pomůcek pro leváky.
Tříletá dcera je taky levačka a nenapadlo mě to řešit. Vést ruku? Proč jako, nech ji. Já se akorát musím soustředit, abych ji dala třeba vodu na vodovky na spravnou stranu apod. Když ne, tak si to holt přehodí sama:-D Žádného leváka v rodině tskx nemáme
@Lizzi Koukám, že kluk je asi docela vyjímka. U toho je od roku, nejpozději roku a půl jasné, že bude pravák jak poleno.
@PetiteFillette U bráchy to bylo nejvíc u zavazování tkaniček
Ale dost v tom hrála roli bráchova i povaha, jak mu něco nejde, tak ho chytne příšernej záchvat a konec
(to mu teda zatím zůstalo
) Bábí na něj asi měla nějakou zvláštní taktiku ![]()
Deti neni treba vubec navadet, vest jim ruku… muzes jim to ukazat, at se „opici“, ale prijdou si na to sami prece
tak v klidu.
Mladsi syn je levak, jedine co, tak jsme koupili levacke nuzky, jinak zadna omezeni ![]()
Dobrý den, mam dcerku 2,5 roku a zjistily jsme, že bude levak, pravou ruku nepoužíva už na nic, levou jí, maluje, bere do ní věci, ale ja mam stím hrozný problem, jelikož jsem sama pravák a když jdeme spolu malovat tak jí tou levou neumím vubec navadět, když jí učím malovat třeba kolečko, zatím teda vím, že bude čmarat i tak, ale bojím se že jí nenaučím dělat dobře vĚci jako třeba to malování a bude pozadu, maminky levaku jak jste to dělaly vy a řešily jste to nějak nebo preučovaly? dĚkuji