Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám takový problém. Mám dceru (3 a půl roku). Vždy to byla holka s ostrými lokty, sebevědomá, přátelská, chytrá. Dalo se s ní vše řešit, vše si dala vysvětlit. Asi 2 týdny ale u ní pozoruji extrémní plačtivost. Napíšu pár příkladů: na rodinné oslavě ji švagr řekl, ať tou panenkou tak nemává, že shodí nádobí ze stolu = jekot, srdceryvny pláč, ukazuje prstem, že se ji něco opovazil říct. Takových scén asi 20 během hodiny - celá rodina se na nas jenom dívala, proč dcerka pořád brečí. Včera na dětské akci ze cvičení = cvičítelka jí a ostatním holčičkam řekla, ať neskačkou přes kaluže, že budou mít mokré botičky. Všechny holky to vzaly normálně jen ona zase strašný pláč, slzy jako hrachy, ukazuje prstem a řve. Cvičitelka se mi snaží vysvětlit že nic hrozného neřekla, ja s miminem v náručí a řvoucí dcerkou řeším, že se prd stalo… A takových situací tam bylo asi 20 než mi bouchly nervy a šly jsme domů. Doma to samé = uklid si hračky at muzeme jit spinat (pláč), vem si pyzamko (pláč), už půjdeme do postele (pláč)…
Ve školce mi dneska učitelka rikala ať ai ji nechám pár dní doma, že má se vším problém a je dost „psychicky ne“vyrovnaná", že když ai hraje a oni řeknou ze se jde ven, tak 20 minit brečí a řeší jenom ji.
Už nevim jak ji můžu pomoct, snažím se s ní o tom bavit ale nic…
Nevim jestli to má souvislost ale teď brala 10 dní antibiotika (borelioza), ale že by to s ní tak zamavalo…
A má 4m sestřičku (vychází spolu krásně) ale poslední dobou jsem si všimla, že když třeba mimino převaluju a ona něco chce, tak řeknu ať počká, že ji to hned dám… A zase začne vzlykat..
Není to vztek nebo vzdor ale takové to lítostivé chování, slzy v očích, pláče, řve nahlas a někdy odchází do jiné mistnosti.
Co si o tom myslíte? Jak s ní mám fungovat?
Nemůže to být následek té boreliózy? Asi bych to osobně probrala s doktorem, může to být i po narození miminka, možná teprve teď pochopila, že tam s vámi bude napořád. U nás to období taky po narození dcery bylo, ale ne tak extrémní.
Tipla bych že to bude následek boreliozy. Určitě bych řešila s lékařem.
Muze to byt kvuli borelioze stejne jako obdobi vzdoru nebo zarlivost na segru. Ta se malokdy projevi prichodem z porodnice, vetsinou az v dobe, kdy si miminko rodice zacne vic narokovat a z me zkusenosti nejvic v dobe, kdy zacne lezt.
A jinak stejne je poslednich par dni skolky, tak uz ji tam nedavej a pres prazdniny se vse urcite zlepsi, hodne se venuj jen ji (kdyz mimco spi), vysvetluj, mluv s ni. Ale prvne ten lekar pro jistotu. Ja bych teda dite po dobrani desetidennich ATB do skolky minimalne dalsi 2 tydny nedala, zvlast kdyz jsi doma.
Je užárlená, že se už svět netočí kolem ní. Bude si muset zvyknout
Moje to dělá, když má pocit, že jsou na ní všichni zlí, svět je příliš obtížný, nespravedlivý a nechce být velká a šikovná, chce být malá a obsluhovana. Má dva mladší sourozence a mámu se zdravotními problémy.
Pokud je sama a sourozenci jsou jinde, nedělá to. Přitom sourozence miluje, těší se na ně, ani se moc neperou, bez problémů se dělí hrajou si, mají fakt krásné vztahy. Zhoršuje se to tím víc, čím víc chci, ať se proboha začne chovat úměrně svému věku. Takže já bych to pricitala tomu sourozenci, ale nevím, co s tím. Nejlíp funguje, když se k ní chovám, jako by byla o rok mladší. Bude jí pět, trvá to už přes rok, co se narodilo poslední dítě a mě se zhoršil zdravotní stav.