Vývojová dysfázie u předškoláka

Anonymní
22.6.20 15:12

Vývojová dysfázie u předškoláka

Chtěla bych se obrátit na ty, co si tím už prošli. Máme syna, který bude od září předškolák. Má vývojovou dysfázii (asi). Oficiálně to má v papírech, ale po 4 letech, co řeším, že syn je jiný, už opravdu nevím, protože mám pocit, že ta péče je často neprovázaná, každý tvrdí něco jiného, a i když se ozývám, co mi přijde divné, tak to nikdo neřeší a pak se diví…
Možná už jsem jen náročná a mám na něj přehnaně velké nároky (to mi tvrdí okolí včetně babiček) a měla bych si ho víc užívat.
Dneska to na mě zase padlo.
Můj dotaz zní - je nějaká šance, že projde školou bez elkonina a maxíka? Všichni nám to nutí, ale cena kurzu vysoká a my bychom museli dojíždět, což je komplkované (časově, finančně, logisticky).
Co vám nejvíc u těchto dětí usnadnilo život?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1429
22.6.20 15:18

Elkonin a maxík? Co to je? Co již máte za sebou (jaká vyšetření)? Co Vám na synovi nejvíce vadí (čím se liší od svých vrstevníků)? Jak s ním cvičíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
22.6.20 15:24
@Anonymní píše:
Chtěla bych se obrátit na ty, co si tím už prošli. Máme syna, který bude od září předškolák. Má vývojovou dysfázii (asi). Oficiálně to má v papírech, ale po 4 letech, co řeším, že syn je jiný, už opravdu nevím, protože mám pocit, že ta péče je často neprovázaná, každý tvrdí něco jiného, a i když se ozývám, co mi přijde divné, tak to nikdo neřeší a pak se diví…
Možná už jsem jen náročná a mám na něj přehnaně velké nároky (to mi tvrdí okolí včetně babiček) a měla bych si ho víc užívat.
Dneska to na mě zase padlo.
Můj dotaz zní - je nějaká šance, že projde školou bez elkonina a maxíka? Všichni nám to nutí, ale cena kurzu vysoká a my bychom museli dojíždět, což je komplkované (časově, finančně, logisticky).
Co vám nejvíc u těchto dětí usnadnilo život?

Chodí do normální školky nebo speciální školky do logopedicke třídy? Ve speciálních a logopedickych školkách je péče provazana, komplexní a zcela zdarma.
Bylo by vhodné, kdyby mohl chodit tam. Lze to jen na doporučení SPC nebo PPP.

Samozřejmě se počítá s péčí rodičů, každodenním cvičením podle doporučení logopedky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.20 15:27

@Pocahonta to jsou kurzy pro předškoláky. Na logopedii i u psycholozky mi to podali tak, že bez absolvování ani nemůže do školy.
Maxík je grafomotorika. Elkonin je na rozvoj jazykových schopností.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.6.20 15:30

@Jana206 chodí do vesnické školky. Bez jakékoliv péče.
Logopedická školka není v dosahu.
Podle logopedky máme rozšiřovat slovní zásobu. Není co rozšiřovat, protože mele nadstandardně. Ale u ní mlčí a odpovídá jednoslovně.

• Citovat
  • Upravit
44198
22.6.20 15:32
@Anonymní píše:
@Pocahonta to jsou kurzy pro předškoláky. Na logopedii i u psycholozky mi to podali tak, že bez absolvování ani nemůže do školy.
Maxík je grafomotorika. Elkonin je na rozvoj jazykových schopností.

Tak pokud má skutečně dysfazii, speciální péči potřebuje. Nedoporucili vás do té logo školky? Vím, že někdy nejsou místa, ale v naší logo třídě, kam chodím na praxi, je každý den individuální logopedie s klinickou logopedkou, která je zamestnancem školky, provádí i orofacialni stimulaci, dvakrát týdně logopedie skupinová s ucitelkou(speciální pedagog), dvakrát do měsíce muzikoterapie, jednou do měsíce canisterapie, dále děti chodí na kulturní představení a na plavání. Vše zdarma a neplatí se ani školné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
22.6.20 15:33
@Anonymní píše:
Podle logopedky máme rozšiřovat slovní zásobu. Není co rozšiřovat, protože mele nadstandardně. Ale u ní mlčí a odpovídá jednoslovně.

Podle mě je ta péče nedostatečná. Bohužel. S logopedkou nejste ve styku každý den. K nám rodiče vozí děti i ze vzdálenosti 20/30 km, je to jedna školka pro celý bývalý okres, další v krajském městě, ale stojí to za to. Aspoň těm rodičům a mě by to stálo za to taky, být to mé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
22.6.20 15:34
@Anonymní píše:

Tak to by spíš odpovídalo elektivnimu mutismu.Vi to ta logopedka? JAK mluví ve školce? Jak v jiném cizím prostředí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.20 15:41

@Jana206 nejbližší logopedická školka je 60 km vzdušnou čarou.
On mluví se všemi normálně. Jen s lékaři a podobnými autoritami mluví jen na požádání a jednoslovně.
Ve školce mluví normálně.
Logopedce jsem ho i točila, ale stejně přetrvává to stejné.
Už si přijdu jak přehnaně náročná, protože to je naše nekolikatá logopedka.

• Citovat
  • Upravit
22581
22.6.20 15:44

A co na to PPP? Maji i vlastni kurzy a treba by byly pro vas dostupnejsi, at financne nebo vzdalenosti. Nebo by vam tam alespon neco doporucili. Tady v DDM je treba Metoda dobreho startu, ktera stoji 1tis/pololeti, coz je tedy hodne levne. U logopedky mlci a co kdyz bude mlcet i ve skole?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.20 15:53

@Oriseka PPP mi poradili poslouchat logopedku. Pak do zprávy do školy opsala zprávu od logopedky (tichý chlapec bez potřeby verbální komunikace, což jsem jí hned na začátku říkala, že nesouhlasím).
On nemlčí. Odpovídá na otázky, spolupracuje, reaguje. Ale používá holé věty.
Pokud bude ve škole mlčet, tak bude mlčet. Takových děti je víc. Dávám mu měsíc a bude to v pohodě. Toho se nebojím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.6.20 15:54

@Oriseka o finanční stránku nejde. Ale přijde mi zbytečné vyhodit několik tisíc za něco, jen kvůli tomu, že to doporučuje logopedka a má to v baráku, takže to pak na mě působí, že dohazuje ksefty.

• Citovat
  • Upravit
15492
22.6.20 15:56

Chodili jsme na Elkonina. V podstatě to samé jsme dělali od logopedky. Měli jsme dvě, jednu jsme měli soukromou. S jedním dítětem jsme pracovali opravdu hodně. Druhé nechce spolupracovat, taky vypadá, že nemluví. Natáčela jsem, co cvičíme, jak mluví normálně. Úplně jiné dítě. Teď už se tolik nestydí, ale už i u logopedky je hodně živé, což není moc dobre. Kazde dítě je jiné. Na každého funguje něco jiného. Je to někdy náročné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22581
22.6.20 16:11
@Anonymní píše:
@Oriseka o finanční stránku nejde. Ale přijde mi zbytečné vyhodit několik tisíc za něco, jen kvůli tomu, že to doporučuje logopedka a má to v baráku, takže to pak na mě působí, že dohazuje ksefty.

Na toho Maxika jsem slysela hodne pozitivnich recenzi. Jestli je to v baraku, tak to zase uplne nedostupne neni, kdyz tam chodite na logopedii. Me teda logopedka zase doporucila ergoterapii a to si myslim, ze je fakt dohazovani kseftu(1000/hod. 8o ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
22.6.20 16:28
@Oriseka píše:
A co na to PPP? Maji i vlastni kurzy a treba by byly pro vas dostupnejsi, at financne nebo vzdalenosti. Nebo by vam tam alespon neco doporucili. Tady v DDM je treba Metoda dobreho startu, ktera stoji 1tis/pololeti, coz je tedy hodne levne. U logopedky mlci a co kdyz bude mlcet i ve skole?

Ve škole si s ním poradí. Mel by mít podpůrná opatření a IVP. Už jsem se s takovým dítětem setkala na předmětech specped péče, kam chodím asistovat. Tam je důležité, aby si vytvořil vztah s učitelkou a s cizími dospělými komunikovat nemusí, když nemůže. Nejde o schválnost nebo vzdor, ale dítěti se vlivem stresu „stáhne hrdlo“ a mluvit nemůže. Zároveň se stydí. Je to v nastavení osobnosti. Je to elektivni mutismus a jsou metody, jak postupně tento problém odbourat a techniky, jak dítě zkoušet a postupně zavádět i ústní zkoušení. Je to na delší dobu. U vyšetření v PPP by měl být pedagog ze školy kterého dítě zná nebo odborník z poradny může přijet do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí