Vývojová dysfázie u předškoláka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
22.6.20 18:16

@Baba to mi řekli v PPP, že na dysfázii nedostane AP, protože na vady řeči se nedává. Jak jsem koupila, tak prodávám. A ano, vím, že to není jen o řeči.

• Citovat
  • Upravit
60142
22.6.20 18:19
@Jana206 píše:
Tak mě se v té třídě hodně dobře pracovalo jako asistentce pedagoga. Ty děti byly intelektove v normě jako intaktni děti, navíc byly všechny starší 4 let, protože většinou nějakou dobu trvá, než se dítě do logo školky dostane. V takové třídě může být maximálně 14 dětí, většinou ale někdo chybí. Asistentka je tam stále, vždy jsou tam minimálně 2 pedagogové a často někdo na praxi. Péče klinického logopeda každý den, dvakrát týdně skupinová logopedie a co se týče ostatních aktivit, děti byly šikovné, jak v normální školce a jejich režim byl téměř totožný.Veškerá péče, kterou si rodiče jinak platí, zdarma. Ale většina dětí z této třídy směřuje do normální školy.

To bude záležet na lokalitě a lidech. V té logotřídě mělo být dětí 12, bylo to v areálu normální školky, a ty děti z logoškolky byly v budově zvlášť a nesměly na ty různý průlizky a skluzavky 8o Měly tam jedno staré pískoviště. Já tam šla dát nějaké papíry a když sem to viděla, tak sem rychle zdrhla. nelituju.
A logoškola u nás ještě horší. Ve třídě 16 dětí a nejen s poruchou řeči, ale i s mentální retardací, autisti…
V norm. škole jsme strašně spokojení. Ve třídě 22 dětí, učitelka + asistetnka pro všechny + asistentka pro toho našeho blbounka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
22.6.20 18:19
@Anonymní píše:
@Baba to mi řekli v PPP, že na dysfázii nedostane AP, protože na vady řeči se nedává. Jak jsem koupila, tak prodávám. A ano, vím, že to není jen o řeči.

Je pravda, že v čase korony byla činnost poradny hodně omezená. Dysfazie není jen o řeči a myslím si, že by asistenta dostat měl. Navíc teď už nemusí být asistent pro konkrétní dítě, ale může být jeden pro celou třídu. Dřív ho mohly sdílet max. 4 žáci.
Do PPP by bylo vhodné ho objednat znovu a teď už řádné vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
22.6.20 18:20
@Anonymní píše:

A který kraj? ZEptala bych se ještě jinde, náš by základku bez asistentky nezvládnul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107064
22.6.20 18:25
@Anonymní píše:
@Pocahonta to jsou kurzy pro předškoláky. Na logopedii i u psycholozky mi to podali tak, že bez absolvování ani nemůže do školy.
Maxík je grafomotorika. Elkonin je na rozvoj jazykových schopností.

Může normálně do školy, psycholog doporučí asistenta je-li třeba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.20 18:29

@Venetia já vím, že může do školy. Ale jestli to je opravdu takový zázrak, jako mi je podsouváno na logopedii.

• Citovat
  • Upravit
107064
22.6.20 18:30
@Baba píše:
Máme těžkého dysfatika a do logoškolky sem ho dát nechtěla, i když jsme mohli. Ani na logo ZŠ. Třída dětí, které všechny mají poruchu řeči, byho tak neposunula. Ani psycholog nám logo nedoporučoval.
Chodí teDˇdo normální ZŠ s asistentem a je to super, hrozně se zlepšuje.

Priteluv syn začal v ZŠ s asistentem, který na to kaslal a preradili ho do té logo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107064
22.6.20 18:32
@Anonymní píše:
@Venetia já vím, že může do školy. Ale jestli to je opravdu takový zázrak, jako mi je podsouváno na logopedii.

Ten asistent? U nás nefungoval a podle mých info, se dítka chtěli zbavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.6.20 18:36

@Venetia ne ten elkonin a Maxík. Asistenta ve školce nemá. Uvidíme, co bude za rok.

• Citovat
  • Upravit
107064
22.6.20 18:41
@Anonymní píše:
@Venetia ne ten elkonin a Maxík. Asistenta ve školce nemá. Uvidíme, co bude za rok.

To mi nic neříká

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22732
22.6.20 18:48
@Sára 1 píše:
Co to je a jak často se to musí? Není to teda zrovna levné.

Ergoterapie-rozvoj jemne motoriky, grafomotoriky, sebeobsluhy-terapie usita na miru podle toho, co diteti nejde. Tam, co mi to doporucila, se chodi 1 tydne. Je to soukrome a nehradi to pojistovna. Nechodime. Prijde mi to predrazene. Cvicime tyto dovednosti doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
22.6.20 19:02
@Venetia píše:
Priteluv syn začal v ZŠ s asistentem, který na to kaslal a preradili ho do té logo.

Prosím Tě, ti asistenti mají mnohdy maturitu v úplně jiném oboru a kurz pro asistenty, kde se berou jen základy specky, psychologie a primární pedagogiky, co bys po něm chtěla za odbornou práci?
Podle mého názoru by tito asistenti měli jít jen do spec školky nebo skoly ke kombinovaným vadam(kde je potřeba obstarat hlavně základní péči o děti), ne k dětem, které by potřebovaly odbornou pomoc. K takovému dítěti by bylo vhodné, aby měl asistent vyšší vzdělání, VOŠ nebo Bc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
22.6.20 19:07
@Venetia píše:
Priteluv syn začal v ZŠ s asistentem, který na to kaslal a preradili ho do té logo.

No je to o lidech. Já vím, že jsme měli kliku. Na učitelku, i na asistentku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16246
25.6.20 14:52

VD není jen o výslovnosti a mluvení. Většinou zasahuje i porozumění - nerozumi složitějším příkazum, složitějšímu dětí, má problemy v gramatice, používani slovních obratů, používani předložek atd…, dítě ma oslabený fonematicky sluch - částo neslyší rozdíl v některých podobne znějících hlaskach, má problém rozlišit krátké a dlouhé slabiky, měkké a tvrde, dělá mu problém určit první a poslední hlasku a samotné hlasování (na toto je právě Elkonin rozvoj jazykového uvědomováni), casto bývají problémy v hrubé a jemné motorice, prostorové orientaci, zrakove diferenciaci… na to je zase skvěly Maxik. Ale žádný kurz ani logoped 2× týdně nenahradí práci doma s dítětem. Tyto kurzy jsou skvělé ale je třeba se tomu denně pak věnovat doma.

Syn VD expresivní (bez zasazeni porozumění) odklad v PT, maxika absolvoval jako predskolak pod vedením logopedka (1× za 14 dní návštěva logo a pak každodenní práce doma), Elkonina absolvoval v odkladovem roce. Kurzy pomohly ale určitě se to dá zvládnout i doma, pokud máte dobre vedení logopedky a domácí práci. Syn je letos v roce o třídě bez AP a zatím zvládá docela dobře. ale jsou za tim hodiny a hodiny prace v předškolního venku 4-7let.
Diskuzi jsem jen proletěla ale nikde se nedocetla v čem má dítě problémy, na jakých základech stanovili diagnózu VD. To že nemluví s cizími lidmi není podklad pro stanovení této diagnózy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.6.20 15:13

@aknah31 vím o čem je dysfázie. Stejně jako vím, že nejdůležitější práce je doma. My měli 2 roky, kdy jsme to řešili jen doma, protože logopedka byla k ničemu.
A trvá to pořád, protože logopedka má sice fajn přístup a opravdu se snaží, ale pořád máme jen popisovat obrázky. Což děláme od synových 3 let a jeho už to ukrutně nebaví. Ale má „špatnou slovní zásobu“, tak musíme popisovat. Dokud se nezlepší slovní zásoba, nebudeme napravovat výslovnost. Takže jsme sami doma napravili h, ch, g, v, f, sykavky, měkčení a teď jsme začali L… Logopedka se jen před půl rokem vyjádřila, že možná by byly vhodné 2 odklady a ať nepočítám s tím, že do školy doženeme řeč… :zed: Počtvrté už se mi logopedie měnit nechce, protože všude je to totéž, takže už to neřeším a makáme doma, co to jde.
Teta je logopedka (ale není klinická) a ta nám pomáhá s napravováním hlásek.
On mluví s cizími lidmi, ale mluví s nimi jen v holých větách. A ne, kvůli tomu opravdu nedostal diagózu. Na tomto staví logopedka současnou terapii, ne že nemluví s cizími lidmi, ale že nemluví, proto stále rozšiřujeme slovní zásobu. Na moje prostesty, že on mluví, nereaguje.
Diagnózu dostal v době, kdy nemluvil a nerozuměl.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML