Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Ahojte, píšu anonymně, protože jde o citlivé údaje o mém dítěti.
Já jsem malé hubené postavy (160 cm, 50 kg), manžel je zas korba (skoro 2 m, přes 100 kg). Naše slečna si bohužel vybrala ne úplně nejlepší kombinaci - je malá po mě a mohutná po tátovi. Teď ve 3 letech měří jen lehce přes 90 cm a přitom váží 17,5 kg. Sladkosti jí prakticky nedáváme, pouze babičky občas ujedou. Je to dobrý jedlík, s chutí si dá k obědu přídavek. Jak doma, tak ve školce. Nevím, jestli to řešit tím, že jí přidávat nebudu, když si pak stěžuje na hlad. Má hodně ráda ryby, vajíčka, brokolici, špenát, krůtí maso, vývary, rajskou omáčku s hovězím a podobně. Naopak vůbec mi nejí smetanové omáčky, hovězí maso a pečivo. Jinak zbaští více méně vše. Doktorka říkala, že to není třeba řešit, ale já nechci, aby byla oplácaná. Pracuju ve školství a moc dobře vím, že v 90% oplácaná holka = šikana. Už teď jí ve školce prý starší děti říkají knedlík (zatím jí to nevadí, ale myslím, že brzy začne)
J.
Oprava, nejí vepřové - ale to je asi detail ![]()
Ve 3 letech jsou děti ještě oplacanější, pak se vytáhnou. Já mám hodně vysokou holku a holky jejího vzrůstu jsou kost a kůže
Co jim dávají rodiče jíst nevím
Co pije? Jinak tlustá podle tabulek nejspíš není.
@Anonymní píše:
Já jsem malé hubené postavy (160 cm, 50 kg), manžel je zas korba (skoro 2 m, přes 100 kg). Naše slečna si bohužel vybrala ne úplně nejlepší kombinaci - je malá po mě a mohutná po tátovi. Teď ve 3 letech měří jen lehce přes 90 cm a přitom váží 17,5 kg. Sladkosti jí prakticky nedáváme, pouze babičky občas ujedou. Je to dobrý jedlík, s chutí si dá k obědu přídavek. Jak doma, tak ve školce. Nevím, jestli to řešit tím, že jí přidávat nebudu, když si pak stěžuje na hlad. Má hodně ráda ryby, vajíčka, brokolici, špenát, krůtí maso, vývary, rajskou omáčku s hovězím a podobně. Naopak vůbec mi nejí smetanové omáčky, hovězí maso a pečivo. Jinak zbaští více méně vše. Doktorka říkala, že to není třeba řešit, ale já nechci, aby byla oplácaná. Pracuju ve školství a moc dobře vím, že v 90% oplácaná holka = šikana. Už teď jí ve školce prý starší děti říkají knedlík (zatím jí to nevadí, ale myslím, že brzy začne)
J.
Tak sem dej fotku třeba. S rozmazaným obličejem. A to oslovení jí určitě dost vadí. Děti umí být moooc zlé.
@Anonymní píše:
J.
Moje kolegyně dobře rostlým dětem říká hustý děti.
Jedno takové máme doma. Se šikanou se nikdy nesetkala. Ani ve školce, teď ve škole taky ne.
Jídelníček co píšeš je dle mého soudu v pohodě. Pokud nejí smetanové omáčky, proč nutit?
Pečivo u nás jede, ale je to krajíček chleba a k tomu sýr na další 3 krajíce a hodně zeleniny.
Pokud bude robustní a „potatí“ se neuděláš nic, si myslím.
A co sport? Hýbe se ráda, vedeš ji k tomu? Plavání, kolo, pohybové hry venku…
Ve školce pije klasiku - pokud vím, tak je to čaj (asi trochu slazený), voda se šťávou, kakao, caro, mléko. Doma pije vodu, neslazený čaj, džus naředěný vodou, nedoslazované caro (my doma nikdo nesladíme, cukr máme jen pro návštěvy) ![]()
Doufám, že se ještě vytáhne, protože mám ve své třídě 2 oplácané holčičky, jinak šikovné, hodné, ale bohužel jsou terčem posměchu jen kvůli nadváze.
J.
@řeřicha Vidíš, jsem ráda, že to zmiňuješ. My jsme s manželem oba docela sportovně založení, ale dceru to zatím vůbec nebere. Na kole jezdit nechce, okamžitě ji bolí nohy a kolo táhneme my. Má koloodrážedlo, koloběžku a motorku a na ničem nikdy nechtěla jezdit. Venku si ráda hází míčem, ale celkově je spíš na takové ty sedavé aktivity - kreslení, čtení, hlavolamy, vyrábění, dětské stolní hry, hraní si na písku a podobně. Plavat občas chodíme, to ji celkem baví, ale v zimě měla nonstop rýmu, tak jsme tomu moc nedali.
Každý den jdem aspoň na malou procházku pěšky, ale jinak nic moc…I když ostatní děti blbnou a běhají, ona spís tak postává nebo si i sedne. Hrozně dlouho se i ráda vozila v kočárku, kdybych ho nezrušila, jistě by se vozila dodnes ![]()
J.
@Anonymní píše:
Ve školce pije klasiku - pokud vím, tak je to čaj (asi trochu slazený), voda se šťávou, kakao, caro, mléko. Doma pije vodu, neslazený čaj, džus naředěný vodou, nedoslazované caro (my doma nikdo nesladíme, cukr máme jen pro návštěvy)
Doufám, že se ještě vytáhne, protožemám ve své třídě 2 oplácané holčičky, jinak šikovné, hodné, ale bohužel jsou terčem posměchu jen kvůli nadváze.
J.
A řešíš to nějak s dětmi?
Neblazni, co já bych dala za to, aby ti moji lumpi jedli… Je ještě malá, děti musí mít trochu zásoby, neboj ona se vytáhne…
Dcerka je ve vývinu. Chtělo by to ale přidat trochu toho pohybu.
Hlavne dceri nerikej at uz neji. Vymysli to tak, at nevyciti, ze se o neco snazis. Prihlas ji na nejaky detsky tanecky, ja davam ke kazdymu jidlu kybl papriky, okurky proste to co ma rada. Stejne nic jinyho nez pohyb a dobrou stravu delat nemuzes.
@Anonymní píše:
@řeřicha Vidíš, jsem ráda, že to zmiňuješ. My jsme s manželem oba docela sportovně založení, ale dceru to zatím vůbec nebere. Na kole jezdit nechce, okamžitě ji bolí nohy a kolo táhneme my. Má koloodrážedlo, koloběžku a motorku a na ničem nikdy nechtěla jezdit. Venku si ráda hází míčem, ale celkově je spíš na takové ty sedavé aktivity - kreslení, čtení, hlavolamy, vyrábění, dětské stolní hry, hraní si na písku a podobně. Plavat občas chodíme, to ji celkem baví, ale v zimě měla nonstop rýmu, tak jsme tomu moc nedali.
Každý den jdem aspoň na malou procházku pěšky, ale jinak nic moc…I když ostatní děti blbnou a běhají, ona spís tak postává nebo si i sedne. Hrozně dlouho se i ráda vozila v kočárku, kdybych ho nezrušila, jistě by se vozila dodnes
J.
Vy máte doma naše dítě ![]()
V pohybových aktivitách jsme asi drsní, pokud to jde chodíme pěšky, chodí na kurz plavání a jogy.
Ta naše není ochotná vyzkoušet kolo, to jediné mě neskutečně sejří
Hlavně ji ty tvoje myšlenky z nepodsouvej, ať si nezačne připadat, že je jiná.
Mně doma táta poměrně slušně zničil sebevědomí kvůli mé váze (nemyslel to tak, ale děti si berou různé narážky někdy až moc k srdci).
A sebevědomí je pošleme hodně důležité. Měli jsme ve třídě hodně obézní holčičku, která si s tím vůbec nedělala hlavu a nepamatuju si, že by ji někdy někdo řekl něco špatného.
J.