Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ta kalkulačka je blbost. Zadala jsem zkusmo syna, který má opačný problém - drobný a hubený na svůj věk a vyšel mi percentil 33. Podle grafu doktorky je percentil 3.
@Doe_Jane jj o tom zadna. Ale zrovna tady u zakladatelkymi prijde, ze se fakt snazi a neceka s rukaa v kline.
@bublinek píše:
ta kalkulačka mi našeho hubeňoura, kterému lze bez problému spočítat žebra a padají jí legíny, protože jí jsou v pase velké, vyhodnotila jako nadváhu. No nevím, asi bych se tímto neřídila.
Není to jen Tvoje kritické myšlení? Je prostě jiné stavby těla než máš Ty.
Mě mého syna, hubeňoura vyhodnotila jako podváha, což o to, hubený je dost.
Nase ma percentil 97 od miminka. V 6m mela 10kg jen z kojeni, v roce 13kg, pak ten narust byl pozvolnejsi. Oba s manzelem jsme vyssi, tak pry nemuzeme od ditete cekat opak. Syn je opak, vyssi hubeny, ptz je vybiravy v jidle a spis vegetarian a na sladke, tam uz se nam to tuplem spatne hlida.
Ta kalkulačka nesedí s českými růstovými grafy. Mladší dcera je dle růstového grafu 25 percentil, tady vyšla 32 (což ještě jde), ale starší mi tu vyšla jako těžce podvyživená, a přitom se drží na 3 percentilu (no dobře, hubená je, ale pod 3 percentil nepadá) ![]()
Pokud ma byt tlusta, bude
s tim nic neudelas, kor pokud opravdu ji jen to co pises. Je dulezite, aby se to udrzovalo v nejake unosne mezi. Robusni, mohutna oplacana holka ve 3 letech, nikdy nebude modelka. A s tou sikanou absolutne nesouhlasim. Je strasne dulezite posilovat sebevedomi takovych deti. Jen uslapnute chudinky jsou sikanovane a jedno jestli jsou tluste nebo hubene. Ja jsem uz ve 14 mela skoro metrak a sikanovana jsem nikdy nebyla. Ani na základce, ani na střední, ani nikde jinde. Spolužáci me naopak meli radi, az me to nekdy stvalo, protoze mam a vzdycky jsem mela rada svuj klid. Je totiz nejdulezitejsi, jak se člověk chova, jestli je mily, pratelsky… ne jestli je tlusty nebo hubeny. A to je potřeba tem detem rikat a vychovavat je tak.
Ve třech letech bych to vůbec neřešila, pokud víš, že jí dobře, a snažíte se ji vést k pohybu, tak se tim fakt netrap, přes prazdniny se muze vytahnout ani nevis jak…
mam sestrenici, taky oplacana asi do takovych 8 roku, zdrava strava, pravidelny pohyb…ve skole se jí nesmáli, ale otce a prarodice to trapilo, občas řekli, že už si neco k jidlu, co si chtěla dat neda, ze uz prece nema hlad (i kdyz treba mela, nebo mela chut..) pak najednou vyrostla a byla z ni krasna stihla slecna, no ted je ji 15 a je z ni v podstate anorekticka a strasne si hlidat to co ji… ve třech letech bych oplacanost fakt neresila.
Měla jsem oplácanou spolužačku, dceru dvoumetrového otce a štíhlé matky, vytáhla se během 2. stupně ZŠ na 180 cm a bylo po nadváze.
jojo možná jo, ale neplatí to vždy, tak lépe něco dělat než spoléhat na to, že z toho určitě vyroste… tak jsem to myslela