Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vynucuje si pozornost pro sebe. Chce byt necim videt. Kdyz se prida kombinace, ze se nudi.
Obe zapojovat do spolecnych cinnosti, ale najit si cas i pro kazdou zvlast.
Vymyslet aktivity a hry, ktere ji vic zabavi. Nove, slozitejsi ukoly.
Rikam tomuhle obdobi skolkova puberta.
Podle mě chce na sebe jen upoutat více pozornosti a “urvat” si tě kus pro sebe.
Však sní jsem furt..
Když jdeme že školky jsme pak venku i s malou s kočárkem.. Pak jdeme domu udělám jim svačinku.. Pak si jdeme hrát do obýváku.. Hraju si jak s jednou tak s druhou nebo i holky spolu si hrají.. O víkendu od rána si hrajem nebo když má bordel v pokoji jdem ho sní uklízet atd.. Ale jakmile pak jdu malou třeba uspavat nebo ji krmit nebo něco tak prostě přestane dělat to co dělala a začne dělat kraviny..
.. Od 8 jsem ji dneska ukládala do postele.. Ještě v 11 lítala po pokoji 5× jsem tam byla ať si lehne dala vždycky pusu zhasinam a ať spinká.. Za chvíli slyším dupot.. Jdu tam pokoj vzhůru nohama.. A jen kouká.. říkám děláš si srandu? Nee maminko já už jdu spinkat.. Odejdu a zachvili tam jsem znova.. Já prostě nevím už co sní.. Člověk ji něco řekne ona odpoví že ano atd.. Ale přitom mi přijde jak když si že mě dělá prdel..
Začněte jí věnovat dostatek pozornosti. Té pozitivní, aby si nemusela nevědomky říkat o tu negativní. Vyhraďte si čas, který budete trávit jen vy dvě, bez mladšího sourozence a stejně tak potřebuje čas který bude trávit společně se svým otcem a s nikým jiným.
Tak aby věděla že to je čas jen pro ní a jejího rodiče.
Taky mi prijde, ze si vynucuje pozornost. I kdyz jsi s ni dost casu, jak pises, zkus nejaky vyhradit jen pro ni. I kdyz vim, jak je to tezke. Nemuze treba nekdo ven s kocarem - partner, babicka - a ty bys byla jen se starsi?
Taky ji zkus vysvetlit, proc ted musis byt jen s mladsi, proc te potrebuje a pri te prilezitosti se ji zeptej, co ona by od tebe potrebovala, co by s tebou rada delala.
Tak jsem udělala jak jste říkali.. mladší jela po Vánocich na 4 dny k babicce aby jsme se starsi trávili každou chvíli.. Rano když jsem vstala šla jsem rovnou vzbudit i dcerku aby jsme spolu šli udělat snídani.. Pak si sedli k pohádce u ní posnidali.. Poté podle počasí buď ven nebo nějaké hry.. Pak společne vaření oběda.. Do toho jsem vždycky mluvila i o mladší že až bude starší že mi budou pomáhat obě.. A ona že Joo celá nadšená.. Ale pak vždycky hned ale já jsem větší já budu pomáhat víc.. A o ségře už mluvila jen jako o Natale.. Za celou dobu neřekla Naty.. Natálka.. Nic prostě jen Natála je mala.. Natala neumí.. Natala tohle a tamto.. Tak jsem se k ní sklonil až jsem začala skoro brečet.. A říkám ji ty nemáš sestřičku ráda? A ona že ne.. že ji zlobí.. Bere ji hračky.. Dělá ji bordel v pokoji atd.. Říkám ale že to tak nemysli že je mala a ještě tomu nerozumi.. Že ona když byla malinká tak to všechno dělala taky.. A že se máme všichni rádi tak ať i ona má ségru ráda.. Že ona ji má ráda a že až bude větší tak už jí zlobit nebude.. Atd.. Tak na mě koukala.. No tohle jsem prostě nečekala..
takže jsme takhle nějak trávili ty volné dny.. Do plno věcí jsem ji zapojovala.. Že jsem si pak zase říkala ať to neprehanim.. Že až se vrátí ta malá cacorka zase tolik času nebude.. Ale užívali jsme si každou chvíli.. No a když jsme jeli pro malou tak se Vanesce ani jet nechtělo.. Ale nakonec jela.. A u babičky pronesla že takhle to je lepší že Natála doma není..
no doma šli hned spát jelikož jsme přijeli večer.. Ráno jsem udělala to co o svatkach.. Vzala jsem malou a společně jsme šli vzbudit ségru že jdem udělat snídani pak do školky atd.. Vše bylo v pohodě.. I si spolu vždy odpoledne hrály.. Až zase včera jsem myslela že bude po mě..
dělám v kuchyni večeři a holky si hráli v obýváku a od plotny na ně občas kouknu.. A najednou vidím jak Naty vzala Vanesce plyšáka a dělá sním tuli tuli a najednou dostala kopanec do hlavy že se celá zvratila a bouchla se ještě hlavou do stolu.. Tak běžím do obýváku hned jsem zvedla malou a ptám se Vanesky co se stalo a ona mě řekla že neví.. Říkám broučku já jsem to viděla proč si ji kopla.. A jediná odpověď byla že ji vzala jejího plyšáka.. A zacala brečet a už mě na nic neodpověděla.. Achjooo