Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Betty2108 tohle je vždy nepříjemné. Malá je taky na mě hodně fixovana jsou ji 2 roky 2l2 měsíce a taky musím všechno podat já. Ani pití si od někoho jiného nevezme. Trvá to už dlouho každý mi říká že to přejde ale přijde mi že je to horší a horší
k otci stále nechce pořád hystericky brečí a prakticky mi ji vyrvou z ruky. Vím že ji neublizuje ale chodit tam nechce. Jen vyjdeme ven a jako by to věděla a brečí celou cestu až k bývalému. Ono je to těžké nevezme si ji za celej den ani o hodinu navíc prostě v pátek v 5 večer a v neděli do 12 doma. Když sem navrhovala aby sní trávil více času odmítl. Dokonce se na ni vyprdnul letos i na vánoce. Měl ji mít 25 do 25 malou jsem na to připravila stim že tam bude mít dárky a bylo to snad poprvé co byla ochotná bez pláče jít. A takhle to dopadlo. Bylo mi ji líto. Ale naštěstí jsme jeli k babičce takže na to rychle zapomněla a dárky dostala od babiček.
@Klára kvakova píše:
@Betty2108 tohle je vždy nepříjemné. Malá je taky na mě hodně fixovana jsou ji 2 roky 2l2 měsíce a taky musím všechno podat já. Ani pití si od někoho jiného nevezme. Trvá to už dlouho každý mi říká že to přejde ale přijde mi že je to horší a horšík otci stále nechce pořád hystericky brečí a prakticky mi ji vyrvou z ruky. Vím že ji neublizuje ale chodit tam nechce. Jen vyjdeme ven a jako by to věděla a brečí celou cestu až k bývalému. Ono je to těžké nevezme si ji za celej den ani o hodinu navíc prostě v pátek v 5 večer a v neděli do 12 doma. Když sem navrhovala aby sní trávil více času odmítl. Dokonce se na ni vyprdnul letos i na vánoce. Měl ji mít 25 do 25 malou jsem na to připravila stim že tam bude mít dárky a bylo to snad poprvé co byla ochotná bez pláče jít. A takhle to dopadlo. Bylo mi ji líto. Ale naštěstí jsme jeli k babičce takže na to rychle zapomněla a dárky dostala od babiček.
Vánoce jsou nejcitlivějším obdobím roku, o tom žádná.
Dívám se, že ve svých dřívějších příspěvcích jsem nezmínil dost podstatný fakt, a to ten, že dítě je do dvou až tří let v podstatě fixováno výhradně na matku, takže „předávání“ dítěte v tomto období otci bude problematické. Skoro bych dnes napsal, že v tomhle věku by dítě mělo být standardně s matkou a otec by měl být spíš! přihlížejícím" a „vydržet“ do doby, kdy se dítě začne od matky odpoutávat (běžně se tomu říká „období vzdoru“) - i když i tohle díky vztahům mezi bývalými partnery nemusí být vůbec jednoduché…
@MartinPP ano máte pravdu už sem to četla. Taky si myslím a doufám že to přejde. Nejhorší je že většinou když odejdu volám mu třeba za hodinu zda je klid a dcerka stále pláče a nebo jeho i jeho partnerku absolutně ignoruje, nemluví snimi vůbec. V sobotu se ro zlepší ale pořád se na mě ptá a v neděli už ví že jde domů a je klid.