Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, nevím.. klasika. Naprosto předvídatelné reakce. Musí si tím projít asi všichni. Obal nervy a kup si víno, měj se ráda, a jestli máš chlapa, tak se věnujte víc vašemu vztahu. S dítětem to teď mlátí, nevidí, neslyší, všechno ví líp, myslí si, že je dospělé, vy jste trapní.. Oni ví, že se chovají hrozně, ale ego jim nedovolí to přiznat. Z vlastní zkušenosti..je to o nervy. Vydržte. Ono se to zlepší. Naší je 17 a už trochu začíná pobírat rozum a sebereflexi.
Dělala jsem to samý a mnohem horší, naši zkoušeli bejt přísní, kontrolovat, vynucovat si respekt, i fyzický tresty byly, nefungovalo to
Vždycky jsem je nějak obešla, lhala jsem denně, byla jsem drzá, no jako bylo to hrozný (a čím větší represe, tím hůř jsem se chovala). Ale vyrostla jsem z toho, přežili jsme, máme hezkej vztah
Co budu dělat až se takhle budou chovat moje holky, to nevím, asi doufat že to taky přežijem.
No holku jsme nějak přežili, pořád hraje na nervy, ale teď jde do druháku a už je trochu víc v obraze. Ale ještě nás čekají tři kluci. Poslední vyleze z puberty až nám bude skoro 55. Jestli přežijeme, budeme si gratulovat.
Nepouštět se do bojů, nemůžeš je vyhrát. Máš prostě proti 15 leté méně sil a energie.
No a začít hledat cesty, jak se na tom podsatném domluvat a jak jí postupně dávat důvěru a možnost o věcech rozhodovat zodpovědně.
Nemůžeš mít kontrolu a silou to prostě neutáhneš. Tady vždycky vyhraje teenager, protože prostě má energie víc a poviností a zodpovědnosti méně.
jestli chceš k tomu nějakou knihu, co by šlo zkusit, tak zkus zajít do knihovny pro tuhle knížku, je hodně praktická
https://www.databazeknih.cz/…chali-366293
případně tohle je fajn
https://www.knihydobrovsky.cz/…rta-83292814
https://www.kosmas.cz/…as-teenager/
Jinak po kom má temperament - po tobě a nebo po otci? No a co na tebe, nebo na něj fungovalo během dospívání? Co si od rodičů potřebovala a nedostala, nebo jak to měl tvůj muž.
Obecně potřebujete obě vůči sobě najít vzájemný respekt. A musíš začít ty a víc se snažit - od 15 leté holky se to čekat nedá. Emočně zralá a dospělá bys měla být ty…
@VitaminC píše:
Zatni zuby, prejde to.
Moc ji neprud a neres kraviny.
Jen jsem se zeptala, kde byla..neprudím, nerřeším kraviny..
Ale jo, musím vydržet a zatnout zuby, snad to zvladnu
Tohle se musí asi jen přežít. Když si vzpomenu na sebe v tomhle věku, tak se úplně bojím, až dojdou do puberty moje děti
nevím jaký máte vztah, jakou máš výchovu, mamka nás třeba držela hodně zkrátka a pak mi nezbylo, než ji kecat, abych se dostala někam ven, jinak bych seděla pořád zavřená doma s ní a malou ségrou. Asi bychgi hrála na volnější režim, klidně dovolit nějakou veselku, povyražení s kamarády, ale výměnou za důvěru, že vždycky nahlásí s kým a kde je. Ono scény a zákazy mají většinou spíš opačný účinek.
Říct mi 15ti lety pubertak at si polibim prrdel jako odpoved na normalne položeny dotaz, tak ji jednu plesknu - ac nejsem zastáncem tělesných trestů.
Ještě dodám, ze staršímu diteti je 19 a mladšímu 14, u mladsiho se puberta projevuje zejména nemluvenim, kroucením očima a samonasiranim na sebe a blbou náladou, nastesti se samo zavře ve svym pokoji s je klid…
Ale ani jedno si nedovolí byt na nas sprosté, dost by totiz narazily nejen u mě, ale i u manzela…
Do teď pamatuju, jak byla moje ségra mezi 15-17 v horkem letě narvaná do teplého černeho oblečení a na nohou měla obrovské černé boty - „glády.“ Na obličeji ji hnisala rána od piercingu. Mama jí ty glády vyhodila z balkonu na sídliště 🤣 🤣
Teď už nic, toto dítě už nevychováš, teď už jen musíš věřit, že jsi ji vychovala dobře a že to je jen puberta.
@Anonymní píše:
Jen jsem se zeptala, kde byla..neprudím, nerřeším kraviny..
Ale jo, musím vydržet a zatnout zuby, snad to zvladnu
Ptala ses, protože jsi už věděla, že nebyla kde řekla. Tudíž už věděla, že se budeš snažit dosáhnout výčitek svědomí, omluvy, blbého pocitu..tou reakcí se tomu snažila utéct.
Kdyby se te dcera pred tim zeptala, jestli tam muze, pustila bys ji? Tezko rict, jak se tvoje dcera k tobe chova jinak, jaky mate celkove vztah, jestli ji nekdy neco vycitas (zas cumis na tiktoku na blbosti apod)…zkus s dcerou obnovit duveru, zajimej se o to, co dela..,ale doopravdy, ne jen „aby se nereklo“ napriklad se koukej s ni ne to, na co se kouka, jestli treba hraje hry, zahraj si s ni
a hlavne ji naslouchej…a reakce na sestru
no my si segrou ukazovaly na sebe kde jaka gesta a rikaly si kde co..nevim o co ji sestra prosi a o kolik je mladsi, ale tohle bych presla..mozna nekdy, az budes s mladsi sama, tak ji rekni, ze ji ma sestra rada, jen ma ted urcite obdobi a at si to nebere osobne
@Karolína13210 píše:
Do teď pamatuju, jak byla moje ségra mezi 15-17 v horkem letě narvaná do teplého černeho oblečení a na nohou měla obrovské černé boty - „glády.“ Na obličeji ji hnisala rána od piercingu. Mama jí ty glády vyhodila z balkonu na sídliště 🤣 🤣
To mně udělat máma, nemluvim s ní asi ještě pěkně dlouho. Oboje svoje glády stále mám, ačkoliv už je nosím jenom výjimečně.
@Anonymní píše:
Holky, volám doma s. o.s., protože jsem na nervy z 15 dcery.
Je drzá, myslí si, že už je dospělá a může vše, co si umane. Bydlíme na malé vesnici, takže se tu se všemi tak nějak známe..Byla tu u nás vesnická veselka, od známé jsem se dozvědeli, že tam byla i dcera. Mně ale řekla, že v dali přepávačku s kamaradkou v ten den..
Tak jsem se jí teda zeptala, kde byla, že jsem slyšela, že byla na té akci.
A dcera:,, vís co, polib mi prrdel", když jsem zděšeně se zeptala jakože co.
Tak s usměvem dodala:,, no:)".. no řekla jsem jí at teda okamžitě zmizí do pokoje, že jí nechci vidět..no na to drze dodala, že s radostí.,.,
No upřímně měla jsem chut vytahnout vařecku a fakt jí nařezat.
Nebo mladší cera jí o něco poprosí a ona jí odmitne s ukazováním prostředníckuAsi potřebujji slyšet rozumné rady, co dělat..
prosím anonym nebo smazat..nechci aby tohle bylo veřejně
No puberta bývá někdy fakt výživný peklíčko no…
Na druhou stranu, když Ty jsi schopná uvažovat o tom, že na 15ti letou slečnu vytáhneš vařečku, tak to taky o něčem vypovídá a nedivím se Tvojí dceři, že Tě má plný zuby ![]()
Začni jí respektovat, mluvit s ní a naslouchat jí a ona možná začne respektovat Tebe.
Ale taky je možný, že už je pozdě.
Myslím si, že minimálně do určité míry sklízíš plody svého bezmoskového a direktivního přístupu a výchovy ![]()
Holky, volám doma s. o.s., protože jsem na nervy z 15 dcery.
, když jsem zděšeně se zeptala jakože co.
Je drzá, myslí si, že už je dospělá a může vše, co si umane. Bydlíme na malé vesnici, takže se tu se všemi tak nějak známe..Byla tu u nás vesnická veselka, od známé jsem se dozvědeli, že tam byla i dcera. Mně ale řekla, že v dali přepávačku s kamaradkou v ten den..
Tak jsem se jí teda zeptala, kde byla, že jsem slyšela, že byla na té akci.
A dcera:,, vís co, polib mi prrdel"
Tak s usměvem dodala:,, no:)".. no řekla jsem jí at teda okamžitě zmizí do pokoje, že jí nechci vidět..no na to drze dodala, že s radostí.,.,
No upřímně měla jsem chut vytahnout vařecku a fakt jí nařezat.
Nebo mladší cera jí o něco poprosí a ona jí odmitne s ukazováním prostřednícku
Asi potřebujji slyšet rozumné rady, co dělat..
prosím anonym nebo smazat..nechci aby tohle bylo veřejně