Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Určitě se ho časem dost zbavíš, i když úplně čistou pleť asi nebudeš mít nikdy. Ale kamarádka to měla úplně šílený a dneska se jí udělá něco jednou za sto let ![]()
ahoj, to Ti nikdo nerekne, to ukaze az cas. ![]()
Kazdopadne akne nekdy dedicne je a pokud ano, tak v tom pripade kolikrat nepomohou babske rady, ale ani bezne veci od koznich lekaru. Nekdy pomuze az roaccutane (je pod ruznymi nazvy). Jinak za sebe muzu rict, ze i kdyz se tomu nekdo vysmiva, tak kdo ma k problematicke pleti sklony, tak se vyplati si dat pozor na jidlo.
Ja to tak mam jednoznacne s cokoladou, a v mensi mire i s mlecnymi vyrobky. Ale kazdy si musi najit to sve, co jeho telu sedi/nesedi.
Hodne stesti ![]()
@ModraJeDobra
Roacctuane spis nechci, a pochybuju ze mi to kožní predepsal.. těžkou formu akné nemam…je to divny, ale za ty 4 roky jsem vůbec nezjistila co by mi akné zhorsovalo, fakt ze ne ![]()
@Teri18 taky Te nechci desit…
Ale pokud je akne dedicne, je mozne s nim bojovat mnoho let. Roaccutane nekteri lekari predepisi i na slabsi akne, hlavne pokud trva vice let a nic nezabira (mohou zbytecne vznikat jizvicky). Drzim pesti at ho brat nemusis, ale je dobre o nem vedet.
A pripadne se pak daji vygooglit konkretni doktori, kteri s predepisovanim nemaji problem. Mne ho jedna kozni nechtela predepsat a chtela, abych sla na laser do pracoviste, kde i sama delala, takze by na tom vydelala…ono obycejne akne „zivi“ kvantum kozaru a dermatologu, tak proc by si kazili ksefty roaccutanem. ![]()
Pro predstavu - mne je temer 35 a nebyt roaccutanu, obavam se, ze bych mela akne dodnes. Uz je to teda davno co jsem ho brala, ale do te doby byla plet jak na houpacce a stalo me to hodne tisic, kdyz bych secetla vsechny „lecby“.
Hodne stesti, at se Ti to srovna brzy. ![]()
@Teri18 hele, podle mě je to hodně dědičné. Moje mamka má akné doteď a už je v důchodu. Mě je 40 a mám ho stále. Teda v mnohem menší míře než v pubertě, ale černé tečky a sem tam něco výraznějšího prostě je. také mám závity roky poměrně dost minijizev v obličeji, takže bez make-upu nebo minimálně BB krému to nejde. U mě zhoršení způsobuje stres a čokoláda.
Ve tvém věku máš ještě dobré předpoklady dostat to pod kontrolu. Ale možná by to chtělo zapracovat i na svém sebevědomí a mít se ráda taková, jaká jsi.
Dcera jde teď do puberty a připravuji ji na to, že bude mít silné akné, ale že to není konec světa a dá se s tím velmi dobře pracovat .
@ModraJeDobra já už ho mam nějakým 4 rokem, a teď je to lepsi teda než dřív, mam nějaký pupinky, ale spis fličky a zacervenalou plet..počkám par měsíců , zda mi nezabere HA a pak bych teda jako řešení viděla ten roacctuane
a diky ![]()
@nozu u nás to měl jen táta, na vojně, ale po dvacítce už neměl, a jizvy nebo takhle nema, nejde poznat, že ho někdy měl, a pochybuju, že ho nějak léčil
mamka, babička, teta a zbytek rodiny plet jak z alabastru
a to jsem trpěla několik let když jsem byla menší na ekzem.. a teď tohle , no děs, musím rict, ze mne to psychicky hodne zasahuje..když to mam lepsi, jsem celkem v pohode a tak, ale jakmile se mu to zhorší, nemam chut nikam chodit a být doma jen zavřena..
@Teri18 to nezni spatne, to bych se do roaccutane nehnala.
![]()
Jinak HA bych jen kvuli pleti nebrala, protoze az ji vysadis jednoho dne, tak to muze byt mazec… Ale jestli HA beres nejen kvuli akne, tak chapu.
Jinak pres zimu ta plet byva proste horsi.
@ModraJeDobra já prave brala v 16 HA jen kvůli akné, 9 měsíců a moc nezabrala a po vysazeni plet stejná, tak teď zkouším znovu, doktor říkal, ze jsem jo měla brát déle abych měla vidět nějaký účinek ![]()
@ModraJeDobra a také mi přijde, že plet jsem měla v lete o dost hezci..
@Teri18 prosím tě, pár flíčku a začervenalá pleť není žádné akné! Podle mě si to moc bereš a měla by ses mít víc ráda. Ale chápu, že v 18 člověk vnímá ten svět úplně jinak než ve 40. S postupem času ti dojde, že na krásné pleti svět nestojí.
@nozu teď už ano, ale dříve jsem měla opravdu hroznou pleť, mam i fotky, ale zveřejňovat je nechci… teď už musím zaklepat je to prave docela fajn, tak snad se to za nezhorsi
..a vim no, já jsem v tomhle hrozná, mne proste stresuje svým způsobem každý nový pupinek
ale snažim se mít se vic rada ![]()
@Teri18 uvidíš, že to bude dobré. Já měla období, kdy jsem měla velké hnisavé boláky a řešilo se to lokálními antibiotiky. A před těmi lety nebyly takové možnosti jako jsou nyní.