Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj, asi dávám do špatného fóra, ale netuším kam s tím..
poradíte jak to vlastně je?
manželovi rodiče měli 4děti, z toho jedno zemřelo, zůstaly po něm 2 děti, teď už zletilé. Mají nárok na případné dědictví po dědovi a babičce? Nebo dědí jen děti, které k datu úmrtí jsou živé?
já bych si teda tipla že dědí - ale nerozumím tomu ani zamák. Počítám, že bys asi raději, kdyby nedědily.
Pokud jedno z dětí zemře dříve než zůstavitel, dědí jeho podíl jeho potomci.
nee, naopak my se máme v rodině rádi, mně je do toho houby, ale tchýně dneska tohle téma nakousla a nikdo jsme si nebyli jistí..
já osobně jsem říkala, že spíš asi zdědí dohromady to, co by bývala dostala jejich máma..
Ahojky, tak u nás nastalo to samé. A opravdu ty děti mají nárok na dědictví ve výši, které by náleželo jejich rodiči.
Tzn. dejme tomu dědí se 1mil. (ať se to dobře počítá. Dědici mají být 4 sourozenci - tzn. každý 250tis. Jeden sourozenec je mrtvý, ale má dvě děti. Takže ty děti dědí jeho podíl 250tis tzn. každé to jeho dítě dostane 125tis.
Docela mám v tom jasno…zemřel děda, který měl manželku, vlastní a nevlastní děti, pak zemřela babička…a mezi nimi zemřel strýc (syn babičky co měl dvě dcery)
Děda měl dvě děti z předchozího manželství a tři děti vyženěné v druhém manželství. Když zemřel, tak babička dědila 50% jeho podílu na baráku (tzn. 25% z celku) a jeho dvě vlastní děti druhých 50%(25% z celku), vyženěné děti nic.
Pak zemřela babička (měla svých 50% baráku + 25% od dědy) a to se rozdělo mezi její vlastní děti - ty tři rovným dílem. Jenže jeden syn už nežil, ale měl 2 vlastní děti (vnučky od babičky) - jedno zletilé druhé ne. Takže ta jedna třetina z babiččina podílu, co naležela tomu mrtvému synovy se rozdělila těm dvěma vnučkám.
Takhle je to přesně podle zákona.
No doufám, že je to aspoň trochu srozumitelné, nám to notář vysvětloval asi hodinu!
díky moc, je mi to už jasné z toho vysvětlení
děda s babi se právě „bojí“, aby vnoučata nebyla ošizená a přemýšlí jestli jim něco za svého života darovat, nebo jestli budou dědit.. i u nás je to vlastní/nevlastní děti, takže vnoučata budou dědit jen po jednom z nich
díky díky ![]()
Tak jestli jsem to pochopila správně, zůstal barák rozdělený mezi šest lidí - dva měli čtvrtinu a čtyři měli po osmině. Potěš koště.
Mmch moc pěkná matematická úloha, mohlo by se to řešit už na základce. V životě se to hodí.
Mam tento dotaz:
Subjekt (pro absenci lepsiho slova) je 3× zenaty muz, otec 4 dcer, kteremu byla diagnostikovana zakerna nemoc, z pribliznym odhadem nekolika mesicu, max nekolika let zivota, kdyz bude mit stesti.
Neb si chce dat do poradku sve zavazky, resi mimo jine i deleni majetku po svem odchodu (osobni majetek v hodnote nekolika milionu Kc, subjekt po revoluci podnikal, plus firma).
1. Dcera - pocata na vojne za svobodna, matku si nikdy nevzal (nevim, zda byla vdana ci se vdala pote, ale dceru vychovala s otcimem. Se subjektem se stykaji a dcera ma jiz dve 2 deti, bude jiste usilovat o podil).
2. Dcera - s prvni zenou, se kterou je jich dlouhe roky rozveden. Opet v kontaktu s otcem vicemene pravidelne.
3. a 4. dcera - deti se soucasnou manzelkou (je s ni asi 15 nebo kolik let), obe dcery jsou kratce pred zletilosti.
Pred touto „finalni“ manzelkou byl jeste kratce zenat se zenou, kvuli ktere opustil 1. manzelku, ale ze snatku nebyly deti (rozvedli se asi po roce svazku).
Tudiz, ja se domnivam, ze majetek se rozdeli nasledovne:
Ex-manzelky nedostanou nic (at maji deti ci ne).
Vsechny 4 deti plus soucasna manzelka dostanou 20% podilu kazda, nic vic, nic min. Tj. 60% zustane v jeho soucasne rodine, 40% se rozdeli mezi predchozi dcery.
Jak je to s firmou, jejiz je jedinym vlastnikem/jednatelem, nevim (kamionova doprava, v majetku firmy jsou jak vozy, tak cerpaci stanice).
Subjekt by nicmene rad zanechal vetsinu majetku zene a nezletilym dceram, a kazde z ne- ci ex-mazelskych dcer chce zanechat castku 1 milion Kc. Ma mimo jine vyhrady k jejich partnerum ci zivotnim volbam.
Domnivam se, ze pokud tato castka neodpovida minimalne nejmensimu zakonnemu dedickemu podilu v 1. skupine, ze to stejne nejde a dcery mohou chtit od soudu vice?
Zahrnuje se majetek firmy do toho dedictvi? Pripadne pokud by zalozila jeho zena novou firmu a on do ni vse prevedl, tak se z dedictvi uplne vyskrtne, nebo s ni bude nakladano jako SJM?
Diky za vyjadreni.
@umea
Je s podivem, že takto movitý člověk potřebuje rady od e mimina a ne od právníka. To žasnu. ![]()
@Kobliha51
tak ono se tu také neptá on, že?:-)
Jinak k dotazu- podle nového občana je to složité. Já bych to v případě, že bych věděla, že umírám, pořešila tak, že bych majetek i firmu rozdělila a převedla za života, aby po mně nezbylo nic. Ono závěť je věc hezká, ale pokud jde o skutečně veliké částky a dcery, které byly „ošizeny“ jí napadnou u soudu, může se to vléci roky a výsledek je nejistý.
@umea tak v první řadě dědí ty jeho děti, ty se nesmí opomenout. Pokud má subjekt sourozence, tak dostanou sourozenci nějaký podíl, pokud nedědí sourozenci, nastupují neteře a synovci… Každopádně bych se obrátila na právníka, protože subjekt bude muset sepsat závěť (i přesto, že by do ní zahrnul třeba jen poslední dvě dcery, zákon mluví jasně, každé dítě dostává stejný podíl).
@kaja00 píše:
@umea tak v první řadě dědí ty jeho děti, ty se nesmí opomenout. Pokud má subjekt sourozence, tak dostanou sourozenci nějaký podíl, pokud nedědí sourozenci, nastupují neteře a synovci… Každopádně bych se obrátila na právníka, protože subjekt bude muset sepsat závěť (i přesto, že by do ní zahrnul třeba jen poslední dvě dcery, zákon mluví jasně, každé dítě dostává stejný podíl).
Každé dítě nemusí dostat svůj podíl.
@umea Starší dcery musí dostat min. 1/4 svého zákonného podílu. Tudíš tady min. 1/4 z 20% majetku, to jest min. 5%. Pokud je jeho majetek přes 20mil. můžou napadnout jeho návrh.
S tou firmou si nejsem 100% jistá, ale počítám, že kdyby jí převedl tak starší dcery ostrouhají. Max. to můžou napadnout, aby pak manželka už víc nedostala a podíl se jim zvýší z 5% na 6%.
@DeTer píše:
@kaja00 sourozenci?!
To jsem taky chtěla doplnit. V tomto případě sourozenci nedostanou nic, protože je dost dědiců v první skupině.