Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje mamka dědictví řešila už pár let zpátky..ale je to vážně pálka..vím, že tenkrát platila nějak 50tis za odhad právníka atd..a pak ještě dědickou daň..Právě proto se vyplatí majetek převést ještě za života, protože to se pak neplatí vůbec nic!!
@ivulk Jj, že to bude pálka to je jasný. Její mamka napsala akorát půlku na jejího bratra, pže se ho bála, ale to tu psát nechci.
Spíš by mě zajímalo kolik si říkají jednotlivě ![]()
Dědici-pokud to jsou děti, tak jsou na tom stejně, pokud není nějaká závěť. U notáře se zjišťuje, co po matce zůstalo (dům, pozemek apod.), sami jim mohou dát kontakt na odhadce nebo si ho mohou najít sami. Jinak se tam dokládá náklady za pohřeb apod. A to, že má mamka dluhy je nezajímá, jedině, že by měla osob. bankrot, kde bylo řečeno, že nesmí dědictví odmítnout a musí peníze z dědictví použít na umoření dluhu.
@ivulk píše:
Moje mamka dědictví řešila už pár let zpátky..ale je to vážně pálka..vím, že tenkrát platila nějak 50tis za odhad právníka atd..a pak ještě dědickou daň..Právě proto se vyplatí majetek převést ještě za života, protože to se pak neplatí vůbec nic!!
vyplatí se majetek převést za života v případě, že má dotyčný z dětí na vyplacení ostatních ještě za života rodičů. Jinak se nikdy nedomluví a rozhádají se. Takhle to udělal od bráchy kolega, matka na něj přepsala byt ještě za života a on ostatní dva sourozence vyplatil hned po nabytí bytu.
@Anulka píše:
vyplatí se majetek převést za života v případě, že má dotyčný z dětí na vyplacení ostatních ještě za života rodičů. Jinak se nikdy nedomluví a rozhádají se. Takhle to udělal od bráchy kolega, matka na něj přepsala byt ještě za života a on ostatní dva sourozence vyplatil hned po nabytí bytu.
já tedy nevim, ale podle mě se to vyplatí vždycky, může to převést na obě děti a je to stejné jak při dědictví, musí se vypořádat tak jako tak akorát neplatí 10tisíce státu..nebo se můžou domluvit dalšíma 10 způsobama vyrovnání, nevím proč by se museli zrovna rozhádavat..to asi hodně svědčí o té rodině..
@ivulk bohužel v mnoha rodinách peníze, dědictví apod. udělalo navratné peklo, naštěstí to není osobní zkušenost, ale poznatky z okolí. Od sousedky rodiče měli 4 dcery a bez vědomí ostatních velký dům převedli na nejstarší, ostatní se to zcela náhodou dozvěděli, když se ptali, jestli je někdy vyplatí, tak se rodiče na ty tři osočili, proč a z čeho by je měla „Zdenička“ vyplácet, jestli se nestydí, po ní něco chtít a to není jediný příklad.
@Anulka píše:
@ivulk bohužel v mnoha rodinách peníze, dědictví apod. udělalo navratné peklo, naštěstí to není osobní zkušenost, ale poznatky z okolí. Od sousedky rodiče měli 4 dcery a bez vědomí ostatních velký dům převedli na nejstarší, ostatní se to zcela náhodou dozvěděli, když se ptali, jestli je někdy vyplatí, tak se rodiče na ty tři osočili, proč a z čeho by je měla „Zdenička“ vyplácet, jestli se nestydí, po ní něco chtít a to není jediný příklad.
Pokud se tak rodiče rozhodnou tak v čem je problém..? Jestli všechno převedou na nejstarší dceru tak k tomu mají asi nějaký důvod..a nevim proč by měla někoho vyplácet..!
Já to znám z vlastní zkušenosti..kdy na mě táta převedl majetek, právě kvůli neskutečné dani od nového roku( sestru živí, kopili auto, platí školu, kdežto já jsem od nich nic nedostala) a protože máma to tak nechtěla nechat převedla na sestru ten svůj..je to celkem nepoměr v můj neprospěch..ale nikdy by mě nenapadlo to nějak řešit, naopak, pokud by to bylo převedno pouze na mě tak to spravedlivě rozdělim i když bych teoreticky nemusela..podle mě je to o tom, jaký děti si ty rodiče vychovaj
když smrady tak se pak nemůžou divit!
Loni v únoru zemřela manželovi babička byt zdědil tchán (byl už tenkrát hodně nemocný a umíral) a zaplatil daň a řekl, že si to pak nějak uděláte. Prodat byt mohl až po dvou letech jinak by utržené peníze danil. Za 6m tchán zemřel a patilo se znova+jejich byt, chata, garáž, nějaké pozemky… manžel má bratra a právník jim poradil ať se všeho zřeknou ve prospěch tchýně, že se bude platit mín. Tak to udělali a čekají zas dva roky než to budou moct prodat. Daň zeplatili spolu s bratrem před 70tis každý. Teď hapruje tchýně, zní to blbě, ale bojím se, že budem platit už po třetí za stejnouz věc a prodat to snad budou moct až naše děti.
Holky já přepis neřeším, boužel moje babča se na to vykvákla páč se bála strýce, ale to je jiná kapitola a napsala mu jeho patro takže s mámou tušíme jak to celý dopadne, že máma dostane jen drtek. Mě jen zajímá kolik si jednotlivě říká notář, odhadce atak. Ted plácnu když odhadce odhadne dům tak si za to řekne třeba 3Otis, a notář asi kolik??Je to vpytli noo..
Mamka dědila dům, vyšlo to cca 30 tis vč odhadů a všeho. Záleží jak kde, jak kdo. Jinak mamčin majetek popř dluhy se neřeší, řeší se dědictví. a odhadce a pod nebude platit sama, pokud je dědiců víc, náklady se dělí..
@martina.se to jsem potřebovala vědět děkuju
Jinak jsme sev.čechy,tak snad to bude podobný…
Mamka taky. Ono záleží aji na ceně nemovitosti, u nás odhadka cca 1450000,–. Ale se všim všudy 30, kdybych to spočetla na drobné tak ještě o chlup míň.
My jsme teĎ v březnu dořešili dědictví po babičce. Aktuálně je situace taková, že na dům, resp. nemovitosti nepotřebujete nutně odhadce, pokud by šlo jen trochu se s bratrem domluvit, pak notář uzná i papír, kde vy dva se dohodnete, že dům má cenu řekněme milion. Druhá varianta je odhad realitky (opět - musí s tím ale souhlasit druhá strana). My jsme za odhad realitky platili 2 tisíce. A teprve poslední varianta, pokud nejsou schopní dědici se domluvit na ničem, je ten odhadce, kterého si můžou buď vybrat sami (opět dohodou) nebo jim nabídne notář. Odhadce si ale bere procenta z ceny majetku, takže milionový dům může přijít klidně na 10 tisíc. Ale na to jsou ceníky, takže přesně ty částky nevím. Notář především upřednostňuje dohodu dědiců (v rámci zákona), takže u nás to bylo tak, že jsme se domluvili, že jeden zajistí odhad nemovitosti přes realitku a druhý to akceptuje. Pokud by s konečným odhadem nesouhlasil, může si najít svého odhadce a odhady pak porovnat a udělat shodu třeba mezi nimi. Notář samotný pak bere procenta z děděného majetku. Odečítají se náklady na pohřeb, pohledávky za elektřinu, plyn, dluhy zemřelého apod. V našem případě byl odhad majetku v dědictví cca 1, 25 milionu a platilo se z toho tuším asi 10 tisíc notáři, přičemž jsme si tu sumu rozdělili 3 dědicové. Takže v závěru to nebyla až taková pálka.
@martina.se Tak 3Otis se vším všudy, není tak strašny. Ještě kdyby to braly napůl. no ale ten dům má prý podle laiků hodnotu tak necelých tří mil.tak to bude asi víc, a je to na dost lukrativním místě ![]()
Ahoj holky,
Ale to tu nechci řešit. On totiž ví, že je na to finačnmě špatně narozdíl od něho a tak jí vyhrožuje, že jí stáhne z peněz, dědictví atd..úpořád machruje jak je notář, odhodce domu atd.-strašně drahý.

Prosím o radu za mojí mamku je už zoufalá..Ale k věci, ted řeší dědictví se svým bratrem po svojí mamce, ten jí se vším dělá samý problémy páč je strašnej k…
Tak by mě zajímalo kolik si tak říká notář, odhadce domu, a nějaký ten právník.
Děkuji moc za odpovědi
Edit. bude mít pro notáře nebo odhodce nějaký vliv, že má máma dluhy, ne moc, ale něco jo?