Dědictví a dluhy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3
26.2.14 16:06

Tom-Jerry žádný majetek tam není, jsou tam jenom dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33022
26.2.14 17:09

@malenda39 mela jsem to stejne, nechala jsem udelat likvidaci dedictvi, to znamena, ze vsechno co je treba v byte, kazda stara skrin se proda, a z toho budou castecne hrazeny ty dluhy.Ale to vsechno zarizuje notra ve spolupraci ze soudem.Tebe pouze informuji pisemne.Ma to jen tu nevyhodu, ze si opravdu z toho bytu nemuzes nic vzit, treba jako na pamatku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
27.2.14 10:15

zhoršující se situace

Vzhledem ke zhoršující se situaci v zadlužení a exekucích obyvatelstva, včetně masivního rozšíření lichvy se začínají bohužel objevovat nenápadné snahy přesunout zmíněné závazky na dědice. Zatím to ještě úplně nejde, ale změny zákonů dávají tušit, kam by se jim to líbilo směrovat. Přitom vzhledem k nedokonalému zákonu o lichvě tak odmítají soudy označit i půjčky s úrokem přes 163 procent. Výši úroku zkrátka zákon vůbec nezmiňuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33022
27.2.14 10:21
@Heinich píše:
Vzhledem ke zhoršující se situaci v zadlužení a exekucích obyvatelstva, včetně masivního rozšíření lichvy se začínají bohužel objevovat nenápadné snahy přesunout zmíněné závazky na dědice. Zatím to ještě úplně nejde, ale změny zákonů dávají tušit, kam by se jim to líbilo směrovat. Přitom vzhledem k nedokonalému zákonu o lichvě tak odmítají soudy označit i půjčky s úrokem přes 163 procent. Výši úroku zkrátka zákon vůbec nezmiňuje…

nechapu, jak to souvisi z dotazem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
27.2.14 10:40
@Tom-Jerry píše:
nechapu, jak to souvisi z dotazem :nevim:

No tak jinak. Zatím se dluhy nedědí (tedy dědí, ale jen do výše zděděného majetku, nebo můžete odmítnout dědictví - naštěstí) Ale existuje tu snaha určitých finančních skupin o změnu zákonů, aby se v budoucnu dědily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33022
27.2.14 10:45

@Heinich nemusis me poucovat, jak je to ted z dedictvim, ja tim prave prochazim, takze vim jak co je a neni, a jak pises, zatim je to ve stadiu snahy, takze nema cenu se tim zabyvat, az by to platilo tak to by byla jina…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
28.2.14 10:53

@Bin Dědictví se dá odmítnou, ale musíš celé. Také má právo na to, aby jí zdělili hodnotu majetku a dluhů, aby si rozmyslela, co je pro ni lepší. Pokud by na mamku něco chtěla babička přepsat za živa (nemovitost), tak bych to brala jen v případě, že by na tom nebyla exekuce nebo by se tím neručilo. Pak to bude splácet mamka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
28.2.14 11:15
@Heinich píše:

Pak bych se bránila u soudu!!! Bylo by to proti základním lidským právům…Někdo udělá dluhy a ty je budeš splácet a jen pro to, že máte společnou krev?
A co, že je to rodina? Můžu za to, že si nadělají druhy a neuvědomí si, zda mají na splácení? Jsou to snad dospělí a svéprávní lidi, takže ať si každý platí za své. :cert: :cert: :cert: Za chvíli to bude soused nebo obyvatel stejného města :poblion: :poblion: :poblion: A pokud nějaká bankovní nebo nebankovní instituce dá někomu, kdo nemá na splácení půjčku, tak ať si za to nese zodpovědnost sama, když jim to dala. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12863
28.2.14 11:23
@Heinich píše:
No tak jinak. Zatím se dluhy nedědí (tedy dědí, ale jen do výše zděděného majetku, nebo můžete odmítnout dědictví - naštěstí) Ale existuje tu snaha určitých finančních skupin o změnu zákonů, aby se v budoucnu dědily.

Dluhy se dědí bez ohledu na výši dědictví (NOZ), ale odmítnout samozřejmě jde a půjde vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
28.2.14 12:53
@rachele píše:
Pak bych se bránila u soudu!!! Bylo by to proti základním lidským právům…Někdo udělá dluhy a ty je budeš splácet a jen pro to, že máte společnou krev?
A co, že je to rodina? Můžu za to, že si nadělají druhy a neuvědomí si, zda mají na splácení? Jsou to snad dospělí a svéprávní lidi, takže ať si každý platí za své. :cert: :cert: :cert: Za chvíli to bude soused nebo obyvatel stejného města :poblion: :poblion: :poblion: A pokud nějaká bankovní nebo nebankovní instituce dá někomu, kdo nemá na splácení půjčku, tak ať si za to nese zodpovědnost sama, když jim to dala. :cert:

Máě samozřejmě pravdu, ale oni jsou slušně řečeno velmi „vyčůraní“… Zatím vymysleli fígle, že člověk třeba ručí nemovitostí a oni „zajistí“ aby člověk nesplnil smlouvu i když platí atd atd. Některé takovéto „půjčky“ jsou v podstatě už rovnou cílené na získání - ukradení nemovistosti. A podobných fíglů a případů jsou spousty. Takže snaha o převedení dluhů na příbuzné je jen jeden z mnoha kroků těchto „podnikatelů“..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
28.2.14 13:00

@Heinich To ano, ale kdo si od takových „podnikatelů“ vezme půjčku? Když už bych potřebovala peníze, tak od banky a nějaké známé.
Ale zase je fakt, že občas se člověk dostane do tíživé situace, normální banka peníze nepůjčí (nemá jistotu, že by to mohl dotyčný splácet) a oni se uchýlí k těmhle rádoby půjčkám. Ale pak zase - Když jim půjčí, ať si to dostanou zase jen z nich. Berou úroky za to, že jim půjčili a tihle podnikatelé mají zrovna mega úroky za vyšší riziko. A být stát k něčemu, tak bych tyhle lichváře hnala a napařovala bych jim mega pokuty, za tyhle půjčky nepůjčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
28.2.14 13:09

@Heinich Třeba moje matka…ta si bere půjčky na vše (dovolenou, dárky atd)… do toho nepracuje, pije a kouří… je to moje matka, ale jen na papíře ( hodně mi ublížila a už se delší dobu nevídáme). A já bych pak za ni měla platit její dluhy, které si způsobila sama svoji nerozvážností a tím, že chtěla všechno a neměla na to? Fakt ne :cert:

Pak jsou lidé, co za to fakt nemůžou, těch je mi líto, ale není fér, aby to odnášeli i jejich příbuzní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3968
28.2.14 13:16

ano

Ano existují nezodpovědní lidé jako vaše matka. Existují i lidé, kterých nouze je zneužita tím nejhorším způsobem, lidé, kteří by třeba nějak platili, ale není jim to už účelově umožněno, aby někdo získal nemovitost. Pokud byste se tím hlouběji zabývala, zjistila byste, že úloha státu je v tomto nápadně slabá, až žádná. Jinými slovy, spíše nahrává lichvářům a soukromým exekutorům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
28.2.14 20:52

@Heinich Já se tím jen zabývala z mého pohledu. Bála jsme se, že když nebude muset splácet moje matka, tak to budou chtít vymáhat po mě. A protože spolu nejsme vůbec v kontaktu, není ji pomoci (nechce) a žije život pro mne naprosto nepochopitelný ( rozhazuje peníze za kraviny, bere si na to půjčky, pije, kouří, nepracuje), tak bych nerada nesla za její životní styl odpovědnost. Právníci mi řekli, že pokud s ní nemám společné bydlení a trvalé bydliště, tak se nemám čeho bát. Ale stejně mám strach, že ti naši čeští politici něco vymyslí a já nakonec budu muset platit cizí (rodinné dluhy).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.9.15 15:10

Prosím o zachování anonymity. Zemřel nám někdo blízký. Měli s manželkou dluhy - některé vznikly s jejím souhlasem některé ne, ale kupovali se z nich věci do bytu apod… Všichni kolem, včetně dvou advokátů, u kterých jsme byli na konzultaci nás strašili, že půlka dluhů spadne jako sjm na pozůstalou manželku a ona je bude muset platit bez ohledu na to, že dědictví odmítne. Ale dočetla jsem se, že by na ní automaticky mělo spadnout nějaké vybavení domácnosti a to si může ponechat i když dědictví odmítne. A, že ty dluhy, které spolu měly, ty se dávají do dědictví všechny - vůbec se nijak nedělí na půl a to dědictví se může v pohodě odmítnout /samozřejmě i s těma jinýma věcma, které tam patři/. Nevíte o tom někdo něco víc?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová