Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj,
mám dotaz ohledně dědictví - je tu nějaký odborník nebo někdo, kdo zná aktuální situaci?
nastíním problém - moje maminka byla týrané dítě, vždy opomíjené, náš táta jí v podstatě vysvobodil, aby nemusela doma všem dělat služku a odevzdávat prachy rodičům…i přesto se stávalo a stává, že její rodiče i bratři jí využívají a zenužívají a mamka naivně, že by to třeba mohla být láska jim snáší modré z nebe. ale táta i já se sestrou víme, jaká situace je. ![]()
bohužel se situace teď zhoršuje…děda je na tom zle…asi tu dlouho nebude a babička na tom taky není nejlíp a babička mamce říká, jak na ní napíše všechno…že nechce aby vše podědili bráchové, že ona si to zaslouží, když jí nikdy nic nedali…haha…jasně, kdo jinej by si zasloužil podědit všechny ty dluhy, že??
prostě není co zdědit…jen dluhy…možná byt…ale kdo o to stojí…navíc jeden z jejích bratrů je takovej ten machr, co má 4 děti z prvního manželství na který neplatí, 4 děti teď…všude dluhy, všechno za něj žehlila babička, nabrala si plno půjček, aby za něj dluhy zamázla a snad on teď na dědovo občanku ještě nějaký další dluhy nadělal
![]()
a já se ptám…existuje pořád ta možnost prostě dědictví nepřijmout a když se vzdá i třeba bytu, tak se vzdá i dluhů? od někoho jsem slyšela, že snad je nějaká novela, která říká, že snad nějakých 40% stejně se musí mezi dědice rozdělit…a víme, jak by to dopadlo…nikdo z bratrů by nic nezaplatil a černej petr by zůstal mamce
lze to nějak dopředu ošetřit?
díky moc za rady!
Ahoj,
pokud vím, tak se dědí jak majetek, tak dluhy. Když se vzdáš jednoho, musíš se vzdát i druhého.
Jediné, jak to jde dopředu ošetřit je, že na tvojí maminku ještě za života prarodiče přepíší byt. Tím pádem se pak v případě dědictví může zříct dluhů a byt už bude její a nemusíte nic řešit. Tedy, pokud není i byt zadlužený.
A u notáře se dozvíte pak movitý i nemovitý majetek a výši dluhů a podle toho se dá rozhodnout.
Bin píše:
ahoj,mám dotaz ohledně dědictví - je tu nějaký odborník nebo někdo, kdo zná aktuální situaci?
nastíním problém - moje maminka byla týrané dítě, vždy opomíjené, náš táta jí v podstatě vysvobodil, aby nemusela doma všem dělat služku a odevzdávat prachy rodičům…i přesto se stávalo a stává, že její rodiče i bratři jí využívají a zenužívají a mamka naivně, že by to třeba mohla být láska jim snáší modré z nebe. ale táta i já se sestrou víme, jaká situace je.
bohužel se situace teď zhoršuje…děda je na tom zle…asi tu dlouho nebude a babička na tom taky není nejlíp a babička mamce říká, jak na ní napíše všechno…že nechce aby vše podědili bráchové, že ona si to zaslouží, když jí nikdy nic nedali…haha…jasně, kdo jinej by si zasloužil podědit všechny ty dluhy, že??
![]()
![]()
prostě není co zdědit…jen dluhy…možná byt…ale kdo o to stojí…navíc jeden z jejích bratrů je takovej ten machr, co má 4 děti z prvního manželství na který neplatí, 4 děti teď…všude dluhy, všechno za něj žehlila babička, nabrala si plno půjček, aby za něj dluhy zamázla a snad on teď na dědovo občanku ještě nějaký další dluhy nadělal
![]()
![]()
a já se ptám…existuje pořád ta možnost prostě dědictví nepřijmout a když se vzdá i třeba bytu, tak se vzdá i dluhů? od někoho jsem slyšela, že snad je nějaká novela, která říká, že snad nějakých 40% stejně se musí mezi dědice rozdělit…a víme, jak by to dopadlo…nikdo z bratrů by nic nezaplatil a černej petr by zůstal mamce
díky moc za rady!![]()
lze to nějak dopředu ošetřit?
Ano, stále ta možnost je.
Vzdát se dědictví, tím i nároku na byt, ale zase i dluhů.
Ahoj Bin. Dědictví můžeš přijmout, pak přijímáš aktiva i pasiva, což jsou peníze, případně dluhy, ale můžeš se ho také vzdát. Takže dluhy na tebe nespadnou, ale ani byt či případné peníze. Otázka může být, jestli ty dluhy jsou skutečně větší než případný poděděný majetek.
Dědictví se můžeš vzdát myslím dokonce ještě za života toho, po kom bys eventuelně dědila.
Upřesnil by vše právník nebo i notář.
Pokud jí odkáže dědictvíi dluhy, jsou dvě možnosti. Buď se dluhy pokryjí dědictvím a neostane nic, případně ten „převis“, kdyby něco zbylo navíc, nebo se dědictví zřekne a nedostane vůbec nic. Nikde není povinnost dědictví přijmout
Ale to řekne případně notář při řešení dědictví, zda hodnota dluhů převyšuje hodnotu majetku. Nevzdávala bych se dědictví, dokud nebudu mít přesně papír s tím, kolik je hodnota majetku a kolik jsou dluhy a tedy jestli se mi vyplatí to přijmout nebo ne ![]()
dělala jsem v úvěrovce, tak vím, že když se člověk vzdá dědictví, tak se vzdá všeho…i majetku i dluhů…ale právě nějaká ta novela mě straší…že to úpně nejde…asi nějaká ochrana věřitelů…či co?
tak se fakt bojim…o žádnej byt nikdo nestojí…nestojíme od nich fakt o nic!! ![]()
Dluhy se dědí pouze do výše nabytého dědictví!
Dědictví lze samozřejmě i odmítnout.
Bin píše:
dělala jsem v úvěrovce, tak vím, že když se člověk vzdá dědictví, tak se vzdá všeho…i majetku i dluhů…ale právě nějaká ta novela mě straší…že to úpně nejde…asi nějaká ochrana věřitelů…či co?tak se fakt bojim…o žádnej byt nikdo nestojí…nestojíme od nich fakt o nic!!
V případné novele obč. zákoníku se budou dědit veškeré dluhy, ale dědictví odmítnout půjde i nadále.
mag píše:Bin píše:V případné novele obč. zákoníku se budou dědit veškeré dluhy, ale dědictví odmítnout půjde i nadále.
dělala jsem v úvěrovce, tak vím, že když se člověk vzdá dědictví, tak se vzdá všeho…i majetku i dluhů…ale právě nějaká ta novela mě straší…že to úpně nejde…asi nějaká ochrana věřitelů…či co?tak se fakt bojim…o žádnej byt nikdo nestojí…nestojíme od nich fakt o nic!!
ufff, tak díky! jsem klidnější!
snad povedená rodinka něco na maminu nevymyslí ![]()
Pokud se chcete s mamkou vyhnout dluhum z dedictvi, zjistete si, jak si stoji onen byt, zda je ci neni zadluzeny a domluvte se s babickou, at ho na mamku prepise jeste za sveho zivota, tim padem tento byt nepujde do dedictvi. Pokud by babicka mela strach o strechu nad hlavou, da se to osetrit vecnym bremenem, jak na ni tak na dedu.
Mame to tak taky na jedne nemovitosti. Je prepsana na tatu, ale babicka je tam jako vecne bremeno.
Prosím o radu, nevite nekdo jak je to s vydedením vnoučat. maminka vydedila vnučku od bratra, po smtri bratra se sni nestykla je to vuc jak 10let, maminka ji nevolala nenavštevovala, jen asi před 2 lety ji vnučka psala a osklive napadala, nyni maminka umřela a vnučku vyvedila a ona s vydedenim nesouhlasi, že to neni pravda-duvody ktere uvedla v zaveti proč ji vydeduje že se nestykali a vnučka neprojevovala za celich 10let snnahu se sni setkat a za napadani. a chce podil na dedictvi, mam starch když to pujde k soudu že to vyhraje ma miliony a nekoho podplati a vyhraje to. už takove skušenosti sni mame po bratrova umrti co byl zavražden take vše vyhrali neopravnene. nevite prosim jak dal jestli jit k soudu na občansko pravni veci, nebo jaky je podil jeji časti z dedictvi, řika se že je to jedna osmina, ale kolik to je přesne třeba ze sto tisic.moc prosim o radu
Dobrý den, měm docela strach, moje matka má obrovské dluhy, v případě že by nedejbože zemřela tak jdou dluhy na děti ne?.. sice vím že se dědictví mužu zříci ale jsem nejmladší jsem z 5ti sourozenců co když se všichni vzdají dědictví a na mě jako na nejmladšího to dopadne? samozdřejmě bych nechtěl aby to spadlo na kohokoliv ze sourozenců! ![]()
@malenda39 píše:
Dobrý den, měm docela strach, moje matka má obrovské dluhy, v případě že by nedejbože zemřela tak jdou dluhy na děti ne?.. sice vím že se dědictví mužu zříci ale jsem nejmladší jsem z 5ti sourozenců co když se všichni vzdají dědictví a na mě jako na nejmladšího to dopadne? samozdřejmě bych nechtěl aby to spadlo na kohokoliv ze sourozenců!
pokud se vzdaji vsechny deti, oslovuji se dalsi v rodine, sourozenci atd.
@malenda39 píše:
Dobrý den, měm docela strach, moje matka má obrovské dluhy, v případě že by nedejbože zemřela tak jdou dluhy na děti ne?.. sice vím že se dědictví mužu zříci ale jsem nejmladší jsem z 5ti sourozenců co když se všichni vzdají dědictví a na mě jako na nejmladšího to dopadne? samozdřejmě bych nechtěl aby to spadlo na kohokoliv ze sourozenců! ![]()
pokud se vzdaji vsechny deti, oslovuji se dalsi v rodine, sourozenci atd.
Takže není žádná možnost zániku dluhů?.. prostě to někdo zaplatit musí jo? ikdyž za to vubec nemuže?
@malenda39 pokud odmitnou vsichni osloveni, tak to spadne na stat, pak je jeste druha moznost, ze by se deti domluvili a chteli likvidaci dedictvi, je tam nejaky majetek nebo jen dluhy?