Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bartsch
tak babička o byt přišla - darovací smlouva existuje
byla podepsaná 13.10.2011 kde celý byt darují vnukovi s věcným břemenem ![]()
Neplatil nic, a taky je mi jako divný, že ho hned nenechala napsat na syna (jako jejich dcera která já zák. zástupce)
@petula.bir píše:
@bartsch
tak babička o byt přišla - darovací smlouva existujebyla podepsaná 13.10.2011 kde celý byt darují vnukovi s věcným břemenem
Neplatil nic, a taky je mi jako divný, že ho hned nenechala napsat na syna (jako jejich dcera která já zák. zástupce)
Aha
Ale vlastníkem se vnuk stane až po zapsání do katastru, ne? Tedy přesněji po schválení a povolení vkladu do katastru ![]()
@bartsch
tak to netuším
ale myslím, že bude stačit ta darovací smlouva jako na katastru
a tam to hned napíšou na něj.
Napadlo mě, že babička je teď jediným vlastníkem tak, aby to třeba napsala na mamku ale zase když by se babičce něco stalo tak teta bude mít darovací smlouvu kde bude dřívější datum - fakt to chce právníka ![]()
Tak jsem našla tohle:
Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.
tak si myslím, že je to v pohodě
s tím by babička uspěla ![]()
@petula.bir píše:
Tak jsem našla tohle:
Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.![]()
![]()
s tím by babička uspěla
Ale v tom případě by to neměla odkládat a řešit pomocí právníka. Jinak dokud katastr neschválí vklad, vlastníkem je původní majitel. Možná by šlo pomocí právnika zkusit odstoupit od smlouvy, pokud se jedná o porušování dobrých mravů, zvlášť když ještě nebyl proveden vklad na katastr. Ale toto musí udělat tvoje babička ![]()
@bartsch píše:
Tak ono asi zatím není jasné, jestli darovací smlouva existuje, ne? Jasno by v tom měla udělat babička. Ale je zvláštní, že někdo dostane byt a nepřepíše ho na sebe, platil darovací daň?
Možná jsem to přehlédla, ale nebyla to daň z příjmů za prodané pozemky? To je úplně jiná daň. A myslím, že js současnosti se darovací daň za dar mezi příbuznými ani neplatí. Nejsem si jistá.
@petula.bir píše:
Tak jsem našla tohle:
Dárce se může domáhat vrácení daru, jestliže se obdarovaný chová k němu nebo členům jeho rodiny tak, že tím hrubě porušuje dobré mravy.![]()
![]()
s tím by babička uspěla
To není tak jednoduché. Musí se to podle mě rušit soudně a špatné chování doložit. Buď svědecky, nebo zápisy od policie, sociálky atp.
@Kobliha51
Daň z daru se neplatí. A daň z prodeje toho pozemku už je zaplacená - platila jsem to v pátek.
No a svědky na to chování má… jsem to já, můj ex, moje máma
ale i babičky sousedka a už i mamky kamarádka říkala jak hnusně a sprostě se k babičce chová jak ona tak i vnuk ![]()
@petula.bir No ono je jedna věc sprostě se chovat a chovat se tak, aby to byl důvod k vrácení daru. Ono i kdyby jí každý den sprostě nadávala nebo tak něco, tak to ještě není důvod k tomu vrácení. Za chování v rozporu s dobrými mravy se posuzuje (je to nepsané pravidlo, záleží to vždycky na soudci) „stejné“ chování jako když chceš někoho vydědit. S tím moc nepočítej
Bohužel, jednou to na ně napsali, už se to bude těžko vracet. Spíš vyhledej právníka kvůli těm pozemkům, protože tam je to asi opravdu levárna od toho kupujícího, ale zase jak to prokázat, že?
@RadkaCh
ahojky no myslím, že s tím vyděděním bohužel větší problém nebude
za pár měsíců půjde sedět za neplacení alimentů. Dětem je už víc jak 18.let (jedný je 20) a od doby co se rozvedla a soud hned na prvním stání dal děti do péče otci. Rozvedla se když nejstarší bylo okolo 10.let! pak má další 2.děti v Klokánku atd… je toho fakt dost.
V pondělí jdu sjednat schůzku s právníkem a uvidíme co nám řekne a hlavně zavolám do toho družstva a zeptám se jich na pár věcí ![]()
@petula.bir Tak to by jako důvod mohlo obstát, respektive možná i mělo, ale jak říkám, strašně to záleží na soudci. Tohle je záležitost výhradně jeho subjektivního dojmu. Nikde není nic sepsáno. Bohužel. Už by se to mohlo nějak zkonkretizovat.