Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky v rodině je s tím teď docela problém tak bych byla ráda za každou radu.
Děda s babičkou mají byt (3+1) který ještě za života věnoval jedné z dcer a jejímu synovi s tím, že na byt mají právo dožití. Děda nám umřel 1.1.2012 s tím, že dědické řízení proběhlo někdy v březnu 2012 z toho vyšlo, že byt je tedy vnuka s tím, že babička má též ještě to dožití. Pak, že děda měl 2. parcely o rozloze 13.akrů (je to něco jako pole nebo co) za 100.000,– + podíl v družstvu za 55.000,– a mají mu vrátit přeplatek z VZP - něco okolo 2.000,–
Babička řekla, že se prodá ten podíl v družstvu a dojelo se tam s tím, že to tedy prodají za 54.000,– propdalo se to někdy v červenci, srpnu. Peníze z podílu mělo přijít do 30.dnů jak bylo ve smlouvě, po 2.měsících po splatnosti ještě peníze nikdo neměl s tím, že nemají čas. Peníze babička (a 3.dcery) dostala až 27.12.2012 a v březnu mi mamka celá ubrečená volala, že jí přišel dopis z FÚ, že má zaplatit daň z prodeje a, že neví co to je
![]()
Chtěla jsem po babičce všechny podklady co má a najednou jsem se ve smlouvě o prodeji podílů dozvěděla, že neprodala jen podíl ale i ty 2.parcely za 54.000!!!
Koukla jsem na LV a už to tam má ve vlastnictvíá soukromá osoba (někdo z toho družstva) a daň se musí zaplatit z té větší částky, že ano
tak by mě teď tedy zajímalo zda by se s tím ještě dalo něco dělat - daň už je zaplacená a je to ok ![]()
Babička teď jen brečí, je na nerva… napadlo mě podat tr. oznámení ale prostě už je fakt pozdě ![]()
Díky moc za rady - chtěla bych babičce moc pomoct a hlavně chci, aby babička dostala peníze které jí náleží.
Ještě jsem si vzpomněla
Viděla jsem od notáře ty papíry a soupis majetku. S tím, že byt děda s babičkou tedy věnovaly vnukovi s dožitím. Nikde to není napsaný jen u toho notáře to babička řekla, že to tak děda chtěl a ona si to taky tak přeje. Notář to tam zapsal ale ještě teď je v LV jen babička a babička už to chce tak nechat - nechce jim ten byt přenechat. Dcera se k ní chová opravdu hnusně, nadává jí, využívá jí noprostě hnus
jen se bojím, že když bude chtít napsat byt na někoho jiného (třeba mou matku) tak bude problém a ona se bude bránit. O tom, že má exekuci se dozvěděla až ode mne a to jsem jí řekla, z těch papírů protože to tam bylo napsáno. Myslíte, že i s tímto by se dalo něco dělat?
Moooc děkuji a omlouvám se za dloooooouhý dotaz ale ať je vše jasné hned na začátku ![]()
moc děkuju
![]()
@petula.bir píše:
Ahoj holky v rodině je s tím teď docela problém tak bych byla ráda za každou radu.Děda s babičkou mají byt (3+1) který ještě za života věnoval jedné z dcer a jejímu synovi s tím, že na byt mají právo dožití. Děda nám umřel 1.1.2012 s tím, že dědické řízení proběhlo někdy v březnu 2012 z toho vyšlo, že byt je tedy vnuka s tím, že babička má též ještě to dožití. Pak, že děda měl 2. parcely o rozloze 13.akrů (je to něco jako pole nebo co) za 100.000,– + podíl v družstvu za 55.000,– a mají mu vrátit přeplatek z VZP - něco okolo 2.000,–
Ještě jsem si vzpomněla
Babička řekla, že se prodá ten podíl v družstvu a dojelo se tam s tím, že to tedy prodají za 54.000,– propdalo se to někdy v červenci, srpnu. Peníze z podílu mělo přijít do 30.dnů jak bylo ve smlouvě, po 2.měsících po splatnosti ještě peníze nikdo neměl s tím, že nemají čas. Peníze babička (a 3.dcery) dostala až 27.12.2012 a v březnu mi mamka celá ubrečená volala, že jí přišel dopis z FÚ, že má zaplatit daň z prodeje a, že neví co to je![]()
![]()
Chtěla jsem po babičce všechny podklady co má a najednou jsem se ve smlouvě o prodeji podílů dozvěděla, že neprodala jen podíl ale i ty 2.parcely za 54.000!!!![]()
![]()
![]()
![]()
Koukla jsem na LV a už to tam má ve vlastnictvíá soukromá osoba (někdo z toho družstva) a daň se musí zaplatit z té větší částky, že ano
tak by mě teď tedy zajímalo zda by se s tím ještě dalo něco dělat - daň už je zaplacená a je to ok
Babička teď jen brečí, je na nerva… napadlo mě podat tr. oznámení ale prostě už je fakt pozdě
Díky moc za rady - chtěla bych babičce moc pomoct a hlavně chci, aby babička dostala peníze které jí náleží.![]()
![]()
Viděla jsem od notáře ty papíry a soupis majetku. S tím, že byt děda s babičkou tedy věnovaly vnukovi s dožitím. Nikde to není napsaný jen u toho notáře to babička řekla, že to tak děda chtěl a ona si to taky tak přeje. Notář to tam zapsal ale ještě teď je v LV jen babička a babička už to chce tak nechat - nechce jim ten byt přenechat. Dcera se k ní chová opravdu hnusně, nadává jí, využívá jí noprostě hnus
![]()
![]()
jen se bojím, že když bude chtít napsat byt na někoho jiného (třeba mou matku) tak bude problém a ona se bude bránit. O tom, že má exekuci se dozvěděla až ode mne a to jsem jí řekla, z těch papírů protože to tam bylo napsáno. Myslíte, že i s tímto by se dalo něco dělat?
Moooc děkuji a omlouvám se za dloooooouhý dotaz ale ať je vše jasné hned na začátku
moc děkuju![]()
No myslím, že tohle chce právníka ![]()
@andelka111
Díky, taky si myslím
ale fakt by mě z toho vzal
nikdo nic neřekne a teď když je průšvih to vyběhávám já ![]()
Nejde mi o to - ráda to udělám ale jako se 2.dětma a 1.z toho je v kočárku jako mazec
![]()
To jedině přes právníka, chtělo by to podle mě prověřit smlouvy…to žádná z nás tady asi nevypátrá, každopádně hodně štěstí, ať to dobře dopadne ![]()
@Kačka92
Už jsem z toho taky na nerva ![]()
No a z FÚ mi pani taky řekla, že se to prodalo brutálně pod cenou
a, že neví zda s tím půjde ještě něco udělat.
Bohužel ve smlouvě to je nooo, že prodávají obě parcely+podíl v družstvu za 54.000,– i když dohadce udělal cenu (teda odhadce pro FÚ tam byla cena 106.000 + 55.000)
Jsem říkala, že do toho družstva zavolám a jako nabídnu jim, ať to buď dopatí a nebo s tím půjdu na PČR a dám to i do televize - to jejich jednání a chování.
@petula.bir No je to celý nějaký zvláštní, prostě nějakej grázl oblbnul starou paní, to je v týhle republice normální
Spíš je divný, že neposlal ty peníze…s tím půjde něco dělat
S tím, že to prodala babička pod cenou, nic neuděláš.
Ve smlouvě je napsané, co a za kolik se prodává
To že nemáte ty peníze, už špatné je a dělat by se s tím něco mělo. Tato situace chce právníka. I ten problém s bytem. Nepochopila jsem, kdy a jak babička řekla notářovi, že byt je vnuka
Ten byt je v OV? Pokud není na nikoho jiného teď převedený a vlastní ho babička, tak pokud chce, aby po její smrti ho měl vnuk, měla by to mít uvedené ve své závěti.
Peníze už mají. Smlouva se podepisovala v červenci a peníze družstvo poslalo 27.12.2012
@bartsch
Byt byl babičky a dědy v SJM tedy v OV.
Babička a ani děda nebyl nikde u notáře a ani to, že byt chcou dát vnukovi. Babička u notáře (jednalo se už o dědické řízení) řekla, že děda to tak chtěl a ona to tak chce taky, aby byt dostal vnuk. Tím pádem notář napsal do usnesení, že byt je tedy vnukovo a nespadá do dědického řízení.
Já jsem právě myslela, že stačí jen, aby teda babička došla k nějakýmu notáři a řekla, že byt daruje nebo prává třeba dceři za 1.kč nebo prostě víš jak… ale tam je na prd, že už v tom usnesení je to tak jak to je :-/
Ale pokud je ten byt pořád babičky ( je uvedená v katastru), tak je opravdu její a pokud nesepíše závěť, kde byt odkáže vnukovi nebo mu to za svého života nedaruje, nic se nemění.
Byt zdědila babička dle platných zákonů a proto je stále jeho vlastníkem. Kdyby měl děda závěť, kde byt odkazuje vnukovi, situace by byla jiná. Nicméně i tak by mohl odkázat jen svůj podíl, spolupodílník byla babička.
@bartsch
Tak ještě, že tak… alespoň o starost méně ![]()
Právě jsem se bála toho, že jak to řekla před notářem a on to napsal do toho usnesení, že tedy je už byt vnuka. Já si myslím, že tedy je jen stačí dojít na katastr a byt na něj přepsat, že bude stačit to usnesní.
V katastru je jen ona a žádná omezení
@bartsch píše:
Ale pokud je ten byt pořád babičky ( je uvedená v katastru), tak je opravdu její a pokud nesepíše závěť, kde byt odkáže vnukovi nebo mu to za svého života nedaruje, nic se nemění.
Myslím, že doposud závěť nemá přednost před zákonem. Teď vyjde nový Občanský zákoník a tam už to bude trochu jinak. Podle zákona musí dědit děti pozůstalého a ti se mohou dědictví vzdát ve prospěch vnuka, asi. Pokud ho daruje vnukovi za svého života, tak je vnukův. Babička smlouvu o prodeji pozemků podepsala, souhlasila s ní, nepřečetla si to a teď to má. Co je psáno, to je dáno. Ošidili ji prostě.
@Kobliha51
no asi tak ![]()
ale vyčítala bych si to kdybych jí nepomohla a nechala jí v tom „samotnou“ ![]()
Ano, děti by dědily. Ale mám dojem, že dědit by mohl dle závěti i vnuk, pokud budou děti dědit něco jiného
Tady byt patří babičce, pokud neexistuje darovací smlouva nebo její závěť, vnukovi byt nepatří a patřit nebude ![]()
@petula.bir píše:
@Kačka92
Už jsem z toho taky na nerva
No a z FÚ mi pani taky řekla, že se to prodalo brutálně pod cenoua, že neví zda s tím půjde ještě něco udělat.
Bohužel ve smlouvě to je nooo, že prodávají obě parcely+podíl v družstvu za 54.000,– i když dohadce udělal cenu (teda odhadce pro FÚ tam byla cena 106.000 + 55.000)
Jsem říkala, že do toho družstva zavolám a jako nabídnu jim, ať to buď dopatí a nebo s tím půjdu na PČR a dám to i do televize - to jejich jednání a chování.
No možná by šlo ještě sehnat nějákého známého doktora, který by třeba prohlásil, že babička v dopě podpisu, nebyla v pořádku a tak nevěděla co podepisuje. Teda jestli nemáš zrovna mladou babičku. Zkus se zeptat fakt nějákého právnika, zvlášt když je ta kupní cena hodně pod cenou odhadní.