Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, nevíte prosím někdo kolik se platí odměna notáři za vyřízení dědictví? Jedná se o byt v hodnotě cca 2 mil., dědí ho manželka a dcera. Bylo nám řečeno, že se bude platit částka okolo 20 tis. Zdá se mi to hodně. Nemáte s tím někdo zkušenost? Díky!
tak jestli to dobre chapu, tak pribuzni v I. rade jsou osvobozeniod dane ![]()
zrušení bank. účtu, sepsání jednoho obrazu vyšlo moji mamku na cca 7tis. Čím vyšší majetek, tak počítej, že notář si nahrabe.
Ahoj, mám poměrně čerstvou zkušenost a je to tak. Odměna notáři se počítá z hodnoty dědictví a je to kolem 10% (přesné číslo neznám).
lucie.t: dědickou daň platit nebudou, ale odměnu notáři ano.
Ahoj,tak je to tak jak píše ZULAJDA.
Já platila z dědictví po otci 14 tisíc.
zulajda píše:
lucie.t: dědickou daň platit nebudou, ale odměnu notáři ano.
je pardon, ja zrovna premyslim take nad dedictvim
10%? notari
a co dan z prevodu nemovitosti?
to kdyz zdedime dum za 2 mil, tak ho budem muset prodat, protoze nebudem mit nadane
Odměna notáři se počítá podle vyhlášky, u dědictví za 2 mil. to vychází na cca 16 tisíc.
zulajda píše:
Ahoj, mám poměrně čerstvou zkušenost a je to tak. Odměna notáři se počítá z hodnoty dědictví a je to kolem 10% (přesné číslo neznám).
10% je blbost… u menších částek jsou to 2% a pak se to % ještě snižuje.
Myslím, že to bývá podle hodnoty majetku a z toho si notář napočítá odměnu. Takže když je to byt za 2mil. klidně to může být těch 20tis. Daň z převodu nemovitosti se neplatí, ale pak zaplatíš až další daň za nemovitost jako takovou.
lucie.t píše:
10%? notari
a co dan z prevodu nemovitosti?
to kdyz zdedime dum za 2 mil, tak ho budem muset prodat, protoze nebudem mit nadane
Přechod vlastnictví ke zděděné nemovitosti není úplatný tzn.že nevzniká žádná daňová povinnost k dani z převodu nemovitostí…platí se pak jen ročně daň za nemovitost… ![]()
Moc díky za odpovědi. Daň se platit nebude je to v přímé linii, jen ta odměna notáři. Asi je to teda tak. Říkala jsem si, jestli to příbuzní nepochopili špatně.. Je to teda ale pěkná pálka za nic, v bytě dál bydlí jako předtím.
Ještě mě napadlo, pokud je byt v SJM, tak budou platit jen z půlky po manželovi, že?