Dědictví, jak to je?

21
16.1.24 12:39

Dědictví, jak to je?

Ahoj všem, starám se o dědu, nedokáže už psat ani číst, ani nikam dojet. Takže notář ani napsána závěť ručně nepřichází v úvahu a máme strach, komu jednou připadne dům. O dům se starám já, nechala jsem vyměnit kotel, okna, kompletní rekonstrukce kuchyně, koupelny i jsem dědovi zajistila všechny pomůcky. Vše ze svých peněz než děda začal pobírat příspěvek na péči, na důchod mu ( narozdíl tady od jedné diskuze) nesahám. Ještě mam “v péči” 20 letou sestru, která ještě studuje. Matka nám zemřela, ale “bydli” tu s nami otec. Jezdí sem jednou týdne, na segru mi nedá ani korunu. Jen přijde na kafe a nebo přespat, když mu dojdou prachy nebo něco neza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21
16.1.24 12:39

Pardon, nebylo to cele :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.1.24 12:41

Matka byla dcera dedy, jiné dítě nema. Táta pro nás proste nikdy nebyl a já se bojím, ze dům jednou případne i jemu, protože tu má trvale bydliště. Vidím, jak teď v okolí každý řeší dědictví. Tak se ptam tady, jestli někdo neví, jak by to bylo :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
16.1.24 12:42

Chtěla jsem dát anonym, protože píšu z účtu kamarádky. Ale jak tu spíš jen čtu, tak se mi vše povedlo odeslat dřív, než jsem to dopsala. Předem děkuji za odpovědi :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26864
16.1.24 12:45
@fantom254 píše:
Matka byla dcera dedy, jiné dítě nema. Táta pro nás proste nikdy nebyl a já se bojím, ze dům jednou případne i jemu, protože tu má trvale bydliště. Vidím, jak teď v okolí každý řeší dědictví. Tak se ptam tady, jestli někdo neví, jak by to bylo :think:.

Dědila by dcera dědy - vaše máma (umřela?). Po ní dědí její děti (myslela jsem, že i manžel, ale tady to píšou jinak). https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/15962
Ještě tady je to vysvětlené. https://www.nkcr.cz/…pnost-dedicu

Příspěvek upraven 16.01.24 v 12:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41196
16.1.24 12:47
@fantom254 píše:
Ahoj všem, starám se o dědu, nedokáže už psat ani číst, ani nikam dojet. Takže notář ani napsána závěť ručně nepřichází v úvahu a máme strach, komu jednou připadne dům. O dům se starám já, nechala jsem vyměnit kotel, okna, kompletní rekonstrukce kuchyně, koupelny i jsem dědovi zajistila všechny pomůcky. Vše ze svých peněz než děda začal pobírat příspěvek na péči, na důchod mu ( narozdíl tady od jedné diskuze) nesahám. Ještě mam “v péči” 20 letou sestru, která ještě studuje. Matka nám zemřela, ale “bydli” tu s nami otec. Jezdí sem jednou týdne, na segru mi nedá ani korunu. Jen přijde na kafe a nebo přespat, když mu dojdou prachy nebo něco neza

kolik má/měl děda dětí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35868
16.1.24 12:47

Trvalé bydliště je úplně nepodstatné. Ale můžeš sehnat notáře co přijede dom.

Příspěvek upraven 16.01.24 v 12:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
16.1.24 12:48

Bude dědit otec 1/2 majetku dědy a vy se sestrou každá 1/4.

• Citovat
  • Upravit
sahrazad1
16.1.24 12:50

@MartinL45 kdepak, dědí každý rovným dílem, takže každý třetinu.

• Citovat
  • Upravit
35868
16.1.24 12:50
@MartinL45 píše:
Bude dědit otec 1/2 majetku dědy a vy se sestrou každá 1/4.

Ale ten otec není jeho dítě. To byla matka zakladatelky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
16.1.24 12:51
@sahrazad1 píše:
@MartinL45 kdepak, dědí každý rovným dílem, takže každý třetinu.
@JancaS84 píše:
Ale ten otec není jeho dítě. To byla matka zakladatelky.

Aha, tak v tom případě 1/3 každý.

• Citovat
  • Upravit
1207

Otec dědit nebude. Dědit budete se sestrou každá jednu polovinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartinL45
@magratka píše:
Otec dědit nebude. Dědit budete se sestrou každá jednu polovinu.

Není pravda

• Citovat
  • Upravit
35868
16.1.24 12:52
@cecetka píše:
Dědila by dcera dědy - vaše máma (umřela?). Po ní dědí její děti (myslela jsem, že i manžel, ale tady to píšou jinak). https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/15962Příspěvek upraven 16.01.24 v 12:48

Manžel by nedědil ani kdyby jeho žena žila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26864
16.1.24 12:52
@MartinL45 píše:
Není pravda

Je to tak. https://www.nkcr.cz/…pnost-dedicu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek