Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Prosím, zda mi někdo může vysvětlit? Babička měla 3 děti, které už jsou po smrti a už jednou po babičce dědily. Jedná se o dodatečné dědictví po babičce.
1. po zes. synovi - dědím já
2. po zes. synovi - neměl děti ani manželku, notář uvádí neteř jako závětní dědičku
3. po zes. dceři - děti
Jde o to, že strýc zanechal závěť, ve které za dědičku všeho svého majetku ustanovil svou neteř. Neteř po jeho smrti, zdědila všechna jeho aktiva a pasiva.
Nyní se však jedná o nové objevený majetek po babičce, která nezanechala žádnou závěť. Mne by zajímalo, jestli já jako neteř mám právo také dědit podil po strýcovi. Ale notář uvádí v dědickém řízení moji sestřenici jako dědice ze zaveti. Nějak tomu nerozumím proč, když už jednou dědila. Že babička vlastnila tento majetek, bylo zjištěno až teď.
Děkuji
Pokud se teď objevil nějaký majetek babičky, tak se bude dělit stejně jako předtím. Každé dítě třetinu. Pokud jsou děti po smrti, pak dědí jejich děti. Čili ty po svém otci, sestřenice též po svém otci a další děti po své matce. Strýc v tom figuruje jen takto.
@inkakřivák píše:
Pokud se teď objevil nějaký majetek babičky, tak se bude dělit stejně jako předtím. Každé dítě třetinu. Pokud jsou děti po smrti, pak dědí jejich děti. Čili ty po svém otci, sestřenice též po svém otci a další děti po své matce. Strýc v tom figuruje jen takto.
Sestřenice není dcerou strýce, ale jeho neteří.
Podle mě je v pořádku, aby po strýci dědila znovu sestřenice, když ji ustanovil svým dědicem.
@Serpentini Jo aha. No tak stejně na ni pak to dědictví, její část, přejde.
@inkakřivák píše:
Pokud se teď objevil nějaký majetek babičky, tak se bude dělit stejně jako předtím.
Přesně tak.
Tvuj stryc si pral aby po jeho smrti dedila neter a to plati pro veskery jeho majetek at se objevil kdykoli, neni to ze neco uz dostala a dost. Kdyby byl stryc zivej, dedil by, neni tu tak je to podle toho jako by se ta cast dedila po nem. Proto neter. Ty po nem dedit nebudes
@inkakřivák no právě, že strýc neměl děti ani manželku. A má sestřenice (není dcera strýce), chce uplatnit nárok a zdědit po něm tu třetinu. Protože ji zanechal závěť. Strýc je po smrti 10 let..
@anuta píše:
@inkakřivák no právě, že strýc neměl děti ani manželku. A má sestřenice (není dcera strýce), chce uplatnit nárok a zdědit po něm tu třetinu. Protože ji zanechal závěť. Strýc je po smrti 10 let..
Vsak je to v poradku. Ona dedi po nem, ty dedis po svem otci.
@Tarena píše:
Vsak je to v poradku. Ona dedi po nem, ty dedis po svem otci.
Zakladatelka zřejmě nechce, aby získala část dědictví.
@tini takže správně rozumím, že se s tím nedá nic dělat, např. napadnout závěť..
@anuta píše:n
no však to je správně, sestřenice má nárok, je závětní dědička
@anuta píše:
@tini takže správně rozumím, že se s tím nedá nic dělat, např. napadnout závěť..
jestli se chceš ztrapnit, tak do toho běž
@anuta píše:
To je dcera zesnulé dcery?
@stinga píše:
jestli se chceš ztrapnit, tak do toho běž
Lhůta pro namítnutí neplatnosti závěti je ze zákona 3 roky od doby, kdy byl dědicovi oznámen nárok na podíl na pozůstalosti v dané dědické věci. Takže zakladatelka nemá do toho co mluvit a i lhůta zřejmě již prošla.